2016-06-27 10:20

2016-06-27 11:37

Premiär för bygdespelet

JÄRBO: Jularbo och Elin träffades i Vinnsäter

Solen värmde och fåglarna kvittrade vid utomhusscenen på Vinnsäters hembygdsgård i Järbo. Knotten höll sig borta och replikerna satt.
Förutsättningarna kunde knappast ha varit bättre när Drömmen om Elin hade premiär på midsommardagen.

– Det här känns alldeles strålande. Det är ju bara att titta sig omkring, sa Carita Jonsson i pausen.

Hon har regisserat gänget, agerar på scenen och står också för dragspelsmusiken. Carita Jonsson var en av nykomlingarna när amatörteatergruppen Järboautomaterna återigen hade premiär för ett bygdespel på utomhusscenen vid Vinnsäters hembydgård.

Ett annat nytt ansikte var Robert Samuelsson från Trollhättan. Han är bland annat känd för föreställningen Grottmannen som han har turnerat runt med i landet.

I Järbo innehar han en av bygdespelets huvudroller som spelemannen Karl Jularbo Karlsson.

Välskrivet manus

Det är Gunilla Rubbestad, som tidigare år samarbetet med Järboautomaterna, som har grottat ner sig i spelemannen Jularbos liv och återgett det i ett välskrivet och underhållande manus, som lockar till många skratt men som även innehåller sorgliga stunder.

Drömmen om Elin handlar om Jularbo som kommer till en dansbana i Värmland där han träffar pigan Elin. Tyckte uppstår och publiken får hänga med när de två blir blixtförälskade. En kärlekssaga som dock slutar olyckligt, men som även resulterar i den välkända sången Drömmen om Elin som ska ha kommit till efter just mötet med den värmländska flickan.

Resten av skådespelarna på scenen var i stort kända ansikten från tidigare år. Lokala förmågor som återigen visade på talang och engagemang. Den andra huvudrollsinnehavaren, Camilla Edner, spelade Elin med passion och skicklighet.

Cirka 160 personer hade kommit till premiärföreställningen i Järbo.

Rogivande miljö

Två av dem var trollhätteborna Gull-Britt Carlsson och Lis-Britt Holmberg, svärmor till Robert Samuelsson. Det var deras första gång i Vinnsäter.

– Det här är jättebra och härligt. Hela miljön runtomkring är väldigt rogivande. Vi kommer absolut att komma tillbaka nästa gång, sa de.

Efter midsommardagens premiärföreställning återstod åtta föreställningar.

– Det här känns alldeles strålande. Det är ju bara att titta sig omkring, sa Carita Jonsson i pausen.

Hon har regisserat gänget, agerar på scenen och står också för dragspelsmusiken. Carita Jonsson var en av nykomlingarna när amatörteatergruppen Järboautomaterna återigen hade premiär för ett bygdespel på utomhusscenen vid Vinnsäters hembydgård.

Ett annat nytt ansikte var Robert Samuelsson från Trollhättan. Han är bland annat känd för föreställningen Grottmannen som han har turnerat runt med i landet.

I Järbo innehar han en av bygdespelets huvudroller som spelemannen Karl Jularbo Karlsson.

Välskrivet manus

Det är Gunilla Rubbestad, som tidigare år samarbetet med Järboautomaterna, som har grottat ner sig i spelemannen Jularbos liv och återgett det i ett välskrivet och underhållande manus, som lockar till många skratt men som även innehåller sorgliga stunder.

Drömmen om Elin handlar om Jularbo som kommer till en dansbana i Värmland där han träffar pigan Elin. Tyckte uppstår och publiken får hänga med när de två blir blixtförälskade. En kärlekssaga som dock slutar olyckligt, men som även resulterar i den välkända sången Drömmen om Elin som ska ha kommit till efter just mötet med den värmländska flickan.

Resten av skådespelarna på scenen var i stort kända ansikten från tidigare år. Lokala förmågor som återigen visade på talang och engagemang. Den andra huvudrollsinnehavaren, Camilla Edner, spelade Elin med passion och skicklighet.

Cirka 160 personer hade kommit till premiärföreställningen i Järbo.

Rogivande miljö

Två av dem var trollhätteborna Gull-Britt Carlsson och Lis-Britt Holmberg, svärmor till Robert Samuelsson. Det var deras första gång i Vinnsäter.

– Det här är jättebra och härligt. Hela miljön runtomkring är väldigt rogivande. Vi kommer absolut att komma tillbaka nästa gång, sa de.

Efter midsommardagens premiärföreställning återstod åtta föreställningar.