2016-02-11 06:00

2016-02-11 06:00

Med passion för vinet

FÖRENINGSLIV: Marie Dahlgren, vice vd och vinkännare, berättade och gav goda råd

Titta, dofta, smaka – där har du vinprovarens grundtekniker. Men börja för all del inte med att snurra glaset, även om du sett proffsen göra så.
Marie Dahlgren, vice vd på Loka, Grythyttans gästgiveri och Måltidens hus, gav initierade tips när hon besökte Rotary.

– Nu ska jag prata om det jag tycker är allra roligast i livet.

Så inledde Marie Dahlgren sitt föredrag på Filipstads Rotaryklubb på måndagskvällen, och visst lyckades hon förmedla sin glädje vidare till åhörarna.

”Det allra roligaste” är vin, ett intresse som väcktes tidigt.

– Det låter inte bra när jag säger det, men mitt vinintresse inleddes när jag var 14 år, berättar hon.

Det var dock inget smygnallande ur barskåpet därhemma det var fråga om, utan den utlösande faktorn var att hon som åttondeklassare fick chansen att åka som utbytesstudent till Frankrike.

– Då fick jag jobba på en vingård och skörda druvor.

Kanske är det just den starten som gjorde att hon fått en väldigt okomplicerad, för att inte säga jordnära, syn på vin.

– Jag är ingen vinsnobb. Jag tycker om vin, men det är en jordbruksprodukt, slår hon fast.

Hon är utbildad sommelier och har till och med tävlat internationellt i sommelieri. En sommelier har flera uppdrag: att välja ut viner som restaurangen ska servera, men också hjälpa kunderna tillrätta i att välja vin till middagen. Sommelieren är också den som har koll på vad som finns i vinkällaren, vilka viner som är redo att drickas och vilka som ska lagras lite till. Yrket handlar heller inte bara om vin, utan om alla drycker, från vatten via vinet till kaffet.

Plånboken håller

Hon berättar om hur hon också ser som en uppgift att leta fram bra viner till kunden, utan att någon ska behöva spräcka plånboken.

– Köpa dyrt kan man göra om man har ekonomi, men det betyder inte att det alltid är det bästa.

Vinintresset har fört henne ut i världen på många resor och hon berättar levande om olika vinländer, om jordmåner, jäsningsprocesser, ekfat och ståltankar.

Hon berättar också hur man gör för att mer systematiskt prova vin. Det är där glas-snurrandet kommer in... Alla som sett en vinprovare i aktion vet att det ska snurras – eller hur? Marie Dahlgren avslöjar dock att det gäller att snurra vid rätt tillfälle.

Först tittar man på vinet, och studerar till exempel färg och klarhet. Sedan doftar man:

– Men börja inte med att snurra glaset. Börja med att hålla glaset stilla och dofta. Sedan snurrar ni och luktar igen – visst känner ni skillnad? säger Marie Dahlgren.

Först därefter är det dags att smaka och med hjälp av ett så här strukturerat sätt att testa vin, ökar chansen att du faktiskt kommer ihåg vinet – hur just det här smakade och doftade. Om man sedan spottar ut eller sväljer den ädla drycken beror på sammanhanget...

– När jag var i Sydafrika provade vi 1000 viner på åtta dar. Då får man blåsor i munnen! Och ett tips är att vatten inte hjälper då, utan då dricker man kaffe emellan för att rensa smaklökarna!

Hon har hittat en hel del pärlor genom åren.

– När vinet är riktigt bra, är det kärlek på flaska! säger hon. Men fick jag bara dricka ett vin till i mitt liv, skulle det bli champagne. Det är ett enkelt val!

– Nu ska jag prata om det jag tycker är allra roligast i livet.

Så inledde Marie Dahlgren sitt föredrag på Filipstads Rotaryklubb på måndagskvällen, och visst lyckades hon förmedla sin glädje vidare till åhörarna.

”Det allra roligaste” är vin, ett intresse som väcktes tidigt.

– Det låter inte bra när jag säger det, men mitt vinintresse inleddes när jag var 14 år, berättar hon.

Det var dock inget smygnallande ur barskåpet därhemma det var fråga om, utan den utlösande faktorn var att hon som åttondeklassare fick chansen att åka som utbytesstudent till Frankrike.

– Då fick jag jobba på en vingård och skörda druvor.

Kanske är det just den starten som gjorde att hon fått en väldigt okomplicerad, för att inte säga jordnära, syn på vin.

– Jag är ingen vinsnobb. Jag tycker om vin, men det är en jordbruksprodukt, slår hon fast.

Hon är utbildad sommelier och har till och med tävlat internationellt i sommelieri. En sommelier har flera uppdrag: att välja ut viner som restaurangen ska servera, men också hjälpa kunderna tillrätta i att välja vin till middagen. Sommelieren är också den som har koll på vad som finns i vinkällaren, vilka viner som är redo att drickas och vilka som ska lagras lite till. Yrket handlar heller inte bara om vin, utan om alla drycker, från vatten via vinet till kaffet.

Plånboken håller

Hon berättar om hur hon också ser som en uppgift att leta fram bra viner till kunden, utan att någon ska behöva spräcka plånboken.

– Köpa dyrt kan man göra om man har ekonomi, men det betyder inte att det alltid är det bästa.

Vinintresset har fört henne ut i världen på många resor och hon berättar levande om olika vinländer, om jordmåner, jäsningsprocesser, ekfat och ståltankar.

Hon berättar också hur man gör för att mer systematiskt prova vin. Det är där glas-snurrandet kommer in... Alla som sett en vinprovare i aktion vet att det ska snurras – eller hur? Marie Dahlgren avslöjar dock att det gäller att snurra vid rätt tillfälle.

Först tittar man på vinet, och studerar till exempel färg och klarhet. Sedan doftar man:

– Men börja inte med att snurra glaset. Börja med att hålla glaset stilla och dofta. Sedan snurrar ni och luktar igen – visst känner ni skillnad? säger Marie Dahlgren.

Först därefter är det dags att smaka och med hjälp av ett så här strukturerat sätt att testa vin, ökar chansen att du faktiskt kommer ihåg vinet – hur just det här smakade och doftade. Om man sedan spottar ut eller sväljer den ädla drycken beror på sammanhanget...

– När jag var i Sydafrika provade vi 1000 viner på åtta dar. Då får man blåsor i munnen! Och ett tips är att vatten inte hjälper då, utan då dricker man kaffe emellan för att rensa smaklökarna!

Hon har hittat en hel del pärlor genom åren.

– När vinet är riktigt bra, är det kärlek på flaska! säger hon. Men fick jag bara dricka ett vin till i mitt liv, skulle det bli champagne. Det är ett enkelt val!