2017-07-17 10:21

2017-07-17 10:21

Nyttig start på Fruntimmersveckan

Fruntimmersveckan är här. I år tänkte jag starta den mycket hälsosamt med det LCHF-bröd som Marie Söhrman i Gunnerudstorp i Östra Ämtervik experimenterat fram. Det är jättelätt att göra, bara röra ihop och har blivit ett riktigt favoritbröd. Receptet finns också i min bok En bit Värmland. Helt glutenfritt är det och en idealisk ersättning för den som inte tål gluten men vill njuta av ett gott bröd med smör och ost, leverpastej eller en god korv. Men lika gott för den som tål gluten!

Längre fram i veckan blir det inte lika hälsosamt kan jag tipsa!

Nolhagenlimpa

Till 2 ganska platta bröd:

1 dl linfrö

1 dl sesamfrö

1 dl pumpakärnor

2 dl kokosflingor

1 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

1 påse brödkrydda (eller lite mera)

0,5 dl olivolja

6 ägg

1,5 dl crème fraiche

250 g keso

Så här gör man: Blanda och rör ihop alla ingredienser väl och bred ut ett smörpapper i två avlånga brödformar. Fördela smeten i formarna och skaka lite.

Grädda i 175 grader i cirka 70 minuter, ta ut och dra bort smörpappret, vänd limporna upp och ned och grädda i ca 15 minuter till.

Fruntimmersveckan är här. I år tänkte jag starta den mycket hälsosamt med det LCHF-bröd som Marie Söhrman i Gunnerudstorp i Östra Ämtervik experimenterat fram. Det är jättelätt att göra, bara röra ihop och har blivit ett riktigt favoritbröd. Receptet finns också i min bok En bit Värmland. Helt glutenfritt är det och en idealisk ersättning för den som inte tål gluten men vill njuta av ett gott bröd med smör och ost, leverpastej eller en god korv. Men lika gott för den som tål gluten!

Längre fram i veckan blir det inte lika hälsosamt kan jag tipsa!

Nolhagenlimpa

Till 2 ganska platta bröd:

1 dl linfrö

1 dl sesamfrö

1 dl pumpakärnor

2 dl kokosflingor

1 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

1 påse brödkrydda (eller lite mera)

0,5 dl olivolja

6 ägg

1,5 dl crème fraiche

250 g keso

Så här gör man: Blanda och rör ihop alla ingredienser väl och bred ut ett smörpapper i två avlånga brödformar. Fördela smeten i formarna och skaka lite.

Grädda i 175 grader i cirka 70 minuter, ta ut och dra bort smörpappret, vänd limporna upp och ned och grädda i ca 15 minuter till.