2016-07-22 06:00

2016-07-22 06:00

Flera nyheter på Filibjur

FILIPSTAD: Torbjörn Parling berättar om veckans firande

Den 23 juli startar Filibjur som i år bjuder på både gamla och nya inslag. FT ringde upp Torbjörn Parling, en av arrangörerna, för att höra vad som händer under firandet.

Hur ser programmet ut i år?

– Det är som vanligt ett väldigt brett innehåll. Det är värmländsk matmarknad, fisketävlingar, företagardag, guidade turer, musikframträdanden och mycket mer. Precis som innan är inte alla aktiviteter inne i Filipstad utan det finns ett flertal evenemang utanför på orterna där de lokala arrangerar aktiviteterna.

Är det något som är helt nytt i år?

– Ja det finns några saker som är helt nya. Det kommer att hållas teater på logen i Munkeberg på måndagen. Sen gör vi en stor satsning i år med Integrationsdagen nu på söndag. Där kommer det att hållas en föreläsning av före detta nazisten Kimmie Åhlen på Folkets hus. Det kommer att visas bio – filmen ”Trevligt folk” av Filip och Fredrik – och sen kommer det att uppträda lite lokala artister och sist ut är Ken Ring.

Varför har ni valt att göra en integrationsdag?

– Jag tycker att det är en väldigt viktig satsning. Det har hänt mycket i världen de senaste åren som vi alla märker av. Här i Filipstad finns det många nyanlända. Så detta är ett försök till att puffa i gång integrationen lite extra. Det är ett samarbete mellan kommunen, Filipstad tillsammans och ABF.

Vad försöker ni tänka på när ni pusslar ihop veckan?

– Det viktigaste är att det finns något för alla. Det ska vara för spridda åldrar och målgrupper. Men sen försöker vi även tänka på att det som drar allra mest inte är placerat på samma dag. Man får ha lite spridning på evenemangen så det händer lite varje dag.

Filibjur har ju firats i många år, varför fortsätter man?

– Det har blivit en rolig tradition. Det är viktigt att det händer något på sommaren för invånarna och turisterna i Filipstad. Det skulle vara väldigt tråkigt annars. Det är bra att vi kan erbjuda aktiviteter som är gratis också, då finns inte det ekonomiska hindret för de som vill hitta på något.

Vilka aktiviteter ska du göra på Filibjur?

– Eftersom jag är med och arrangerar veckan så kommer jag nog att dyka upp lite överallt. Det är ingen specifik aktivitet som jag ser fram mot extra. Utan jag ser fram emot allt, själva helheten. Det allra viktigaste är att de som kommer har roligt.

Hur tycker du att det är att arrangera detta?

– Det är ju lite annorlunda från vardagsuppgifter som budget och annat som jag sitter med. Det är kul att göra något som är lite mer greppbart, som folk kan se. Jag tror att det kommer bli en lyckad vecka, speciellt om vi får så fint väder som prognoserna hintar om nu.

Hur ser programmet ut i år?

– Det är som vanligt ett väldigt brett innehåll. Det är värmländsk matmarknad, fisketävlingar, företagardag, guidade turer, musikframträdanden och mycket mer. Precis som innan är inte alla aktiviteter inne i Filipstad utan det finns ett flertal evenemang utanför på orterna där de lokala arrangerar aktiviteterna.

Är det något som är helt nytt i år?

– Ja det finns några saker som är helt nya. Det kommer att hållas teater på logen i Munkeberg på måndagen. Sen gör vi en stor satsning i år med Integrationsdagen nu på söndag. Där kommer det att hållas en föreläsning av före detta nazisten Kimmie Åhlen på Folkets hus. Det kommer att visas bio – filmen ”Trevligt folk” av Filip och Fredrik – och sen kommer det att uppträda lite lokala artister och sist ut är Ken Ring.

Varför har ni valt att göra en integrationsdag?

– Jag tycker att det är en väldigt viktig satsning. Det har hänt mycket i världen de senaste åren som vi alla märker av. Här i Filipstad finns det många nyanlända. Så detta är ett försök till att puffa i gång integrationen lite extra. Det är ett samarbete mellan kommunen, Filipstad tillsammans och ABF.

Vad försöker ni tänka på när ni pusslar ihop veckan?

– Det viktigaste är att det finns något för alla. Det ska vara för spridda åldrar och målgrupper. Men sen försöker vi även tänka på att det som drar allra mest inte är placerat på samma dag. Man får ha lite spridning på evenemangen så det händer lite varje dag.

Filibjur har ju firats i många år, varför fortsätter man?

– Det har blivit en rolig tradition. Det är viktigt att det händer något på sommaren för invånarna och turisterna i Filipstad. Det skulle vara väldigt tråkigt annars. Det är bra att vi kan erbjuda aktiviteter som är gratis också, då finns inte det ekonomiska hindret för de som vill hitta på något.

Vilka aktiviteter ska du göra på Filibjur?

– Eftersom jag är med och arrangerar veckan så kommer jag nog att dyka upp lite överallt. Det är ingen specifik aktivitet som jag ser fram mot extra. Utan jag ser fram emot allt, själva helheten. Det allra viktigaste är att de som kommer har roligt.

Hur tycker du att det är att arrangera detta?

– Det är ju lite annorlunda från vardagsuppgifter som budget och annat som jag sitter med. Det är kul att göra något som är lite mer greppbart, som folk kan se. Jag tror att det kommer bli en lyckad vecka, speciellt om vi får så fint väder som prognoserna hintar om nu.

  • Frida Johansson