2016-06-16 10:49

2016-06-17 17:49

Personal förhörd om bedrägerihärva

DALSLAND: Advokat åtalas för ekonomiska brott

En Stockholmsadvokat åtalas för att under flera år ha förskingrat mångmiljonbelopp. Det enskilt största bedrägeriet ska ha varit mot en av Dalslands Sparbanks kunder.

Stockholmsadvokaten som är börs-vd och ombud för småsparare samt driver byrån Lindwall och Partners AB, åtalas för ekonomiska brott om 30 miljoner kronor.

Listan över åtalspunkter som ska prövas i Stockholms tingsrätt är lång. I ett av bedrägerierna ska Dalslands Sparbank vara inblandad, och enligt Dagens Nyheter ska det handla om att banken under 2011 har betalat ut drygt 15 miljoner kronor till bolaget Dingelviks Kraft AB för investeringar i en kraftstation.

Affärsplanen som Stockholmsadvoktaten och två andra män hade presenterat för banken var enligt åklagaren bluff. ”Något köp av utrustningen/maskinerna har aldrig skett eller varit avsett”, skriver åklagaren i sin stämningsansökan och hävdar att falska handlingar upprättats.

Kallas som vittnen

Magnus Olsson, vd på Dalslands Sparbank, vill inte kommentera enskilda kunder, men säger att det inte är banken direkt som är drabbad, utan ett kundföretag i banken där ägaren har tagit ut stora krediter.

– Vi är däremot indirekt indragna eftersom vi blivit förhörda och räknar med att kallas som vittnen.

Han bekräftar att de haft direkt kontakt med Stockholmsadvokaten , men vill inte kommentera om banken kände till att han varit i blåsväder tidigare. Stockholmsadvokaten har bland annat dömts för skattebrott och varit misstänkt för förskingring och bokföringsbrott tidigare.

Inte oroa sig

Enligt Magnus Olsson behöver inte småspararna oroa sig och han säger att banken har en stor beredskap för sådana här förluster.

Hur kan man värna sig mot sådana här situationer?

– Det beror på hur mycket kontroll man vill utöva över enskilda kunder. Det är en komplicerad apparat att kontrollera, och den har höga kostnader, säger Magnus Olsson.

Rättegång väntas tidigast i höst. Om Stockholmsadvokaten fälls riskerar han fängelse i upp till sex år. Enligt Dagens Nyheter förnekar han brotten.

Stockholmsadvokaten som är börs-vd och ombud för småsparare samt driver byrån Lindwall och Partners AB, åtalas för ekonomiska brott om 30 miljoner kronor.

Listan över åtalspunkter som ska prövas i Stockholms tingsrätt är lång. I ett av bedrägerierna ska Dalslands Sparbank vara inblandad, och enligt Dagens Nyheter ska det handla om att banken under 2011 har betalat ut drygt 15 miljoner kronor till bolaget Dingelviks Kraft AB för investeringar i en kraftstation.

Affärsplanen som Stockholmsadvoktaten och två andra män hade presenterat för banken var enligt åklagaren bluff. ”Något köp av utrustningen/maskinerna har aldrig skett eller varit avsett”, skriver åklagaren i sin stämningsansökan och hävdar att falska handlingar upprättats.

Kallas som vittnen

Magnus Olsson, vd på Dalslands Sparbank, vill inte kommentera enskilda kunder, men säger att det inte är banken direkt som är drabbad, utan ett kundföretag i banken där ägaren har tagit ut stora krediter.

– Vi är däremot indirekt indragna eftersom vi blivit förhörda och räknar med att kallas som vittnen.

Han bekräftar att de haft direkt kontakt med Stockholmsadvokaten , men vill inte kommentera om banken kände till att han varit i blåsväder tidigare. Stockholmsadvokaten har bland annat dömts för skattebrott och varit misstänkt för förskingring och bokföringsbrott tidigare.

Inte oroa sig

Enligt Magnus Olsson behöver inte småspararna oroa sig och han säger att banken har en stor beredskap för sådana här förluster.

Hur kan man värna sig mot sådana här situationer?

– Det beror på hur mycket kontroll man vill utöva över enskilda kunder. Det är en komplicerad apparat att kontrollera, och den har höga kostnader, säger Magnus Olsson.

Rättegång väntas tidigast i höst. Om Stockholmsadvokaten fälls riskerar han fängelse i upp till sex år. Enligt Dagens Nyheter förnekar han brotten.

  • Jessica Eriksson