2016-04-04 14:17

2016-04-04 14:17

Säsongspremiär vid kvarnen

GRYTHYTTAN: Malde vete och råg

I lördags var det säsongspremiär i Gryhytte Qwarn. Då drogs kvarnen i gång och det maldes cirka 350 kilo vete och råg.
– Att starta säsongen är alltid lika kul, förklarade Kristina Henricsson som äger kvarnen.

Troligen kommer kvarnen att startas en gång till innan sommarsäsongen. Det mjöl som mals kommer att säljas i kvarnen och ska även räcka till för att baka brödet som säljs där under sommaren. Mjölet levereras dessutom till bland annat restauranger och bagerier.

– I dag mal vi vete och råg. Om en vecka blir det korn och dinkel som vi ska mala, förklarade Kristina Henricsson.

En elmotor

Innan kvarnen kunde startas hade den gjorts rent och bara det är en halv dags arbete. Kvarnen drevs ursprungligen med vattenkraft, men i dag är det en elmotor som är drivkällan.

Gårdsbutiken kommer att ha öppet varje dag från midsommar och fram till slutet av augusti.

– Under sommaren har vi gårdsbutik, galleri och café.

Lång erfarenhet

Kjell och Lennart Möller var mjölnare under dagen. De har flera års vana av att använda kvarnen, som låg i dvala under många år efter att den användes sista gången år 1958.

Efter en restaurering kunde den gamla kvarnen startas igen.

– År 2005 startade vi den igen, berättade Kjell Möller medan han tog en matpaus.

När kvarnen väl startats handlar det främst om att övervaka driften, samt att ställa in så att det blir rätt grovlek på det som mals.

Några besökare

Under dagen kom det även några besökare för att titta på den fina gamla kvarnen. Bland annat var Sabina Schnegotzki på besök, tillsammans med Erik Burghgraaff.

– Erik är ingenjör från början och tycker det är intressant att följa med hit. Jag brukar åka hit några gånger om året för att det är så fint här, förklarade Sabina Schnegotzki.

Troligen kommer kvarnen att startas en gång till innan sommarsäsongen. Det mjöl som mals kommer att säljas i kvarnen och ska även räcka till för att baka brödet som säljs där under sommaren. Mjölet levereras dessutom till bland annat restauranger och bagerier.

– I dag mal vi vete och råg. Om en vecka blir det korn och dinkel som vi ska mala, förklarade Kristina Henricsson.

En elmotor

Innan kvarnen kunde startas hade den gjorts rent och bara det är en halv dags arbete. Kvarnen drevs ursprungligen med vattenkraft, men i dag är det en elmotor som är drivkällan.

Gårdsbutiken kommer att ha öppet varje dag från midsommar och fram till slutet av augusti.

– Under sommaren har vi gårdsbutik, galleri och café.

Lång erfarenhet

Kjell och Lennart Möller var mjölnare under dagen. De har flera års vana av att använda kvarnen, som låg i dvala under många år efter att den användes sista gången år 1958.

Efter en restaurering kunde den gamla kvarnen startas igen.

– År 2005 startade vi den igen, berättade Kjell Möller medan han tog en matpaus.

När kvarnen väl startats handlar det främst om att övervaka driften, samt att ställa in så att det blir rätt grovlek på det som mals.

Några besökare

Under dagen kom det även några besökare för att titta på den fina gamla kvarnen. Bland annat var Sabina Schnegotzki på besök, tillsammans med Erik Burghgraaff.

– Erik är ingenjör från början och tycker det är intressant att följa med hit. Jag brukar åka hit några gånger om året för att det är så fint här, förklarade Sabina Schnegotzki.