2016-02-06 06:00

2016-02-06 06:00

Mycket nytt på menyn– dags att frossa i semlor

FILIPSTAD: Semmelälskarnas högtidsdag är snart här

MMM! Nutellasemlor, Wienersemlor, blåbärssemlor, eller varför inte semmelwrap... Den klassiska gräddbullen har fått många nya kostymer vilket kan vålla en del beslutsångest – vilken av godsakerna ska man välja?!
Om bagaren själv får bestämma är det dock originalet som går hem i alla lägen.

Nu är snart alla semmelälskares stora högtidsdag här – fettisdagen.

På Skafferiet i Filipstad pågår produktionen för fullt. Plåtar med färdiggräddade bullar står redo att smyckas med len fyllning och fluffig grädde, medan en stor sats kalljäst deg står redo för utbakning i kylen.

Med vana händer, som bara kan fås genom att rulla några tusen vetebullar, formar Mathilda Andersson, ägare av café- och bageriverksamheten, och Linnéa Johansson snabbt degklumparna som var och en väger 55 gram.

– Direkt efter jul börjar väl egentligen efterfrågan. Det är tur att det inte är som förr – då kunde man bli straffad om man sålde semlor på någon annan dag än fettisdagen, berättar Mathilda.

Hur många semlor de räknar med att sälja i år kan, eller vill hon inte, riktigt kommentera.

– Det beror på att vi brukar ha en tävling där kunderna får gissa hur många semlor vi säljer på fettisdagen, förklarar hon.

En sak som är säker är dock att det på tisdag den 9 februari blir tidig uppstigning för henne och Linnéa. Många hundra semlor ska då monteras för att tillfredsställa alla gottesugna. Förutom semmelwrappen som är ny i sortimentet för i år, kan fikakunderna även beställa nutellasemlor.

– Det är nästan som en vanlig semla men med nutella i. Dessutom har vi ripplat lite choklad över, säger Mathilda.

Om det mot förmodan skulle vara så att ingen av dessa kompositioner faller kunderna på läppen går det konstruera en egen smak, menar Linnéa.

– Är det någon som skulle vilja ha med bananfyllning så kan vi säkert ordna det!

Även om Mathilda och Linnéa menar att det är viktigt att haka på trenden att experimentera med semlornas smak och form, är dock klassikern svårslagen anser de.

– Finns det något godare än de med vanilj och mandelmassa i och lite lättvispad grädde på!

Årets senaste trend – semmelsmoothien, är dock inget som kommer hittas på Skafferiet.

– Det låter faktiskt vidrigt!

Nu är snart alla semmelälskares stora högtidsdag här – fettisdagen.

På Skafferiet i Filipstad pågår produktionen för fullt. Plåtar med färdiggräddade bullar står redo att smyckas med len fyllning och fluffig grädde, medan en stor sats kalljäst deg står redo för utbakning i kylen.

Med vana händer, som bara kan fås genom att rulla några tusen vetebullar, formar Mathilda Andersson, ägare av café- och bageriverksamheten, och Linnéa Johansson snabbt degklumparna som var och en väger 55 gram.

– Direkt efter jul börjar väl egentligen efterfrågan. Det är tur att det inte är som förr – då kunde man bli straffad om man sålde semlor på någon annan dag än fettisdagen, berättar Mathilda.

Hur många semlor de räknar med att sälja i år kan, eller vill hon inte, riktigt kommentera.

– Det beror på att vi brukar ha en tävling där kunderna får gissa hur många semlor vi säljer på fettisdagen, förklarar hon.

En sak som är säker är dock att det på tisdag den 9 februari blir tidig uppstigning för henne och Linnéa. Många hundra semlor ska då monteras för att tillfredsställa alla gottesugna. Förutom semmelwrappen som är ny i sortimentet för i år, kan fikakunderna även beställa nutellasemlor.

– Det är nästan som en vanlig semla men med nutella i. Dessutom har vi ripplat lite choklad över, säger Mathilda.

Om det mot förmodan skulle vara så att ingen av dessa kompositioner faller kunderna på läppen går det konstruera en egen smak, menar Linnéa.

– Är det någon som skulle vilja ha med bananfyllning så kan vi säkert ordna det!

Även om Mathilda och Linnéa menar att det är viktigt att haka på trenden att experimentera med semlornas smak och form, är dock klassikern svårslagen anser de.

– Finns det något godare än de med vanilj och mandelmassa i och lite lättvispad grädde på!

Årets senaste trend – semmelsmoothien, är dock inget som kommer hittas på Skafferiet.

– Det låter faktiskt vidrigt!