2016-07-20 12:25

2016-07-20 12:25

Fruntimmersveckans Nordtomtakaka

RECEPT

De flesta av den här Fruntimmersveckans bakrecept kommer i år från den vackra hembygdsgården i Gunnarskog där hembygdsföreningens ordförande Anna-Märta Larsson med medhjälpare ställde upp med ett riktigt fruntimmerskaffe.

Hembygdsgården stod en gång under Ingersbyberget på Nordtomta i Ingersbyn men såldes 1934 av Emil Österman till Gunnarskogs hembygdsförening. Men innan dess hann en av deltagarna i fruntimmerskaffet, Sven Österman, födas i det som nu är hembygdsgårdens arbetskök.

Inspirerade av skulptören Christian Erikssons Oppstuhage har Sven och hustrun Chris förvandlat ladugården på Nordtomta till ett funktionellt, vackert och trivsamt fritidshus med storslagen utsikt ner mot sjön Gunnern.

Cementgolvet där korna stod och idisslade sitt hö har blivit en nedsänkt altan framför huset. Chris bakar gärna och här kommer hennes variant av den klassiska Söndagskakan, som jag häromåret döpte om till Nordtomtakaka.

Mördeg:

1,8 dl socker, 150 gram smör, 4 1/4 dl mjöl (eventuellt lite mer), 1 tsk bakpulver.

Fyllning:

30 sötmandlar

(eventuellt 5 bittermandlar)

200 g smör

3 dl socker

2 ägg

1 1/2 dl mjölk

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Så här gör man mördegen: Blanda socker, smör, mjöl och bakpulver till en fast deg som man sedan trycker ut jämnt i en rund form med avtagbara kanter. Spara gärna en del av degen till garnering. Ställ formen längst ner i ugnen i 200 graders ugnsvärme och förgrädda pajdegen i cirka 25-30 minuter. Egentligen ska det vara 1 ägg i mördegen men Chris tycker att den blir frasigare utan ägg och om den får vila kallt minst en 1/2 timme.

... och fyllningen: Mal mandeln. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Rör i mjölken. Blanda mjöl, bakpulver och den malda mandeln och rör ner i äggsmeten. Häll mandelsmeten i den mördegsklädda formen och grädda ca 55 min i 175–200 grader. Kolla om kakan behöver täckas över med bakplåtspapper så att kanten inte blir bränd.

 

 

 

Hembygdsgården stod en gång under Ingersbyberget på Nordtomta i Ingersbyn men såldes 1934 av Emil Österman till Gunnarskogs hembygdsförening. Men innan dess hann en av deltagarna i fruntimmerskaffet, Sven Österman, födas i det som nu är hembygdsgårdens arbetskök.

Inspirerade av skulptören Christian Erikssons Oppstuhage har Sven och hustrun Chris förvandlat ladugården på Nordtomta till ett funktionellt, vackert och trivsamt fritidshus med storslagen utsikt ner mot sjön Gunnern.

Cementgolvet där korna stod och idisslade sitt hö har blivit en nedsänkt altan framför huset. Chris bakar gärna och här kommer hennes variant av den klassiska Söndagskakan, som jag häromåret döpte om till Nordtomtakaka.

Mördeg:

1,8 dl socker, 150 gram smör, 4 1/4 dl mjöl (eventuellt lite mer), 1 tsk bakpulver.

Fyllning:

30 sötmandlar

(eventuellt 5 bittermandlar)

200 g smör

3 dl socker

2 ägg

1 1/2 dl mjölk

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Så här gör man mördegen: Blanda socker, smör, mjöl och bakpulver till en fast deg som man sedan trycker ut jämnt i en rund form med avtagbara kanter. Spara gärna en del av degen till garnering. Ställ formen längst ner i ugnen i 200 graders ugnsvärme och förgrädda pajdegen i cirka 25-30 minuter. Egentligen ska det vara 1 ägg i mördegen men Chris tycker att den blir frasigare utan ägg och om den får vila kallt minst en 1/2 timme.

... och fyllningen: Mal mandeln. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Rör i mjölken. Blanda mjöl, bakpulver och den malda mandeln och rör ner i äggsmeten. Häll mandelsmeten i den mördegsklädda formen och grädda ca 55 min i 175–200 grader. Kolla om kakan behöver täckas över med bakplåtspapper så att kanten inte blir bränd.

 

 

 

  • Lena Sewall