2016-01-01 15:19

2016-01-01 15:19

Många firar det nya året med en pizza

FILIPSTAD: "Svenskarna är smarta, en dag som den här när man är trött behöver man ha fett i sig"

Efter ett rejält farväl av det gamla året och ett redigt infirande av det nya, är det många som på nyårsdagen suktar efter en fet deg – aldrig har pizzabagarna så mycket att göra som just den 1 januari.
– I dag är inte nyårsdagen, det är pizzadagen! slår Erdem Celik från pizzeria La Strada fast.

Redan innan La Strada i Filipstad öppnat för dagen har första pizzabeställningen ringts in – att äta pizza på nyårsdagen har för många blivit en riktig mattradition.

Erdem Celik och Hidir Tek, som driver pizzerian, har räknat med en hektisk dag.

– Svenskarna är smarta, en dag som den här när man är trött behöver man ha fett i sig, det är bra, säger Erdem medan han hjälper till att rodda i köket.

En vanlig dag, berättar han, brukar La Strada baka runt 250 pizzor. På nyårsdagen räknar han med minst 400.

– Räknar man med alla beställningar så blir det nog mellan 600-700 i dag.

För att mäkta med att leverera alla dessa sallader, pizzor, kebabrullar, nacho- och kebabtallrikar, arbetar tio personer denna dag i matserveringens regi – fyra bagare, två salladsmästare, två kökspersonal och två chaufförer som i skytteltrafik kör hem de rykande färska läckerheterna till kunderna.

Den största ruschen brukar komma mellan ett och två på dagen. Efter att det sedan varit lugnt i några timmar tilltar strömmen av hungriga gäster igen vid sex, sju på kvällen, berättar Erdem.

– Helgerna brukar vara hektiska, men det här är ännu lite extra.

Förste gästen att beställa en pizza och äta den på plats, var för andra året i rad Lars Samuelsson.

– De har världens bästa pizza här! låter han vara svar nog.

När Lars fått sin pizza serverad har klockan ännu inte slagit tolv. En kort stund senare stiger Isac Lindbäck in på serveringen för att plocka upp sina tre beställda pizzor.

– Det var väl mest för att vi inte orkade laga någon mat. Annars är det inget måste att det ska vara pizza på nyårsdagen.

Vad blev det för godsaker i dag?

– Kebab, Calzone och något mer som jag inte kommer i håg.

Redan innan La Strada i Filipstad öppnat för dagen har första pizzabeställningen ringts in – att äta pizza på nyårsdagen har för många blivit en riktig mattradition.

Erdem Celik och Hidir Tek, som driver pizzerian, har räknat med en hektisk dag.

– Svenskarna är smarta, en dag som den här när man är trött behöver man ha fett i sig, det är bra, säger Erdem medan han hjälper till att rodda i köket.

En vanlig dag, berättar han, brukar La Strada baka runt 250 pizzor. På nyårsdagen räknar han med minst 400.

– Räknar man med alla beställningar så blir det nog mellan 600-700 i dag.

För att mäkta med att leverera alla dessa sallader, pizzor, kebabrullar, nacho- och kebabtallrikar, arbetar tio personer denna dag i matserveringens regi – fyra bagare, två salladsmästare, två kökspersonal och två chaufförer som i skytteltrafik kör hem de rykande färska läckerheterna till kunderna.

Den största ruschen brukar komma mellan ett och två på dagen. Efter att det sedan varit lugnt i några timmar tilltar strömmen av hungriga gäster igen vid sex, sju på kvällen, berättar Erdem.

– Helgerna brukar vara hektiska, men det här är ännu lite extra.

Förste gästen att beställa en pizza och äta den på plats, var för andra året i rad Lars Samuelsson.

– De har världens bästa pizza här! låter han vara svar nog.

När Lars fått sin pizza serverad har klockan ännu inte slagit tolv. En kort stund senare stiger Isac Lindbäck in på serveringen för att plocka upp sina tre beställda pizzor.

– Det var väl mest för att vi inte orkade laga någon mat. Annars är det inget måste att det ska vara pizza på nyårsdagen.

Vad blev det för godsaker i dag?

– Kebab, Calzone och något mer som jag inte kommer i håg.