2016-06-21 06:00

2016-06-21 06:00

Förskoleavdelning ska starta i augusti

HÖGSÄTER: Hoppas skriva avtal nästa vecka

Den 8 augusti ska den tillfälliga förskoleavdelningen i Högsäter vara i gång. Mycket lutar åt att det blir i församlingshemmet, men än är det inte klart.

– Vi är nära ett avtal, säger Marie-Louise Forsberg, förskolechef i Högsäter.

Turerna har varit många och det har dragit ut på tiden.

Det var redan i januari som kommunstyrelsen godkände att starta en tillfällig förskola i Högsäter på grund av akut brist på platser inom barnomsorgen. Enligt dåvarande rapport skulle barn- och utbildningssektorn, från och med februari, inte kunna tillgodose behovet av förskola inom den lagstadgade fyramånadersgränsen i Högsäter.

Först var tanken att avdelningen skulle öppna i en av de tomma lokalerna intill torget i Högsäter, där distriktssköterskan en gång var verksam. Men snart visade det sig att lokalen bland annat saknade tillräcklig ventilation.

”Snabbast”

Andra alternativ började då diskuteras.

– Vi jobbar just nu med flera olika varianter för att se vilket som helt enkelt är bäst och snabbast. Jag tror att vi kan komma i gång innan sommaren, sa barn- och utbildningschef Helena H Kronberg till Dalslänningen i april.

Dock har processen därefter varit allt annat än snabb.

Ganska snart stod det klart att församlingshemmet var ett bra alternativ. På övervåningen har det bedrivits liknande verksamhet tidigare och endast en mindre renovering skulle krävas för att lokalen skulle kunna användas till ändamålet.

Men efter flera möten med kyrkorådet finns det fortfarande inget färdigt kontrakt. Bland annat diskuteras det om vem som ska stå för vad.

Planen är att en tillfällig förskoleavdelning ska starta i Högsäter den 8 augusti och två personer har redan anställts.

– Om det inte blir i församlingshemmet har vi jobbat parallellt med att se över möjligheterna på Allégården, säger Marie-Louise Forsberg.

Den tillfälliga lösningen ska vara i två år i väntan på nybyggnation eller utbyggnation av den nuvarande förskolan i Högsäter.

– Vi är nära ett avtal, säger Marie-Louise Forsberg, förskolechef i Högsäter.

Turerna har varit många och det har dragit ut på tiden.

Det var redan i januari som kommunstyrelsen godkände att starta en tillfällig förskola i Högsäter på grund av akut brist på platser inom barnomsorgen. Enligt dåvarande rapport skulle barn- och utbildningssektorn, från och med februari, inte kunna tillgodose behovet av förskola inom den lagstadgade fyramånadersgränsen i Högsäter.

Först var tanken att avdelningen skulle öppna i en av de tomma lokalerna intill torget i Högsäter, där distriktssköterskan en gång var verksam. Men snart visade det sig att lokalen bland annat saknade tillräcklig ventilation.

”Snabbast”

Andra alternativ började då diskuteras.

– Vi jobbar just nu med flera olika varianter för att se vilket som helt enkelt är bäst och snabbast. Jag tror att vi kan komma i gång innan sommaren, sa barn- och utbildningschef Helena H Kronberg till Dalslänningen i april.

Dock har processen därefter varit allt annat än snabb.

Ganska snart stod det klart att församlingshemmet var ett bra alternativ. På övervåningen har det bedrivits liknande verksamhet tidigare och endast en mindre renovering skulle krävas för att lokalen skulle kunna användas till ändamålet.

Men efter flera möten med kyrkorådet finns det fortfarande inget färdigt kontrakt. Bland annat diskuteras det om vem som ska stå för vad.

Planen är att en tillfällig förskoleavdelning ska starta i Högsäter den 8 augusti och två personer har redan anställts.

– Om det inte blir i församlingshemmet har vi jobbat parallellt med att se över möjligheterna på Allégården, säger Marie-Louise Forsberg.

Den tillfälliga lösningen ska vara i två år i väntan på nybyggnation eller utbyggnation av den nuvarande förskolan i Högsäter.