2016-07-22 08:26

2016-07-22 08:27

De offrade gräsmattan och fick en oas

HÄLLEFORS: Femton års arbete har gett resultat – nu har Sjöholms en park

När Sixten och Solveig Sjöholm inledde sitt trädgårdsprojekt bestod trädgården till största delen av gräsmatta. Nu har de rena rama parken, med många gröna rum, marmorstatyer, glittrande vatten och ett lusthus som – nästan – gör det hela till en året runt-trädgård.

Under två dagar denna vecka har paret Sjöholm öppnat sin trädgård för besök och FT passade självklart på att få en guidad rundtur i den fantasifullt uppbyggda trädgården.

– Vi har gjort allt själva, under femton års tid. Vi sålde sommarstugan och sen började vi på riktigt här, säger Sixten.

Utgångspunkten var gräsmatta och lite grus, men bit för bit har tomten förvandlats. Häckar och buskar skapar rum, stora urnor härbärgerar färgstarka blommor, marmorskulpturer bildar blickfång och vatten porlar på flera ställen.

Mitt i härligheterna finns en pergola, som smidigt anpassats till den svenska sommarens villkor: ett genomskinligt plasttak skymtar om man tittar noga.

– Du kan tänka dig augustikvällar när det är mörkt runt om och man sitter här med ett glas rött! säger Sixten.

Och ja, det är ju lätt att tänka sig, när pergolan och dess gröna inramning kombineras med en fin liten uteugn, en marockansk lykta och varför inte ett stilla litet duggregn därtill som smattrar försiktigt mot taket.

Tak att vara stolt över

Längre in på hösten, och tidigt på våren, är det i stället lusthuset som gäller. I fönsterlådorna runt om detta prunkar just nu rosa pelargoner, men också när trädgården får höstfärger är det lilla huset användbart.

– Vi kan sitta här fram till jul. Snöstormar är mysigt! säger Sixten med ett leende.

Han har installerat element för värmens skull och lusthuset är trivsamt inrett med pärlspont på väggarna och tapeter och kristallkrona i taket, ett tak som för övrigt är ett sinnrikt snickrat innertak.

– Det är jag lite stolt över faktiskt, säger Sixten och berättar att det var riktigt klurigt att få till alla vinklar.

Ute i parkens många gröna rum finns också en hel del fiffiga och roliga lösningar. Till exempel är en rabatt omringad av en mur, som Sixten byggt av gammalt takskiffer.

– Men det är inget att rekommendera – det går åt väldigt många! säger Sixten, som hade turen att få de skrotade takskifferplattorna av en kompis.

En av de 15-talet marmorskulpturerna de har i trädgården har också en speciell detalj. Det porlar kring den, men inte är det vanligt vatten som rinner ur kruset som den fagra stendamen håller i: det lyser vinrött.

Tålamodet tryter

Sixten och Solveig hjälps åt med att komma på hur de vill ha det i sin trädgård och även om de inte hade en färdig plan för hur de ville ha det när de drog i gång då för femton år sedan, har de med åren byggt upp en grön miljö de trivs med.

Det låter som att de har gott om både tid och tålamod men Sixten håller inte riktigt med. Till exempel struntar de i att dra upp egna blomplantor på våren utan köper färdiga sommarblommor: då blir det fint direkt.

– Man kan ju inte vänta till mitten på juli! säger han.

Att odla grönsaker har han också tröttnat på; det får räcka med lite potäter.

Men nog ägnar de en hel del tid i täppan, minst ett par timmar om dagen.

– Man måste ha intresset, har du inte det, lägg ner direkt! säger han.

För även om han slipper lägga många timmar på att klippa gräsmattan – den detaljen är numera avklarad på en halvtimme – så finns det en hel del att göra med att ansa, vattna och kanske fixa till ännu några nya detaljer. Så mycket rabattrensning blir det dock inte, avslöjar han. Planteringarna är välfyllda och det är mycket sten – exempelvis består trädgårdsgångarna av marktegel.

Tid att njuta

Så har de också tid att faktiskt njuta av sin parkliknande trädgård. De har flera fina sittplatser så de kan variera sig med sol och skugga och utsikt. Där kan de sitta och fundera över hur nästa rum ska se ut. Att ta en sak i taget är ett annat råd som Sixten delar med sig av.

