2016-01-28 06:00

2016-01-28 06:00

Han tar över ansvaret för fredagsmysfabriken

FILIPSTAD: Per-Inge Eriksson är ny platschef på OLW

Per-Inge Eriksson har tagit över som platschef för OLW-fabriken i Filipstad. Han var tidigare platschef på Orkla Foods bageri Vansbro.
Nu är han chef på en fabrik med 120 medarbetare, som förra året producerade cirka 16 000 ton olika godsaker.

– Det känns väldigt roligt att vara på plats i ”fredagsmysfabriken” och att anta den här utmaningen. Jag kommer att fokusera på säkerhet, kvalitet och tillväxt. Med ledorden modig, inspirerande och pålitlig ska vi gemensamt arbeta för att upprätthålla en hög kvalitet på våra produkter, säger Per-Inge Eriksson.

Han har en gedigen erfarenhet från livsmedelsbranschen. Nu blir hans uppgift att övergripande leda, samordna och utveckla snacksverksamheten i Filipstad, samt se till att det är en konkurrenskraftig produktion.

Sedan år 2010 har han arbetat på Orkla Foods bageri i Vansbro, innan det var han produktionschef på Barilla/Wasabröd.

– Jag blev tillfrågad internt om jag ville ta det här jobbet. Jag har ju varit här förut, det är ett roligt ställe när det gäller både produkter och medarbetare. Det är också skönt att slippa pendla, det är en bonus, säger Per-Inge Eriksson som varit på plats i några månader.

– Det känns jättekul och det har överträffat mina förväntningar.

Attraktiv arbetsgivare

Så ofta han kan träffar han alla i fabriken.

– Jag brukar börja varje dag med att gå ett varv i produktionen, säger Eriksson som också får resa mycket i jobbet.

– Det är två stycken vd jag rapporterar till, det innebär resor till exempelvis Stockholm och till Trondheim i Norge. Det blir resor varje vecka.

En av hans målsättningar är att företaget ska vara en attraktiv arbetsgivare.

– Det gäller Orkla överlag, vi vill vara förstahandsvalet för våra medarbetare men även bli en attraktiv framtida arbetsgivare.

Att öka produktionen är ett annat mål.

– Fabriken ökade produktionen under förra året, jämfört med året innan. Målet är att öka produktionen i år också och vi räknar med att klara det med befintlig personal.

Han är nöjd med årets investeringsbudget. Bland annat innefattar den en investering i en ny maskin som producerar snacks tre gånger så snabbt som den gamla maskinen.

– Investeringskostnaden är cirka sju miljoner kronor.

Den ökade produktionskapaciteten kan även användas för att slippa köra nattskift i fabriken.

– Det är bra för personalen, det är en arbetsmiljöfråga. Vårt mål är att jämna ut produktionen och det innebär också mindre stress för alla som arbetar här.

Sitt ledarskap beskriver han som coachande och starkt delegerande.

– Min målsättning är att stimulera alla grupper att arbeta mot ett mål som ett lag. Vi är ett team som ska vinna tillsammans.

För att öka produktionen så krävs också en kontinuerlig produktutveckling.

– Det är en jätteutmaning att ta fram nya produkter. Tillväxten finns i det vi inte gör i dag. Vi har en produktutvecklingsavdelning på plats som arbetar med detta.

Viktigt miljöarbete

Miljöarbetet är en annan viktig fråga för honom och företaget.

– Energiförbrukningen har ju en stor påverkan. Därför håller vi på med en förstudie om en energikartläggning av fabriken. Vi gör också en kartläggning av hur mycket spill det är i produktionen, för att sedan försöka minska det.

Som exempel på en effektiv åtgärd nämner han att det monterats ett spjäll i en skorsten på fabriken.

– Det kan vi stänga nu när det är kallt ute. Tidigare hade vi ett kallras där som innebar en kostnad på cirka 1,1 miljoner kronor per år. Investeringen uppgick till cirka tio procent av kostnaden vi sparar.

Eventuellt järnvägstransporter

Han utesluter inte att en del transporter kan läggas över på järnvägen i framtiden. Företaget har också ett godsmagasin med järnvägsanslutning.

– Men vi behöver titta på detta i alla delar först.

Företaget har även ett eget miljöledningssystem som nu implementeras i fabriken. Detta innefattar både arbetsmiljön och faktorer som kan påverka den yttre miljön.

– Både ledningen och huvudskyddsombudet har fått en utbildning i detta.

FT: Avslutningsvis måste du berätta hur det perfekta fredagsmyset ser ut?

Han skrattar gott åt frågan och förklarar:

– Först och främst gäller det ju att jag är ledig på fredag kväll och inte på resande fot. Men efter att jag fått i mig god mat så avslutar jag med någon snacks produkt från OLW.

