2016-07-21 10:45

2016-07-21 10:45

Carl Jan guide på tidsresa

FILIPSTAD: Villa Edros öppnas till helgen

Vid Lersjöns strand ligger en vackert skimrande men till vardags ganska dold pärla – till helgen visas den för allmänheten.
Villa Edros är som en egen liten värld, där Berith Bergström med fantasi och detaljkännedom återskapade flydda tider.

Den här helgen öppnas ett av Filipstadsbygdens mest speciella besöksmål för offentliga visningar. Vid Lersjöns strand, vid Lersjöed, ligger Villa Edros, som är en sevärdhet i sig. Villan är byggd 1940 men ser betydligt äldre ut. Så är den också en kopia av en flygel till Skogaholms herrgård på Skansen.

Tillbaka i tiden

Interiört skapade Berith Bergström en miljö som förde tankarna till gamla tiders herrgårdsliv – något hon själv var uppvuxen med. Hon levde mellan 1896 och 1979 och växte upp på Bosjö herrgård. Hennes far var riksdagsmannen och bruksägaren Albert Bergström och när Berith flyttat till Stockholm och började skapa sina miniatyrer, var det nog längtan både efter Värmland och flydda tider som inspirerade.

Det som framför allt gör Villa Edros speciellt är just miniatyrerna, som hon också skapade med gamla tiders värmländska bruk som förebild. Dockskåpen är fyllda med möbler och andra detaljer och är både skalenliga och tidsenliga.

I Stockholm drev Berith Bergström en butik där hon sålde dockskåp, dockmöbler och dockor under varumärket Nolbyn. Dessa har för övrigt blivit eftertraktade samlarobjekt. När Nolbyn-möbler kommer ut på auktion kan samlarna ropa upp dem i priser som matchar vad man får ge för en fullstor soffa på det stora möbelvaruhuset...

Under helgen blir det visningar både lördag och söndag och två herrgårdsbor kommer att guida: Carl Jan Granqvist som är ägare till Villa Edros i dag och Fredrik Carlstedt som äger Bosjö gård.

Högst delaktiga i evenemanget är också föreningen Berith Bergströms minne, som arbetar med att hålla minnet levande av både henne och hela den vittförgrenade släkten Bergström.

Den här helgen öppnas ett av Filipstadsbygdens mest speciella besöksmål för offentliga visningar. Vid Lersjöns strand, vid Lersjöed, ligger Villa Edros, som är en sevärdhet i sig. Villan är byggd 1940 men ser betydligt äldre ut. Så är den också en kopia av en flygel till Skogaholms herrgård på Skansen.

Tillbaka i tiden

Interiört skapade Berith Bergström en miljö som förde tankarna till gamla tiders herrgårdsliv – något hon själv var uppvuxen med. Hon levde mellan 1896 och 1979 och växte upp på Bosjö herrgård. Hennes far var riksdagsmannen och bruksägaren Albert Bergström och när Berith flyttat till Stockholm och började skapa sina miniatyrer, var det nog längtan både efter Värmland och flydda tider som inspirerade.

Det som framför allt gör Villa Edros speciellt är just miniatyrerna, som hon också skapade med gamla tiders värmländska bruk som förebild. Dockskåpen är fyllda med möbler och andra detaljer och är både skalenliga och tidsenliga.

I Stockholm drev Berith Bergström en butik där hon sålde dockskåp, dockmöbler och dockor under varumärket Nolbyn. Dessa har för övrigt blivit eftertraktade samlarobjekt. När Nolbyn-möbler kommer ut på auktion kan samlarna ropa upp dem i priser som matchar vad man får ge för en fullstor soffa på det stora möbelvaruhuset...

Under helgen blir det visningar både lördag och söndag och två herrgårdsbor kommer att guida: Carl Jan Granqvist som är ägare till Villa Edros i dag och Fredrik Carlstedt som äger Bosjö gård.

Högst delaktiga i evenemanget är också föreningen Berith Bergströms minne, som arbetar med att hålla minnet levande av både henne och hela den vittförgrenade släkten Bergström.