– Var intresserad, det är nummer ett, och ta lite i taget. Börja inte på alla ställen på en gång. Börja med en liten plätt!

Under två dagar denna vecka har paret Sjöholm öppnat sin trädgård för besök och FT passade självklart på att få en guidad rundtur i den fantasifullt uppbyggda trädgården.

– Vi har gjort allt själva, under femton års tid. Vi sålde sommarstugan och sen började vi på riktigt här, säger Sixten.

Utgångspunkten var gräsmatta och lite grus, men bit för bit har tomten förvandlats. Häckar och buskar skapar rum, stora urnor härbärgerar färgstarka blommor, marmorskulpturer bildar blickfång och vatten porlar på flera ställen.

Mitt i härligheterna finns en pergola, som smidigt anpassats till den svenska sommarens villkor: ett genomskinligt plasttak skymtar om man tittar noga.

– Du kan tänka dig augustikvällar när det är mörkt runt om och man sitter här med ett glas rött! säger Sixten.

Och ja, det är ju lätt att tänka sig, när pergolan och dess gröna inramning kombineras med en fin liten uteugn, en marockansk lykta och varför inte ett stilla litet duggregn därtill som smattrar försiktigt mot taket.

Tak att vara stolt över

Längre in på hösten, och tidigt på våren, är det i stället lusthuset som gäller. I fönsterlådorna runt om detta prunkar just nu rosa pelargoner, men också när trädgården får höstfärger är det lilla huset användbart.

– Vi kan sitta här fram till jul. Snöstormar är mysigt! säger Sixten med ett leende.

Han har installerat element för värmens skull och lusthuset är trivsamt inrett med pärlspont på väggarna och tapeter och kristallkrona i taket, ett tak som för övrigt är ett sinnrikt snickrat innertak.

– Det är jag lite stolt över faktiskt, säger Sixten och berättar att det var riktigt klurigt att få till alla vinklar.

Ute i parkens många gröna rum finns också en hel del fiffiga och roliga lösningar. Till exempel är en rabatt omringad av en mur, som Sixten byggt av gammalt takskiffer.

– Men det är inget att rekommendera – det går åt väldigt många! säger Sixten, som hade turen att få de skrotade takskifferplattorna av en kompis.

En av de 15-talet marmorskulpturerna de har i trädgården har också en speciell detalj. Det porlar kring den, men inte är det vanligt vatten som rinner ur kruset som den fagra stendamen håller i: det lyser vinrött.

Tålamodet tryter

Sixten och Solveig hjälps åt med att komma på hur de vill ha det i sin trädgård och även om de inte hade en färdig plan för hur de ville ha det när de drog i gång då för femton år sedan, har de med åren byggt upp en grön miljö de trivs med.

Det låter som att de har gott om både tid och tålamod men Sixten håller inte riktigt med. Till exempel struntar de i att dra upp egna blomplantor på våren utan köper färdiga sommarblommor: då blir det fint direkt.

– Man kan ju inte vänta till mitten på juli! säger han.

Att odla grönsaker har han också tröttnat på; det får räcka med lite potäter.

Men nog ägnar de en hel del tid i täppan, minst ett par timmar om dagen.

– Man måste ha intresset, har du inte det, lägg ner direkt! säger han.

För även om han slipper lägga många timmar på att klippa gräsmattan – den detaljen är numera avklarad på en halvtimme – så finns det en hel del att göra med att ansa, vattna och kanske fixa till ännu några nya detaljer. Så mycket rabattrensning blir det dock inte, avslöjar han. Planteringarna är välfyllda och det är mycket sten – exempelvis består trädgårdsgångarna av marktegel.

Tid att njuta

Så har de också tid att faktiskt njuta av sin parkliknande trädgård. De har flera fina sittplatser så de kan variera sig med sol och skugga och utsikt. Där kan de sitta och fundera över hur nästa rum ska se ut. Att ta en sak i taget är ett annat råd som Sixten delar med sig av.

– Var intresserad, det är nummer ett, och ta lite i taget. Börja inte på alla ställen på en gång. Börja med en liten plätt!