2017-07-11 18:00

2017-07-11 18:00

Oro för mobilt gatukök

BENGTSFORS: Lokala restaurangägare: "Det blir en osund konkurrens"

En grupp lokala restaurangägare är oroliga över etableringen av ett mobilt gatukök i Bengtsfors.

– Det finns redan många restauranger i Bengtsfors. Jag tror inte att det finns tillräckligt med folk i Bengtsfors för att det ska bära sig för alla, säger Bernd Mösser som driver Korvens villa.

Dalslänningen har tidigare berättat att kommunen gett tillstånd för ett mobilt gatukök (ett så kallat food truck) att etablera sig under en prövotid på parkeringen utanför Coop.

Men det väcker reaktioner bland flera lokala krögare.

– Vi som driver restauranger måste betala hyra och löner. Det behöver inte den som slår upp ett mobilt gatukök. Det blir osund konkurrens, säger Liza Sokkar som driver Pizzeria Adria.

Tuff situation

Abdel Alomari, som hjälper Liza Sokkar, menar att det inte finns så många lunchgäster att tävla om i Bengtsfors.

– Det är bara några få grupper som rör sig mellan de lokala restaurangerna. På sommaren är det fler med turisterna. Men övriga året är det tufft.

– För vår del betyder det här att det blir svårt. Tidigare hade vi anställd personal, men det kan vi inte ha längre. Det blir ännu svårare nu. Ska vi flytta härifrån? frågar sig Jessica Huang som driver Restaurang Freden.

”Handel föder handel”

Jeanette Lindh Svanqvist är näringslivsutvecklare i Bengtsfors kommun. Hon bekräftar att en intressent vänt sig till kommunen för att få möjlighet att sätta upp ett mobilt gatukök.

– Politiken ställde sig positiv till det och det som gäller nu är att det blir en prövotid som kommer att gälla från den 1 juli till den 31 oktober, säger hon.

Vad säger du om den oro som flera lokala krögare känner?

– Förändringar skapar alltid en viss oro. Men man har som företagare all rätt att etablera sig och handel föder handel. Ju fler företag som finns desto fler besökare får vi och kunderna får ett större urval. De kunder som inte finner det man söker går vidare till nästa matställe. Det är så det fungerar.

Utvärdering i höst

Mobila gatukök är vanliga i de större städerna. Det är bilar med kök där man säljer maten direkt från bilen eller från en anslutande vagn.

– Food truck är ett intressant fenomen under turistsäsongen. Sedan får vi göra en utvärdering och se hur det här gick, säger Jeanette Lindh Svanqvist.

– Det finns redan många restauranger i Bengtsfors. Jag tror inte att det finns tillräckligt med folk i Bengtsfors för att det ska bära sig för alla, säger Bernd Mösser som driver Korvens villa.

Dalslänningen har tidigare berättat att kommunen gett tillstånd för ett mobilt gatukök (ett så kallat food truck) att etablera sig under en prövotid på parkeringen utanför Coop.

Men det väcker reaktioner bland flera lokala krögare.

– Vi som driver restauranger måste betala hyra och löner. Det behöver inte den som slår upp ett mobilt gatukök. Det blir osund konkurrens, säger Liza Sokkar som driver Pizzeria Adria.

Tuff situation

Abdel Alomari, som hjälper Liza Sokkar, menar att det inte finns så många lunchgäster att tävla om i Bengtsfors.

– Det är bara några få grupper som rör sig mellan de lokala restaurangerna. På sommaren är det fler med turisterna. Men övriga året är det tufft.

– För vår del betyder det här att det blir svårt. Tidigare hade vi anställd personal, men det kan vi inte ha längre. Det blir ännu svårare nu. Ska vi flytta härifrån? frågar sig Jessica Huang som driver Restaurang Freden.

”Handel föder handel”

Jeanette Lindh Svanqvist är näringslivsutvecklare i Bengtsfors kommun. Hon bekräftar att en intressent vänt sig till kommunen för att få möjlighet att sätta upp ett mobilt gatukök.

– Politiken ställde sig positiv till det och det som gäller nu är att det blir en prövotid som kommer att gälla från den 1 juli till den 31 oktober, säger hon.

Vad säger du om den oro som flera lokala krögare känner?

– Förändringar skapar alltid en viss oro. Men man har som företagare all rätt att etablera sig och handel föder handel. Ju fler företag som finns desto fler besökare får vi och kunderna får ett större urval. De kunder som inte finner det man söker går vidare till nästa matställe. Det är så det fungerar.

Utvärdering i höst

Mobila gatukök är vanliga i de större städerna. Det är bilar med kök där man säljer maten direkt från bilen eller från en anslutande vagn.

– Food truck är ett intressant fenomen under turistsäsongen. Sedan får vi göra en utvärdering och se hur det här gick, säger Jeanette Lindh Svanqvist.