2016-06-28 06:00

2016-06-28 06:00

Somrig musik på biblioteket

FILIPSTAD: Poesi och musik serverades till lunch

Poeten och författaren Bengt Berg har glömt hur många år i rad han har deltagit, men i måndags var han på plats igen när Saxå Kammarmusikfestival höll lunchkonsert på Filipstads bibliotek. Publiken bjöds i vanlig ordning på poesi mellan tonerna och tre unga musiker framförde både nytt och gammalt i både dur och moll.

Festivalen fyller 30 plus i år och i och med sitt jubileum i fjol har det skrivits en bok som festivalens konstnärliga ledare varmt rekommenderade. Den har titeln ”Till Kammarmusikens lov” och finns att beställa på nätet, berättade Peter Eriksson som inledde konserten med att presentera Emma Nyman, Karin Petersdotter samt Andreas Lavotha.

De tre unga musikerna bjöd publiken på en blandad kompott där de hade inkluderat stråkmusik i modern tappning såväl som klassiska stycken av Schubert och Händel. Bland annat fick man höra ett nyskrivet stycke så kallad ”jycklarmusik” i fyra satser.

En modern tappning av Händel omskriven av den norske kompositören Johan Halvorsen stod också med på programmet och tonerna var både lekfulla och allvarliga i tolkningen av Emma Nyman och Andreas Lavotha.

När musikerna stämde om sina instrument klev Bengt Berg fram och delade med sig av skrönor om katter och kor och växtligheten i Fensbol. Som han som bekant anser ligger mitt i Europa, intill Europaväg 45, ”Mellan Nordkap och Syracusa” (en av hans titlar från 2011).

På frågan om vad som händer i sommar, nu när Heidruns bokcafé har stängt, svarade han att det ändå är ganska fullt upp för hans egen del.

– Vi var tvungna att stänga på grund av hälsoskäl, men jag har fullt upp. Nästa stopp är Norge där jag ska på garagefestival i Brandval och sen är det bokmässa. Och naturligtvis kommer jag hit igen nästa år. Och jag känner allt igen en del ansikten i publiken, förkunnade han.

För det var inte många som var där för första gången, konstaterade han snabbt.

– Jag tyckte det var jättebra i år. Det var lite ny musik som man inte har hört förut, och det var kul, tyckte Gunilla Forsgren som passade på att köpa en av Bengt Bergs böcker innan hon gick.

Festivalen fyller 30 plus i år och i och med sitt jubileum i fjol har det skrivits en bok som festivalens konstnärliga ledare varmt rekommenderade. Den har titeln ”Till Kammarmusikens lov” och finns att beställa på nätet, berättade Peter Eriksson som inledde konserten med att presentera Emma Nyman, Karin Petersdotter samt Andreas Lavotha.

De tre unga musikerna bjöd publiken på en blandad kompott där de hade inkluderat stråkmusik i modern tappning såväl som klassiska stycken av Schubert och Händel. Bland annat fick man höra ett nyskrivet stycke så kallad ”jycklarmusik” i fyra satser.

En modern tappning av Händel omskriven av den norske kompositören Johan Halvorsen stod också med på programmet och tonerna var både lekfulla och allvarliga i tolkningen av Emma Nyman och Andreas Lavotha.

När musikerna stämde om sina instrument klev Bengt Berg fram och delade med sig av skrönor om katter och kor och växtligheten i Fensbol. Som han som bekant anser ligger mitt i Europa, intill Europaväg 45, ”Mellan Nordkap och Syracusa” (en av hans titlar från 2011).

På frågan om vad som händer i sommar, nu när Heidruns bokcafé har stängt, svarade han att det ändå är ganska fullt upp för hans egen del.

– Vi var tvungna att stänga på grund av hälsoskäl, men jag har fullt upp. Nästa stopp är Norge där jag ska på garagefestival i Brandval och sen är det bokmässa. Och naturligtvis kommer jag hit igen nästa år. Och jag känner allt igen en del ansikten i publiken, förkunnade han.

För det var inte många som var där för första gången, konstaterade han snabbt.

– Jag tyckte det var jättebra i år. Det var lite ny musik som man inte har hört förut, och det var kul, tyckte Gunilla Forsgren som passade på att köpa en av Bengt Bergs böcker innan hon gick.

  • Jennifer Sundelin