2016-06-28 06:00

2016-06-28 06:00

Boende fick inget varmvatten

FILIPSTAD: Brukare på Eklunden kunde inte duscha

Under midsommarhelgen fick Eklundens rehabliterings- och korttidsboende stå utan tillgång till varmvatten, något som bidrog till problem för personal och boende.
– Det får inte vara så här, de boende måste kunna duscha, säger Kristina Larsson, gruppledare.

Det var förra torsdagen som varmvattnet försvann på Eklundens rehabliterings- och korttidsboende i Filipstad. Boven i dramat var en cirkulationspump i fastigheten som hade gått sönder och kunde bytas först på måndagen. Både personal och boende på Eklunden vittnar om att det inte funnits varmt vatten i kranarna.

– Det finns inget varmvatten. Ingen här har kunnat duscha sedan i torsdags och jag fick raka mig i kallvatten, berättar en man som bor på Eklunden till FT på måndagsförmiddagen.

– Vattnet har kunnat bli lite mer än ljummet som mest, säger Kristina Larsson, gruppledare på Eklunden.

Men huruvida det funnits tillgång till varmvatten eller inte under helgen har Landstingsfastigheter, som hyr ut fastigheten, och personalen på Eklunden delade meningar om.

”Dålig cirkulation”

Enligt Landstingsfastigheter har Eklunden inte behövt vara utan varmvatten, utan menar att det krävts längre tid för varmvattnet att nå fram.

– Det har egentligen bara varit dålig cirkulation, därför har man behövt spola vattnet länge för att det ska bli varmt. Det är en stor byggnad så det kan ta tid. Det informerade vi personalen om i torsdags när vi var där, säger Chrsiter Dahlberg, driftschef på Landstingsfastigheter.

Kristina Larsson berättar att många delar av verksamheten har fungerat som det ska trots det uteblivna varmvattnet. Däremot har det varit svårt att sköta hygienen på boendet som önskat. Under helgen har personalen fått koka vatten för att de boende ska få tvätta sig. Totalt var det sju personer som var boende under helgen och problemet tog för lång tid att åtgärda, menar både personal och boende på Eklunden.

– Eftersom problemet var akut rapporterade jag in det direkt till Landstingsfastigheter som vi hyr fastigheten av. De kom och tittade men sa att det inte gick att göra något åt just då. Vi måste ju ha varmvatten, annars kan inte brukarna duscha. I helgen var det tur att det inte var så många boende, om det hade varit full styrka hade det varit svårt att lösa, säger Kristina Larsson.

Fanns inte på lager

Enligt Landstingsfastigheter behövde hela pumpen bytas ut, något som inte var möjligt att göra driekt på plats. Därför dröjde det tills efter helgen innan probelmet kunde lösas.

– Pumpen kunde inte lagas utan behövdes bytas helt och det fanns ingen likadan på lager. Men den byttes ut på måndagen så nu är allt som det ska igen, säger Christer Dahlberg.

Det var förra torsdagen som varmvattnet försvann på Eklundens rehabliterings- och korttidsboende i Filipstad. Boven i dramat var en cirkulationspump i fastigheten som hade gått sönder och kunde bytas först på måndagen. Både personal och boende på Eklunden vittnar om att det inte funnits varmt vatten i kranarna.

– Det finns inget varmvatten. Ingen här har kunnat duscha sedan i torsdags och jag fick raka mig i kallvatten, berättar en man som bor på Eklunden till FT på måndagsförmiddagen.

– Vattnet har kunnat bli lite mer än ljummet som mest, säger Kristina Larsson, gruppledare på Eklunden.

Men huruvida det funnits tillgång till varmvatten eller inte under helgen har Landstingsfastigheter, som hyr ut fastigheten, och personalen på Eklunden delade meningar om.

”Dålig cirkulation”

Enligt Landstingsfastigheter har Eklunden inte behövt vara utan varmvatten, utan menar att det krävts längre tid för varmvattnet att nå fram.

– Det har egentligen bara varit dålig cirkulation, därför har man behövt spola vattnet länge för att det ska bli varmt. Det är en stor byggnad så det kan ta tid. Det informerade vi personalen om i torsdags när vi var där, säger Chrsiter Dahlberg, driftschef på Landstingsfastigheter.

Kristina Larsson berättar att många delar av verksamheten har fungerat som det ska trots det uteblivna varmvattnet. Däremot har det varit svårt att sköta hygienen på boendet som önskat. Under helgen har personalen fått koka vatten för att de boende ska få tvätta sig. Totalt var det sju personer som var boende under helgen och problemet tog för lång tid att åtgärda, menar både personal och boende på Eklunden.

– Eftersom problemet var akut rapporterade jag in det direkt till Landstingsfastigheter som vi hyr fastigheten av. De kom och tittade men sa att det inte gick att göra något åt just då. Vi måste ju ha varmvatten, annars kan inte brukarna duscha. I helgen var det tur att det inte var så många boende, om det hade varit full styrka hade det varit svårt att lösa, säger Kristina Larsson.

Fanns inte på lager

Enligt Landstingsfastigheter behövde hela pumpen bytas ut, något som inte var möjligt att göra driekt på plats. Därför dröjde det tills efter helgen innan probelmet kunde lösas.

– Pumpen kunde inte lagas utan behövdes bytas helt och det fanns ingen likadan på lager. Men den byttes ut på måndagen så nu är allt som det ska igen, säger Christer Dahlberg.

  • Frida Johansson