2016-06-20 17:09

2016-06-20 17:10

Så gör du stassa-glass

Filipstad

Allt gott på ett ställe är ett högst rimligt tema om man bor i matglada Värmland. Filipstad är dessutom fredagsmysets hemstad, så vad händer när sommaren kommer och det är dags att ta fram glassen? Jo, självklart måste den uppdateras på Filipstadsvis – med chips och kanske även en näve jordnötter. FT har testat.

Ingredienser:

1 liter vaniljglass av en bra sort

100 gram mjölkchoklad

Smaksättning:

1 dl jordnötter och 5 dl chips av en lättsaltad naturell sort (om du inte är väldigt sugen på att kolla hur det blir om du gör glass med löksmak eller så förstås)

eller, om du inte gillar/tål nötter:

10 dl chips

Så här gör man:

1. Bryt sönder chokladen i bitar och smält den. Det funkar bra i mikron.

2. Krossa chipsen till små flak och hacka jordnötterna grovt.

3. Blanda ned chips och nötter i den smälta chokladen.

4. Sätt plastfolie på en skärbräda och bred ut chokladblandningen som en platta på den. Ställ in i kylen.

5. Ta fram glassen ur frysen och ställ in den i kylen, så den börjar smälta lite lagom.

6. När chokladen har stelnat och glassen är lagom mjuk, ta ut chokladen och hacka den i bitar. Blanda ned bitarna i glasspaketet och rör om ordentligt.

7. Ställ hela härligheten i frysen en stund så det blir lättare att göra snygga glasskulor.

8. Sleva upp glassen i portionsformar, dekorera med ett par chips.

Ingredienser:

1 liter vaniljglass av en bra sort

100 gram mjölkchoklad

Smaksättning:

1 dl jordnötter och 5 dl chips av en lättsaltad naturell sort (om du inte är väldigt sugen på att kolla hur det blir om du gör glass med löksmak eller så förstås)

eller, om du inte gillar/tål nötter:

10 dl chips

Så här gör man:

1. Bryt sönder chokladen i bitar och smält den. Det funkar bra i mikron.

2. Krossa chipsen till små flak och hacka jordnötterna grovt.

3. Blanda ned chips och nötter i den smälta chokladen.

4. Sätt plastfolie på en skärbräda och bred ut chokladblandningen som en platta på den. Ställ in i kylen.

5. Ta fram glassen ur frysen och ställ in den i kylen, så den börjar smälta lite lagom.

6. När chokladen har stelnat och glassen är lagom mjuk, ta ut chokladen och hacka den i bitar. Blanda ned bitarna i glasspaketet och rör om ordentligt.

7. Ställ hela härligheten i frysen en stund så det blir lättare att göra snygga glasskulor.

8. Sleva upp glassen i portionsformar, dekorera med ett par chips.