– Det känns väldigt roligt att vara på plats i ”fredagsmysfabriken” och att anta den här utmaningen. Jag kommer att fokusera på säkerhet, kvalitet och tillväxt. Med ledorden modig, inspirerande och pålitlig ska vi gemensamt arbeta för att upprätthålla en hög kvalitet på våra produkter, säger Per-Inge Eriksson.

Han har en gedigen erfarenhet från livsmedelsbranschen. Nu blir hans uppgift att övergripande leda, samordna och utveckla snacksverksamheten i Filipstad, samt se till att det är en konkurrenskraftig produktion.

Sedan år 2010 har han arbetat på Orkla Foods bageri i Vansbro, innan det var han produktionschef på Barilla/Wasabröd.

– Jag blev tillfrågad internt om jag ville ta det här jobbet. Jag har ju varit här förut, det är ett roligt ställe när det gäller både produkter och medarbetare. Det är också skönt att slippa pendla, det är en bonus, säger Per-Inge Eriksson som varit på plats i några månader.

– Det känns jättekul och det har överträffat mina förväntningar.

Attraktiv arbetsgivare

Så ofta han kan träffar han alla i fabriken.

– Jag brukar börja varje dag med att gå ett varv i produktionen, säger Eriksson som också får resa mycket i jobbet.

– Det är två stycken vd jag rapporterar till, det innebär resor till exempelvis Stockholm och till Trondheim i Norge. Det blir resor varje vecka.

En av hans målsättningar är att företaget ska vara en attraktiv arbetsgivare.

– Det gäller Orkla överlag, vi vill vara förstahandsvalet för våra medarbetare men även bli en attraktiv framtida arbetsgivare.

Att öka produktionen är ett annat mål.

– Fabriken ökade produktionen under förra året, jämfört med året innan. Målet är att öka produktionen i år också och vi räknar med att klara det med befintlig personal.

Han är nöjd med årets investeringsbudget. Bland annat innefattar den en investering i en ny maskin som producerar snacks tre gånger så snabbt som den gamla maskinen.

– Investeringskostnaden är cirka sju miljoner kronor.

Den ökade produktionskapaciteten kan även användas för att slippa köra nattskift i fabriken.

– Det är bra för personalen, det är en arbetsmiljöfråga. Vårt mål är att jämna ut produktionen och det innebär också mindre stress för alla som arbetar här.

Sitt ledarskap beskriver han som coachande och starkt delegerande.

– Min målsättning är att stimulera alla grupper att arbeta mot ett mål som ett lag. Vi är ett team som ska vinna tillsammans.

För att öka produktionen så krävs också en kontinuerlig produktutveckling.

– Det är en jätteutmaning att ta fram nya produkter. Tillväxten finns i det vi inte gör i dag. Vi har en produktutvecklingsavdelning på plats som arbetar med detta.

Viktigt miljöarbete

Miljöarbetet är en annan viktig fråga för honom och företaget.

– Energiförbrukningen har ju en stor påverkan. Därför håller vi på med en förstudie om en energikartläggning av fabriken. Vi gör också en kartläggning av hur mycket spill det är i produktionen, för att sedan försöka minska det.

Som exempel på en effektiv åtgärd nämner han att det monterats ett spjäll i en skorsten på fabriken.

– Det kan vi stänga nu när det är kallt ute. Tidigare hade vi ett kallras där som innebar en kostnad på cirka 1,1 miljoner kronor per år. Investeringen uppgick till cirka tio procent av kostnaden vi sparar.

Eventuellt järnvägstransporter

Han utesluter inte att en del transporter kan läggas över på järnvägen i framtiden. Företaget har också ett godsmagasin med järnvägsanslutning.

– Men vi behöver titta på detta i alla delar först.

Företaget har även ett eget miljöledningssystem som nu implementeras i fabriken. Detta innefattar både arbetsmiljön och faktorer som kan påverka den yttre miljön.

– Både ledningen och huvudskyddsombudet har fått en utbildning i detta.

FT: Avslutningsvis måste du berätta hur det perfekta fredagsmyset ser ut?

Han skrattar gott åt frågan och förklarar:

– Först och främst gäller det ju att jag är ledig på fredag kväll och inte på resande fot. Men efter att jag fått i mig god mat så avslutar jag med någon snacks produkt från OLW.

Per-Inge Eriksson

Ålder: 49 år.

Yrke: Platschef på OLW i Filipstad.

Familj: Fru och ett barn.

Bor: Filipstad.

Utbildning: Läst teknik och företagsekonomi på högskolan. Har en exekutive MBA-examen (en vidareutbildning i företagsekonomi).

Intressen: Träning och åka motorcykel.

Favoritmat: Plankstek med oxfilé.

Favoritsnacks: OLW cheez doodles.

Senast lästa bok: Stockholm delete.

Senast sedda film: Nya Hunger games.

Källa: