2016-03-31 17:09

2016-03-31 17:09

Kvarnen snurrar i gång i helgen

HELGPRAT: Kristina Henricsson

Nu har det blivit dags att öppna upp kvarnen i Grythyttan för en ny säsong. På lördag kommer här vete och råg att omvandlas till mjöl.
Kristina Henricsson, föreståndare för Grythytte Qwarn och Grythyttans herrgård, hälsar alla välkomna att ta del av detta efterlängtade vårtecken.

1 Härligt att öppna upp igen! Detta blir alltså första malningen för säsongen?

– Ja, det blir det. Vi brukar mala en gång på våren och en gång på hösten, det beror lite på vad vi behöver. Vi mal ju det som vi ska använda under sommarsäsongen nu. Det ryker så mycket när man maler så vi vill försöka göra det innan vi ska öppna galleriet och gårdsbutiken.

2 Kommer ni att mala hela helgen?

– Det blir i alla fall nu på lördag. Sedan blir det kanske en dag nästa vecka också, det beror lite på vad mjölnaren tycker. Dessutom är det ju lite lättare att inte ta allt på en gång, då blir inte heller kvarnen så varm.

3 Är detta något ni gör själva eller kan allmänheten titta in för att se på en stund?

– Allmänheten får gärna titta in! Vi har haft det lite olika genom åren men märkt att det finns många som tycker det är kul att vara med en stund.

4 Vad är det ni kommer mala för något?

– Råg, vete och korn. Men nu på lördag blir det bara vete och råg. Korn får vi vänta med, likadant är det med att mala dinkel.

5 Varifrån kommer spannmålen?

– Från Örebro, Råberga. Där finns det en boende med krav-odling. Vi använder bara ekologiskt när vi mal.

6 Hur har du förberett kvarnen inför den här stunden?

– Det är det som vi ska göra imorgon (fredag, reds anm.). Då ska vi plocka isär allt och göra ordentligt rent över allt! Sen kör vi på lördag.

7 Jag såg förresten att Grythyttans herrgård i år fyller 200 år, hur ska detta firas?

– På något sätt måste vi uppmärksamma det, vi får hitta på något lite längre fram i sommar. Det är ju fantastiskt att ett hus kan bli så gammalt!

1 Härligt att öppna upp igen! Detta blir alltså första malningen för säsongen?

– Ja, det blir det. Vi brukar mala en gång på våren och en gång på hösten, det beror lite på vad vi behöver. Vi mal ju det som vi ska använda under sommarsäsongen nu. Det ryker så mycket när man maler så vi vill försöka göra det innan vi ska öppna galleriet och gårdsbutiken.

2 Kommer ni att mala hela helgen?

– Det blir i alla fall nu på lördag. Sedan blir det kanske en dag nästa vecka också, det beror lite på vad mjölnaren tycker. Dessutom är det ju lite lättare att inte ta allt på en gång, då blir inte heller kvarnen så varm.

3 Är detta något ni gör själva eller kan allmänheten titta in för att se på en stund?

– Allmänheten får gärna titta in! Vi har haft det lite olika genom åren men märkt att det finns många som tycker det är kul att vara med en stund.

4 Vad är det ni kommer mala för något?

– Råg, vete och korn. Men nu på lördag blir det bara vete och råg. Korn får vi vänta med, likadant är det med att mala dinkel.

5 Varifrån kommer spannmålen?

– Från Örebro, Råberga. Där finns det en boende med krav-odling. Vi använder bara ekologiskt när vi mal.

6 Hur har du förberett kvarnen inför den här stunden?

– Det är det som vi ska göra imorgon (fredag, reds anm.). Då ska vi plocka isär allt och göra ordentligt rent över allt! Sen kör vi på lördag.

7 Jag såg förresten att Grythyttans herrgård i år fyller 200 år, hur ska detta firas?

– På något sätt måste vi uppmärksamma det, vi får hitta på något lite längre fram i sommar. Det är ju fantastiskt att ett hus kan bli så gammalt!