2016-04-04 14:17

2016-04-04 17:29

Studenter bjöd in till öppet hus

GRYTHYTTAN: Bjöd in gymnasieelever och allmänheten

Under lördagen var det öppet hus vid restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Gymnasieelever från hela landet var inbjudna för att kunna bekanta sig med utbildningarna. Och dörren stod öppen även för allmänheten.

Studenter från de olika utbildningsprogrammen fanns på plats för att presentera utbildningarna och svara på frågor. Det finns fyra olika utbildningsprogram; hotell och värdskap, kulinarisk kock och måltidskreatör, sommelier och måltidskreatör, samt måltidsekolog.

Det fanns även möjlighet att gå på guidad visning av Måltidens hus och det unika kokboksmuseet. Under dagen bjöd studenterna bland annat på matlagningsvisning och provsmakning.

Nike Lind studerar till sommelier och läser nu sista året.

– Det är många som är nyfikna på Måltidens hus, som är ganska känt. Men den här dagen är främst för blivande studenter, förklarade Nike Lind och fortsatte:

– Det har varit cirka 30 personer här redan nu till lunch, det är helt fantastiskt. Och det är första gången vi gör detta.

Studenter berättade

Moa Ekman, Samuel Wallin och Elin Olga Magndahl - som läser på måltidsekologprogrammet - berättade om sin utbildning. Programmet ger studenterna både praktiska och teoretiska kunskaper när det handlar om måltider och mat. Bland annat får studenterna lära sig om matens miljö- och hållbarhetsfrågor.

Maria Haikkonen, från Örebro, och Hilda Kirkkoff, från Båstad, är båda intresserade av mat och matlagning. De tog chansen att göra ett besök och ställa frågor till studenterna om utbildningen.

– Jag har varit intresserad av mat och matlagning sedan jag var liten, berättade Hilda Kirkkoff.

Olika föreläsningar

Det bjöds också på flera olika föreläsningar under dagen. Bland annat berättade Henrik Scanders, doktorand, om sina forskningsstudier som behandlar mat och dryckeskombinationer ur ett nutritionellt, sensoriskt och kulturellt perspektiv.

Professor Marie-Louise Tham, som undervisar i kursen livsmedelshygien, föreläste om ”Döden i grytan”.

Hon berättade bland annat om stafylokocker som kan ge matförgiftning, samt om riskerna med listeriainfektioner.

De personer som är friska får vanligen inga symtom av en listeriainfektion. Men riskgrupper - som exempelvis äldre personer med nedsatt immunförsvar - kan få allvarligare symtom.

Studenter från de olika utbildningsprogrammen fanns på plats för att presentera utbildningarna och svara på frågor. Det finns fyra olika utbildningsprogram; hotell och värdskap, kulinarisk kock och måltidskreatör, sommelier och måltidskreatör, samt måltidsekolog.

Det fanns även möjlighet att gå på guidad visning av Måltidens hus och det unika kokboksmuseet. Under dagen bjöd studenterna bland annat på matlagningsvisning och provsmakning.

Nike Lind studerar till sommelier och läser nu sista året.

– Det är många som är nyfikna på Måltidens hus, som är ganska känt. Men den här dagen är främst för blivande studenter, förklarade Nike Lind och fortsatte:

– Det har varit cirka 30 personer här redan nu till lunch, det är helt fantastiskt. Och det är första gången vi gör detta.

Studenter berättade

Moa Ekman, Samuel Wallin och Elin Olga Magndahl - som läser på måltidsekologprogrammet - berättade om sin utbildning. Programmet ger studenterna både praktiska och teoretiska kunskaper när det handlar om måltider och mat. Bland annat får studenterna lära sig om matens miljö- och hållbarhetsfrågor.

Maria Haikkonen, från Örebro, och Hilda Kirkkoff, från Båstad, är båda intresserade av mat och matlagning. De tog chansen att göra ett besök och ställa frågor till studenterna om utbildningen.

– Jag har varit intresserad av mat och matlagning sedan jag var liten, berättade Hilda Kirkkoff.

Olika föreläsningar

Det bjöds också på flera olika föreläsningar under dagen. Bland annat berättade Henrik Scanders, doktorand, om sina forskningsstudier som behandlar mat och dryckeskombinationer ur ett nutritionellt, sensoriskt och kulturellt perspektiv.

Professor Marie-Louise Tham, som undervisar i kursen livsmedelshygien, föreläste om ”Döden i grytan”.

Hon berättade bland annat om stafylokocker som kan ge matförgiftning, samt om riskerna med listeriainfektioner.

De personer som är friska får vanligen inga symtom av en listeriainfektion. Men riskgrupper - som exempelvis äldre personer med nedsatt immunförsvar - kan få allvarligare symtom.