2016-07-08 06:00

2016-07-08 10:26

Nära strejk på Kåpi och 15 andra företag

BENGTSFORS: Nytt avtal i hamn för eftersatta arbetare på tvätterier

Kåpi Städteknik AB i Bengtsfors var en av 16 arbetsplatser i landet som hotades av strejk när IF Metall i veckan gick ut med ett varsel. Men parterna fann en lösning om ett nytt avtal.

– Anledningen till att Kåpi togs ut var att vi tittade på olika tvätteriföretag för att få spridning över hela landet, säger Per Källvik, ombudsman för IF Metall i Norra Älvsborg.

– Undantagna var företag som ägnar sig mycket åt sjukhustvätt, vilket Kåpi inte gör i någon större omfattning, fortsätter han.

Fackförbundet menar att gruppen tvätteriarbetare länge har varit eftersatt lönemässigt. Det var därför man varslade om strejk.

– Det har inte varit någon löneutveckling och inte skiljt mycket om du kommit in som nyanställd eller har jobbat i flera år. Men det ska sägas att Kåpi ligger över den nivå som parterna nu har kommit överens om, säger Per Källvik.

Det nya avtalet innebär att det nu införs en så kallad lönekloss som efter två års anställning ger 1 827 kronor i månaden över lägstalönen. Det motsvarar ungefär 10,50 kronor per timme. IF Metalls krav var 14 kronor per timme.

Lägstalönen kvar

Lägstalönen i det nuvarande tvätteriavtalet ligger fortsatt på 20 024 kronor i månaden.

– Vi hade inte alls tagit med lägstalönen i våra krav, utan det var detta med det inte varit någon kontinuerlig löneutveckling som vi ville komma till bukt med och det lyckades, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

– Det är jättebra att vi nu har fått till ett avtal, även om vi inte fick igenom de krav ville, säger Per Källvik.

Kent Pettersson är vd för Kåpi Städteknik. Han är också lättad över att det inte blev någon strejk.

– Det hade inneburit katastrof. Om det hade blivit en långvarig strejk så hade vi kanske tvingast lägga ner företaget. Det här skulle drabba oss under högsäsong då vi har många tillfälligt anställda inne. Det var tur att det löste sig. Det kunde ha blivit riktigt illa också för turismen i Sverige eftersom anläggningarna inte kunnat hyra ut rena rum, säger han.

– Anledningen till att Kåpi togs ut var att vi tittade på olika tvätteriföretag för att få spridning över hela landet, säger Per Källvik, ombudsman för IF Metall i Norra Älvsborg.

– Undantagna var företag som ägnar sig mycket åt sjukhustvätt, vilket Kåpi inte gör i någon större omfattning, fortsätter han.

Fackförbundet menar att gruppen tvätteriarbetare länge har varit eftersatt lönemässigt. Det var därför man varslade om strejk.

– Det har inte varit någon löneutveckling och inte skiljt mycket om du kommit in som nyanställd eller har jobbat i flera år. Men det ska sägas att Kåpi ligger över den nivå som parterna nu har kommit överens om, säger Per Källvik.

Det nya avtalet innebär att det nu införs en så kallad lönekloss som efter två års anställning ger 1 827 kronor i månaden över lägstalönen. Det motsvarar ungefär 10,50 kronor per timme. IF Metalls krav var 14 kronor per timme.

Lägstalönen kvar

Lägstalönen i det nuvarande tvätteriavtalet ligger fortsatt på 20 024 kronor i månaden.

– Vi hade inte alls tagit med lägstalönen i våra krav, utan det var detta med det inte varit någon kontinuerlig löneutveckling som vi ville komma till bukt med och det lyckades, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

– Det är jättebra att vi nu har fått till ett avtal, även om vi inte fick igenom de krav ville, säger Per Källvik.

Kent Pettersson är vd för Kåpi Städteknik. Han är också lättad över att det inte blev någon strejk.

– Det hade inneburit katastrof. Om det hade blivit en långvarig strejk så hade vi kanske tvingast lägga ner företaget. Det här skulle drabba oss under högsäsong då vi har många tillfälligt anställda inne. Det var tur att det löste sig. Det kunde ha blivit riktigt illa också för turismen i Sverige eftersom anläggningarna inte kunnat hyra ut rena rum, säger han.