2016-07-11 16:08

2016-07-11 17:23

Glädjefylld fest suddade ut gränser

LÅNGBAN: Enormt intresse för att fira Eid al-Fitr – uppåt 500 personer deltog

Intresset var enormt när Eid al-Fitr under lördagen firades Långban.
Även om detta var en chans till ett lärorikt utbyte två kulturer emellan, var det inte tro och traditioner som stod i centrum – här var i stället mötet mellan människor, glädjen och samhörigheten det som räknades.

Musiken strömmar ut ur ljudanläggningen som står inne i trädgården på John Ericssongården. Barnen skrattar, jagar varandra och spelar en egenpåhittad variant av krocket medan de vuxna minglar runt. Oset från den nytända grillen fyller luften och lockar aptiten. Överallt stora leenden och välkomnande famnar.

Det är första gången som Eid al-Fitr arrangeras här – bland röda stugor och blommande ängsblommor i Långban. Kontrasten är stor när traditioner av två olika världar möts, men samtidigt mycket välbehövlig.

– Det här är verkligen ett bra tillfälle att träffas för att ta del av varandras kulturer. Det bor väldigt många människor här som firar den här högtiden – därför är det viktigt för oss att få insyn och förstå vad det handlar om, säger Jenny Lindgren, SFI-lärare i Filipstad, som besökte festen tillsammans med sin kollega Sara Johansson.

Räknat ner till festen

Eid al-Fitr är en muslimsk högtid som hålls varje år för att fira att ramadan är över. Jenny och Sara berättar att de på sätt och vis varit delaktiga i fastan då de fått följa många av sina elevers resa genom den. Därför har de även varit med och räknat ner dagarna till denna fest.

– Vi har ju verkligen varit med och sett fram emot det här, tillsammans med dem. Och det är fantastiskt roligt att vara med och fira här i dag, det här är ju deras största högtid. Det är så fint, alla får vara med och dela glädjen!

Då barnen spelar en central roll i Eid al-Fitr-firandet finns denna dag många roliga barnaktiviteter att roa sig med – tillexempel hoppborg och ansiktsmålning.

Två som testat på detta är Khalad och Radehin Kalash, son och dotter till Matin och Warshia Kalash. Familjen kommer i från Syrien och tycker att uppmärksammandet av denna tradition betyder mycket.

– Det är jätteroligt! Det går inte att välja vad som är bäst här i dag – allt är kul! säger Warshia.

Mat – ett måste

En annan viktig del när högtider firas är, såklart, maten. Traditionella läckerheter som bland annat tabbouleh, mattamara, mskan, sabanag och frika dukas fram. Denna festmåltid har Anas Rajeb lagat med hjälp av Mustafa Ali.

– Vi hoppas det är gott, säger Anas med ett leende.

Klockan börjar närma sig ett och allt fler festdeltagare anländer. Bussar har anordnats för att ta festdeltagarna mellan Karlstad, Filipstad och Långban. Rima Shams Al-deen, projektassistent, hade inte till en början räknat med att intresset skulle vara så enorm som det faktiskt är.

– Det var nog inte förrän två dagar innan som jag förstod att det skulle komma så många – min telefon ringde hela tiden! Vi hade ungefär 400 anmälda men det är så många som åkt hit utan att ha anmält sig så vi räknar med att det kommer runt 500 personer hit i dag. Det är jätteroligt!

Festen arrangerades i samarbete mellan många olika föreningar och organisationer – Filipstads kommun, Värmlands museum, ABF, Filipstad tillsammans och Sham förening.

Musiken strömmar ut ur ljudanläggningen som står inne i trädgården på John Ericssongården. Barnen skrattar, jagar varandra och spelar en egenpåhittad variant av krocket medan de vuxna minglar runt. Oset från den nytända grillen fyller luften och lockar aptiten. Överallt stora leenden och välkomnande famnar.

Det är första gången som Eid al-Fitr arrangeras här – bland röda stugor och blommande ängsblommor i Långban. Kontrasten är stor när traditioner av två olika världar möts, men samtidigt mycket välbehövlig.

– Det här är verkligen ett bra tillfälle att träffas för att ta del av varandras kulturer. Det bor väldigt många människor här som firar den här högtiden – därför är det viktigt för oss att få insyn och förstå vad det handlar om, säger Jenny Lindgren, SFI-lärare i Filipstad, som besökte festen tillsammans med sin kollega Sara Johansson.

Räknat ner till festen

Eid al-Fitr är en muslimsk högtid som hålls varje år för att fira att ramadan är över. Jenny och Sara berättar att de på sätt och vis varit delaktiga i fastan då de fått följa många av sina elevers resa genom den. Därför har de även varit med och räknat ner dagarna till denna fest.

– Vi har ju verkligen varit med och sett fram emot det här, tillsammans med dem. Och det är fantastiskt roligt att vara med och fira här i dag, det här är ju deras största högtid. Det är så fint, alla får vara med och dela glädjen!

Då barnen spelar en central roll i Eid al-Fitr-firandet finns denna dag många roliga barnaktiviteter att roa sig med – tillexempel hoppborg och ansiktsmålning.

Två som testat på detta är Khalad och Radehin Kalash, son och dotter till Matin och Warshia Kalash. Familjen kommer i från Syrien och tycker att uppmärksammandet av denna tradition betyder mycket.

– Det är jätteroligt! Det går inte att välja vad som är bäst här i dag – allt är kul! säger Warshia.

Mat – ett måste

En annan viktig del när högtider firas är, såklart, maten. Traditionella läckerheter som bland annat tabbouleh, mattamara, mskan, sabanag och frika dukas fram. Denna festmåltid har Anas Rajeb lagat med hjälp av Mustafa Ali.

– Vi hoppas det är gott, säger Anas med ett leende.

Klockan börjar närma sig ett och allt fler festdeltagare anländer. Bussar har anordnats för att ta festdeltagarna mellan Karlstad, Filipstad och Långban. Rima Shams Al-deen, projektassistent, hade inte till en början räknat med att intresset skulle vara så enorm som det faktiskt är.

– Det var nog inte förrän två dagar innan som jag förstod att det skulle komma så många – min telefon ringde hela tiden! Vi hade ungefär 400 anmälda men det är så många som åkt hit utan att ha anmält sig så vi räknar med att det kommer runt 500 personer hit i dag. Det är jätteroligt!

Festen arrangerades i samarbete mellan många olika föreningar och organisationer – Filipstads kommun, Värmlands museum, ABF, Filipstad tillsammans och Sham förening.