2016-10-13 06:00

2016-10-13 06:00

Gladkockarna har gjort rätt för sig i 15 år

KARLSTAD: Jubileumsfirande i Grava

Gladkockarna 15 år. Lejonkören 10 år.
Två jubileum som slogs ihop och som häromdan genomfördes i Grava församlingshem.

Namnet Gladkockarna för huvudsakligen något äldre män och pensionärer antogs en tid efter det första gemensamma mötet 2001 då deltagarna fick säga sin mening beträffande namnfrågan. Kort därefter blev det också klart att de deltagande skulle bära kockmössor och ha t-shirts med namnet Gladkockarna påstämplat.

Alicja Sokol Eråker som varit med sedan starten som ledare och husmor fann idén till att bilda någon form av matgrupp för män.

– Jag tyckte det borde finnas en eller flera matgrupper för herrar. För kvinnor fanns redan aktiviteter. Det var skälet till att jag gick till handling. Jag kontaktade vår dåvarande kyrkoherde, som föll direkt för idén när jag väckte frågan för honom, berättar Alicja.

Under många år assisterades hon förtjänstfullt av Solvej Witt-Hansen i köket. En ovärderlig hjälp med mycket kunskap kring hushåll.

Bestående intresse

Vid den första samlingen var elva intresserade och matglada herrar på plats. Nästan omgående, och främst genom mun-mot-mun-metoden, utökades deltagarantalet raskt till 35–40 årligen, utslaget på en vår- och en hösttermin.

– Många av de intresserade hade tidigare varit mycket avvaktande och med begränsade kunskaper att göra rätt (er) för sig, men det visade sig snabbt att det skulle vara populärt. Det är något som saknats förut. Det visas inte minst av att deltagarantalet ligger fast än i dag, säger Alicja nöjt.

Matlagen uppdelades till 5–6 personer efter en tid. Flera grupper bildades därmed. Alicja själv är med i smeten hela tiden, ger välbehövliga råd. Det sker tre dagar varje vecka. Var 14:e dag ses man personligen i någon av grupperna. Kutym är att en matlagningsdag ska avslutas med att inmundiga dagens tillrättningar som kan vara mycket varierande och enligt de recept Alicja själv komponerat.

Alla i en grupp ska medverka på något sätt till att dagens rätter blir till. Det kan vara fråga om att steka, förfärdiga grönsaker, baka, med mera. För själva materialinköpen står Alicja själv.

Till en början var det huvudsakligen mest Skårebor som anmälde sig till kurserna. Men efterhand tillkom också personer från Karlstad och grannkommunerna Forshaga och Kil. Alla väl medvetna om att man lägger några hundralappar för inköp av varor och ingredienser.

20 år som husmor

Alicja har själv varit engagerad inom församlingen i 20 års tid. Hon kommer från början från en stad i norra Polen.

I samband med 15-årsfirandet bjöds på varm korv, kaffe, bakelse i stora samlingslokalen. För dem som ville fanns möjlighet att gå en för dagen speciellt utlagd tipspromenad.

– Nu kör vi på som tidigare efter höststarten. Meningen är att vi ska avrunda året med ett julbord i saluhallen, säger Alicja.

Förskolebarn körar

Lejonkören har också funnits i många år, med Carin Mattsson som tongivande och som förskollärare i församlingshemmet.

– I dag har vi övat in ett speciellt barnprogram för föräldrar och andra åhörare att lyssna på. Jag tyckte vi genomförde det vi kommit överens om på ett utmärkt sätt, berömde Carin.

Barnen befinner sig i ålderspannet 4–7 år.

– Själv har jag växt upp med detta. Jag började i barngruppen som sexåring, berättar hon.

Namnet Gladkockarna för huvudsakligen något äldre män och pensionärer antogs en tid efter det första gemensamma mötet 2001 då deltagarna fick säga sin mening beträffande namnfrågan. Kort därefter blev det också klart att de deltagande skulle bära kockmössor och ha t-shirts med namnet Gladkockarna påstämplat.

Alicja Sokol Eråker som varit med sedan starten som ledare och husmor fann idén till att bilda någon form av matgrupp för män.

– Jag tyckte det borde finnas en eller flera matgrupper för herrar. För kvinnor fanns redan aktiviteter. Det var skälet till att jag gick till handling. Jag kontaktade vår dåvarande kyrkoherde, som föll direkt för idén när jag väckte frågan för honom, berättar Alicja.

Under många år assisterades hon förtjänstfullt av Solvej Witt-Hansen i köket. En ovärderlig hjälp med mycket kunskap kring hushåll.

Bestående intresse

Vid den första samlingen var elva intresserade och matglada herrar på plats. Nästan omgående, och främst genom mun-mot-mun-metoden, utökades deltagarantalet raskt till 35–40 årligen, utslaget på en vår- och en hösttermin.

– Många av de intresserade hade tidigare varit mycket avvaktande och med begränsade kunskaper att göra rätt (er) för sig, men det visade sig snabbt att det skulle vara populärt. Det är något som saknats förut. Det visas inte minst av att deltagarantalet ligger fast än i dag, säger Alicja nöjt.

Matlagen uppdelades till 5–6 personer efter en tid. Flera grupper bildades därmed. Alicja själv är med i smeten hela tiden, ger välbehövliga råd. Det sker tre dagar varje vecka. Var 14:e dag ses man personligen i någon av grupperna. Kutym är att en matlagningsdag ska avslutas med att inmundiga dagens tillrättningar som kan vara mycket varierande och enligt de recept Alicja själv komponerat.

Alla i en grupp ska medverka på något sätt till att dagens rätter blir till. Det kan vara fråga om att steka, förfärdiga grönsaker, baka, med mera. För själva materialinköpen står Alicja själv.

Till en början var det huvudsakligen mest Skårebor som anmälde sig till kurserna. Men efterhand tillkom också personer från Karlstad och grannkommunerna Forshaga och Kil. Alla väl medvetna om att man lägger några hundralappar för inköp av varor och ingredienser.

20 år som husmor

Alicja har själv varit engagerad inom församlingen i 20 års tid. Hon kommer från början från en stad i norra Polen.

I samband med 15-årsfirandet bjöds på varm korv, kaffe, bakelse i stora samlingslokalen. För dem som ville fanns möjlighet att gå en för dagen speciellt utlagd tipspromenad.

– Nu kör vi på som tidigare efter höststarten. Meningen är att vi ska avrunda året med ett julbord i saluhallen, säger Alicja.

Förskolebarn körar

Lejonkören har också funnits i många år, med Carin Mattsson som tongivande och som förskollärare i församlingshemmet.

– I dag har vi övat in ett speciellt barnprogram för föräldrar och andra åhörare att lyssna på. Jag tyckte vi genomförde det vi kommit överens om på ett utmärkt sätt, berömde Carin.

Barnen befinner sig i ålderspannet 4–7 år.

– Själv har jag växt upp med detta. Jag började i barngruppen som sexåring, berättar hon.