2016-08-31 14:05

2016-08-31 14:05

Ingen lösning för fjärde turen

DALS-ED: Negativt besked för Dals-Ed

I december dras den fjärde tågturen mellan Halden och Göteborg in. Det lyckades inte att få till en lösning med en annan operatör.

Västtrafik har tillsammans med SJ AB och SJ Götalandståg, som är operatör på Västtågen, försökt hitta en lösning från december 2016. Det är då NSB minskar sitt trafikutbud från fyra dubbelturer till tre förbi Ed.

Tåg saknas

Enligt det besked som Dals-Eds kommun fått har olika förslag på lösningar utretts. Men enligt Västtrafik ligger svårigheterna i bristen på tågfordon.

Det var också det skäl som NSB angav när de tog beslut om att dra in den fjärde dubbelturen, vilket Dalslänningen skrev om i tisdagens tidning. NSB angav att man i stället ville prioritera den inhemska trafiken.

Västtrafik konstaterar att den enda lösning som skulle kunna fungera innebär att inskränkningar måste göras i det ordinarie trafikutbudet. Dessutom att Västtrafik inte kan genomföra alla de förändringar som styrelsen beslutat om i Trafikplan 2017.

Kommunen fick under onsdagen besked från Västtrafik att man inte har möjlighet att köra den fjärde dubbelturen förrän det finns fler tåg att tillgå.

Men frågan är inte helt död ändå.

Eftersom det fortsatt finns pengar från regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen till dubbelturen tänker man inte släppa frågan. Västtrafik säger sig sträva efter att kunna återinföra turen igen när det finns tillgång till fler fordon.

Västtrafik har tillsammans med SJ AB och SJ Götalandståg, som är operatör på Västtågen, försökt hitta en lösning från december 2016. Det är då NSB minskar sitt trafikutbud från fyra dubbelturer till tre förbi Ed.

Tåg saknas

Enligt det besked som Dals-Eds kommun fått har olika förslag på lösningar utretts. Men enligt Västtrafik ligger svårigheterna i bristen på tågfordon.

Det var också det skäl som NSB angav när de tog beslut om att dra in den fjärde dubbelturen, vilket Dalslänningen skrev om i tisdagens tidning. NSB angav att man i stället ville prioritera den inhemska trafiken.

Västtrafik konstaterar att den enda lösning som skulle kunna fungera innebär att inskränkningar måste göras i det ordinarie trafikutbudet. Dessutom att Västtrafik inte kan genomföra alla de förändringar som styrelsen beslutat om i Trafikplan 2017.

Kommunen fick under onsdagen besked från Västtrafik att man inte har möjlighet att köra den fjärde dubbelturen förrän det finns fler tåg att tillgå.

Men frågan är inte helt död ändå.

Eftersom det fortsatt finns pengar från regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen till dubbelturen tänker man inte släppa frågan. Västtrafik säger sig sträva efter att kunna återinföra turen igen när det finns tillgång till fler fordon.