2015-09-22 06:00

2015-09-22 06:00

Hemmagjorda smaker på Bondens marknad

BRATTFORS: "Jag betalar gärna lite mer för att få rena, närproducerade produkter"

Älgpiroger, whiskeylingonsylt, nybakat bröd, våfflor och – såklart, kålsoppa. Ingen behövde gå hungrig från Bondens marknad i Brattfors där de kulinariska smakerna avlöste varandra.

Litet och gemytligt – i Brattfors satsar man nämligen inte på kvantitet utan kvalitet. När det om lördagen vankades Bondens marknad hade således ett tiotal knallar och försäljare fällt upp sina bord för att erbjuda besökarna diverse varor. En stor del av utbudet utgjordes av sådant som fick smaklökarna att dansa. Som Kennerth Drugges hembakade piroger.

– Populärast är älg- och kantarellpirogen, berättar han.

Kennerth driver företaget Matmästaren i Värmland och bakar alla sina piroger och bröd hemma i Filipstad. För honom är det viktigt att använda så mycket närproducerade varor som möjligt.

– Man blir faktiskt mer och mer anti mot importerat, varför ska det färdas i många hundra mil? Jag tycker det är en trevlig trend att många börjar bli mer medvetna, vi kan inte hålla på som vi gör för då dör de svenska bönderna ut. Jag betalar gärna lite mer för att få rena, närproducerade produkter, säger han.

Även om mat alltid varit ett av Kennerths stora intressen har han inte alltid ägnat sig åt matlagning och bakning. Det fanns en tid då han arbetade som butikserviceman hos Pripps.

– Det var faktiskt så jag kom på idén med piroger. Vi jobbade ju på beting då och i stället för att ta en timmes lunch började jag baka piroger som jag kunde äta i bilen när jag åkte mellan butikerna.

Två som inte kunde motstå frestelsen var Åke och Inga-Lill Axelsson från Svartå. I en brun papperspåse köpte de med sig några piroger hem.

– Vi brukar åka hit varje gång, vi tycker det är så trevligt! Litet och mysigt, säger de.

Några som däremot deltog i Bondens marknad för första gången var Lisbeth och Ingemar Larsson från Råda.

– Vi bestämde oss faktiskt i morse för att vi skulle åka, det såg ju så osäkert ut med vädret men nu är det ju hur fint som helst! säger Lisbeth och ser upp mot en klarblå himmel med strålande sol.

På bordet framför sig hittas porslinsfigurer, retrosaker samt Lisbeths egna handvävda dukar.

– Det är lite olika vad som brukar gå hem, eftersom vi inte varit här tidigare tog vi med lite av varje. Hittills har vi sålt en del brevpressar och trägrejer.

Hon och maken älskar att åka runt och sälja saker. Pengarna de tjänar in brukar de använda till att resa.

– Det är så kul för man träffar så mycket folk. Och här i Brattfors var det jättefint!

Litet och gemytligt – i Brattfors satsar man nämligen inte på kvantitet utan kvalitet. När det om lördagen vankades Bondens marknad hade således ett tiotal knallar och försäljare fällt upp sina bord för att erbjuda besökarna diverse varor. En stor del av utbudet utgjordes av sådant som fick smaklökarna att dansa. Som Kennerth Drugges hembakade piroger.

– Populärast är älg- och kantarellpirogen, berättar han.

Kennerth driver företaget Matmästaren i Värmland och bakar alla sina piroger och bröd hemma i Filipstad. För honom är det viktigt att använda så mycket närproducerade varor som möjligt.

– Man blir faktiskt mer och mer anti mot importerat, varför ska det färdas i många hundra mil? Jag tycker det är en trevlig trend att många börjar bli mer medvetna, vi kan inte hålla på som vi gör för då dör de svenska bönderna ut. Jag betalar gärna lite mer för att få rena, närproducerade produkter, säger han.

Även om mat alltid varit ett av Kennerths stora intressen har han inte alltid ägnat sig åt matlagning och bakning. Det fanns en tid då han arbetade som butikserviceman hos Pripps.

– Det var faktiskt så jag kom på idén med piroger. Vi jobbade ju på beting då och i stället för att ta en timmes lunch började jag baka piroger som jag kunde äta i bilen när jag åkte mellan butikerna.

Två som inte kunde motstå frestelsen var Åke och Inga-Lill Axelsson från Svartå. I en brun papperspåse köpte de med sig några piroger hem.

– Vi brukar åka hit varje gång, vi tycker det är så trevligt! Litet och mysigt, säger de.

Några som däremot deltog i Bondens marknad för första gången var Lisbeth och Ingemar Larsson från Råda.

– Vi bestämde oss faktiskt i morse för att vi skulle åka, det såg ju så osäkert ut med vädret men nu är det ju hur fint som helst! säger Lisbeth och ser upp mot en klarblå himmel med strålande sol.

På bordet framför sig hittas porslinsfigurer, retrosaker samt Lisbeths egna handvävda dukar.

– Det är lite olika vad som brukar gå hem, eftersom vi inte varit här tidigare tog vi med lite av varje. Hittills har vi sålt en del brevpressar och trägrejer.

Hon och maken älskar att åka runt och sälja saker. Pengarna de tjänar in brukar de använda till att resa.

– Det är så kul för man träffar så mycket folk. Och här i Brattfors var det jättefint!