2016-07-08 06:00

2016-07-08 10:43

"Det blev ett projekt att tvätta kläder förr"

ASPHYTTAN: Anrik tvättstuga lever kvar

I över 60 år har tvättstugan i Asphyttan används. Förr så att hushållen skulle kunna tvätta sina kläder, i dag mest för de lite större och otympliga textilierna.
– Det är roligt att den är så bra bevarad, säger Inger Persson, medlem i Asphyttans ideella tvättstugeförening.

Det var på 50-talet som tvättstugan i Asphyttan byggdes för att byns invånare skulle kunna tvätta sina kläder. Innan stugan fanns tvättade man för hand i rännor vid forsen. När behovet att få tvätta växte startades Asphyttans ideella tvättstugeförening som samlade in pengar till att bygga tvättstugan. I dag över 60 år senare är föreningen ännu vid liv och tvättstugan fortfarande i bruk.

– I dag används den inte lika ofta, de som bor här har egna tvättmaskiner. Men till mattor och större textilier är den jättebra, säger Inger Persson.

I stugan finns en tvättmaskin och en separat centrifug, uppfinningar som underlättade tvättandet enormt. Men trots det var det ett tidskrävande jobb.

Mer sällan

– Man tvättade inte alls lika ofta som vi gör i dag, nu för tiden är vi ju oerhört bekväma och kan tvätta en tröja bara efter att man har använt den en gång. Förr bytte man inte kläder och lakan lika ofta. Sen så samlande man på sig större mängder innan det var dags för att tvätta, så det blev som projekt varje gång. Ritualen såg även något annorlunda ut och tog mycket längre tid. Man skulle lägga i blöt, skrubba och koka tygerna, säger Inger.

Inger Persson är själv uppvuxen i Asphyttan och har många minnen från tvättstugan.

– Vi hade tillgång till varmvatten hemma när jag var liten, det var det inte alla hushåll som hade. Men vi gick också till tvättstugan för att tvätta, säger hon.

Vattnet till tvättmaskinen både kommer från och leder ut till älven utanför stugan, därför får man endast använda tvättsåpa. Maskinen är halvautomatisk, den som tvättar måste alltså ladda den med vatten och även tömma ur vattnet via en kran.

Kräver uppmärksamhet

Tvättmaskinen har inte som dagens maskiner färdiga program, utan allt sker manuellt. Så att veta när tvätten är klar är till en början en chansning, men något som man lär sig efter hand, menar Inger.

– När man tror att den är ren får man börja skölja. Då tömmer man maskinen och fyller på nytt vatten. Detta får man upprepa tills löddret är borta. Det tar ju en stund och kräver lite uppmärksamhet. Jag brukar ta med en bok och njuta av solen på trappan.

I dag har en oljepanna installerats i stugan, förr eldade man för att vattnet skulle bli varmt nog för att tvätta med. Men det är sällan som någon värmer upp vattnet i dag, menar Inger.

– På sommaren är det upp mot 20 grader i älven, då tycker jag inte att man behöver värma vattnet. På så sätt kanske det är miljövänligare att tvätta i stugan än hemma. Framförallt är det smidigt att inte behöva åka in till stan och lämna in mattor till ett tvätteri, för att de inte får plats i maskinen hemma, säger hon.

I dag har tvättstugan bara öppet under sommarhalvåret. Vem som helst, även de som inte är medlemmar i föreningen, är välkomna att boka en tid för att komma och tvätta.

– Det är flera här i Asphyttan som använder den, men det finns de som åker från stan för att tvätta lite mattor också. Man betalar en lite slant för att stugan ska kunna underhållas, säger Inger Persson.

Det var på 50-talet som tvättstugan i Asphyttan byggdes för att byns invånare skulle kunna tvätta sina kläder. Innan stugan fanns tvättade man för hand i rännor vid forsen. När behovet att få tvätta växte startades Asphyttans ideella tvättstugeförening som samlade in pengar till att bygga tvättstugan. I dag över 60 år senare är föreningen ännu vid liv och tvättstugan fortfarande i bruk.

– I dag används den inte lika ofta, de som bor här har egna tvättmaskiner. Men till mattor och större textilier är den jättebra, säger Inger Persson.

I stugan finns en tvättmaskin och en separat centrifug, uppfinningar som underlättade tvättandet enormt. Men trots det var det ett tidskrävande jobb.

Mer sällan

– Man tvättade inte alls lika ofta som vi gör i dag, nu för tiden är vi ju oerhört bekväma och kan tvätta en tröja bara efter att man har använt den en gång. Förr bytte man inte kläder och lakan lika ofta. Sen så samlande man på sig större mängder innan det var dags för att tvätta, så det blev som projekt varje gång. Ritualen såg även något annorlunda ut och tog mycket längre tid. Man skulle lägga i blöt, skrubba och koka tygerna, säger Inger.

Inger Persson är själv uppvuxen i Asphyttan och har många minnen från tvättstugan.

– Vi hade tillgång till varmvatten hemma när jag var liten, det var det inte alla hushåll som hade. Men vi gick också till tvättstugan för att tvätta, säger hon.

Vattnet till tvättmaskinen både kommer från och leder ut till älven utanför stugan, därför får man endast använda tvättsåpa. Maskinen är halvautomatisk, den som tvättar måste alltså ladda den med vatten och även tömma ur vattnet via en kran.

Kräver uppmärksamhet

Tvättmaskinen har inte som dagens maskiner färdiga program, utan allt sker manuellt. Så att veta när tvätten är klar är till en början en chansning, men något som man lär sig efter hand, menar Inger.

– När man tror att den är ren får man börja skölja. Då tömmer man maskinen och fyller på nytt vatten. Detta får man upprepa tills löddret är borta. Det tar ju en stund och kräver lite uppmärksamhet. Jag brukar ta med en bok och njuta av solen på trappan.

I dag har en oljepanna installerats i stugan, förr eldade man för att vattnet skulle bli varmt nog för att tvätta med. Men det är sällan som någon värmer upp vattnet i dag, menar Inger.

– På sommaren är det upp mot 20 grader i älven, då tycker jag inte att man behöver värma vattnet. På så sätt kanske det är miljövänligare att tvätta i stugan än hemma. Framförallt är det smidigt att inte behöva åka in till stan och lämna in mattor till ett tvätteri, för att de inte får plats i maskinen hemma, säger hon.

I dag har tvättstugan bara öppet under sommarhalvåret. Vem som helst, även de som inte är medlemmar i föreningen, är välkomna att boka en tid för att komma och tvätta.

– Det är flera här i Asphyttan som använder den, men det finns de som åker från stan för att tvätta lite mattor också. Man betalar en lite slant för att stugan ska kunna underhållas, säger Inger Persson.

  • Frida Johansson