2016-06-27 16:00

2016-06-27 16:00

Barnen besökte nio länder

ÖDEBORG: Hissade grön flagg och invigde lekbåt

Barn och personal på Ödeborgs förskola har lämnat en hektisk tid bakom sig. I onsdags kunde de hissa grön flagg efter flera års arbete. De invigde också en ny båt på lekplatsen. Dessutom har barn och pedagoger hunnit med att resa jorden runt.

Under hösten och våren har barnen på Ödeborgs förskola jobbat med världen.

– Vi har haft ett samarbete med en förskola/skola i Indien, säger pedagog Ramona Johansson.

Först delade förskolorna med sig av de egna ländernas traditioner.

– Vi spelade in filmer som vi skickade till varandra. Ena dagen firade vi jul, nästa var det påsk och sedan kom midsommar. Det var en hektisk vecka som var lite smått förvirrande, skrattar Ramona Johansson.

Därefter valde respektive förskola ut nio länder var som de skulle titta närmare på och sedan, via filmklipp, presentera för varandra.

Berest mjukisdjur

Till sin hjälp har barnen och pedagogerna haft mjukisdjuret Leon. Genom föräldrars kontakter ute i världen har Leon fått resa till förskolor i olika länder. På sin resa har han skickat brev från respektive land. Under året som har gått har han blivit en berest liten björn då han har besökt Stockholm, Irland, Australien, Norge, Indien, Polen, Brasilien, Thailand och Egypten.

– När Leon var på plats i ett annat land jobbade vi med det landet, säger Ramona Johansson.

Barnen har smakat på mat från de olika länderna, studerat om djur och kända byggnader, lyssnat på musik från länderna samt tillverkat deras flaggor.

– Vi har också räknat till tre på de olika språken och lärt oss att säga hej, säger pedagog Sandra Hernandez.

Projektet avslutades nyligen med att barnen spelade upp en teater om Leons resa genom världen för föräldrarna.

– Det har varit väldigt roligt och vi har lärt oss mycket, både vuxna och barn, säger Ramona Johansson.

Världsprojektet har de också kunnat knyta ihop med ett annat område förskolan har jobbat med under längre tid: grön flagg. Det är stiftelsen Håll Sverige rent som erbjuder verktyget och certifieringen grön flagg för att på ett tidigt stadium väcka barnens intresse för ett hållbart Sverige.

Hälsa och livsstil

Ödeborgs förskola inledde arbetet 2014.

– Färgelanda är en miljökommun och vi ska därför jobba i den andan. Dessutom är det många av oss pedagoger som lite extra intresserade av miljön så det var självklart för oss att göra det här, säger Eva Myrström, pedagog.

För att bli certifierade ska arbetet utgå från tema som barn och personal själva får välja.

– Vi valde livsstil och hälsa, säger Eva Myström.

Inom temat har de sedan jobbat med tre utvecklingsområden.

– Vi har jobbat för att äta mer grönsaker. Vi har också förbättra utemiljön för att enklare kunna vistas ute så mycket som möjligt. Vi har också jobbat med att främja goda relationer, hur man är en bra kompis, säger Eva Myrström.

2015 blev förskolan certifierad, men det var först i onsdags som den gröna flaggan, som är skänkt av en förälder, kom upp.

På plats vid flagghissandet fanns också representanter från Dalslands sparbank som hade skänkt 25 000 kronor till Ödeborgs förskola för att förbättra utemiljön. Med glass och badbollar fick barnen inviga den nya lekbåten.

Under hösten och våren har barnen på Ödeborgs förskola jobbat med världen.

– Vi har haft ett samarbete med en förskola/skola i Indien, säger pedagog Ramona Johansson.

Först delade förskolorna med sig av de egna ländernas traditioner.

– Vi spelade in filmer som vi skickade till varandra. Ena dagen firade vi jul, nästa var det påsk och sedan kom midsommar. Det var en hektisk vecka som var lite smått förvirrande, skrattar Ramona Johansson.

Därefter valde respektive förskola ut nio länder var som de skulle titta närmare på och sedan, via filmklipp, presentera för varandra.

Berest mjukisdjur

Till sin hjälp har barnen och pedagogerna haft mjukisdjuret Leon. Genom föräldrars kontakter ute i världen har Leon fått resa till förskolor i olika länder. På sin resa har han skickat brev från respektive land. Under året som har gått har han blivit en berest liten björn då han har besökt Stockholm, Irland, Australien, Norge, Indien, Polen, Brasilien, Thailand och Egypten.

– När Leon var på plats i ett annat land jobbade vi med det landet, säger Ramona Johansson.

Barnen har smakat på mat från de olika länderna, studerat om djur och kända byggnader, lyssnat på musik från länderna samt tillverkat deras flaggor.

– Vi har också räknat till tre på de olika språken och lärt oss att säga hej, säger pedagog Sandra Hernandez.

Projektet avslutades nyligen med att barnen spelade upp en teater om Leons resa genom världen för föräldrarna.

– Det har varit väldigt roligt och vi har lärt oss mycket, både vuxna och barn, säger Ramona Johansson.

Världsprojektet har de också kunnat knyta ihop med ett annat område förskolan har jobbat med under längre tid: grön flagg. Det är stiftelsen Håll Sverige rent som erbjuder verktyget och certifieringen grön flagg för att på ett tidigt stadium väcka barnens intresse för ett hållbart Sverige.

Hälsa och livsstil

Ödeborgs förskola inledde arbetet 2014.

– Färgelanda är en miljökommun och vi ska därför jobba i den andan. Dessutom är det många av oss pedagoger som lite extra intresserade av miljön så det var självklart för oss att göra det här, säger Eva Myrström, pedagog.

För att bli certifierade ska arbetet utgå från tema som barn och personal själva får välja.

– Vi valde livsstil och hälsa, säger Eva Myström.

Inom temat har de sedan jobbat med tre utvecklingsområden.

– Vi har jobbat för att äta mer grönsaker. Vi har också förbättra utemiljön för att enklare kunna vistas ute så mycket som möjligt. Vi har också jobbat med att främja goda relationer, hur man är en bra kompis, säger Eva Myrström.

2015 blev förskolan certifierad, men det var först i onsdags som den gröna flaggan, som är skänkt av en förälder, kom upp.

På plats vid flagghissandet fanns också representanter från Dalslands sparbank som hade skänkt 25 000 kronor till Ödeborgs förskola för att förbättra utemiljön. Med glass och badbollar fick barnen inviga den nya lekbåten.