2016-05-13 07:32

2016-05-13 07:33

Modernt mejeri invigs

FÄRGELANDA: Dalsspiras har byggt nytt mejeri

Det har varit två hektiska år. Och det är med spänd förväntan och lite pirr i magen som Dalsspira i dag inviger sitt nya mejeri i Färgelanda.

Det är ganska exakt två år sedan som Carina Johansson, grundare och produktionsansvarig, och dottern Malin Jakobsson, vd, stod och pratade samtidigt som de rullade chevre i mejeriet i Rännelanda. Växa och bli större, eller lägga ner helt, var den stora frågan.

– Vi behövde få upp lönsamheten, och funderade på hur vi skulle kunna göra det, säger Carina Johansson.

De hade fått förfrågningar från lokala mjölkbönder om de inte kunde starta komjölksproduktion, och det var rätt tid för komjölken.

Nya lokaler

Skulle de växa behövde de nya lokaler.

– Vi visste att vi ville vara i Färgelanda, behålla den lokala anknytningen. Vi har våra bönder här runt omkring, säger Malin Gustavsson.

De var tidigt intresserade av Björnhuset i Färgelanda och när Lantmännen förra året aviserade att de flyttade sin pannkakstillverkning, fick de lämpliga lokaler.

Tanken var att produktionen skulle vara i gång redan i början av året. Så blev det inte och de är fortfarande inte riktigt redo att dra i gång. Flytten av getproduktionen försenades, men det påverkar däremot inte starten för komjölksproduktionen, som nu är tänkt att ske i början av juni.

Olika farhågor

De har olika förväntningar, eller farhågor, inför starten av mejeriet.

– Jag är nervös över om vi har alla med oss på resan,säger Malin Jakobsson.

– Jag funderar på om den nya youghurtgrytanfungerar som den ska, säger Carina Johansson.

– Det märks att vi har olika ansvarsområden, väl? säger Malin Jakobsson och skrattar.

De mesta i det nya mejeriet kommer att vara automatiserat.

– Du kan i princip starta och övervaka processen hemifrån, säger Malin Jakobsson, och berättar att de kommer att ha kvar hantverket i getostproduktionen.

– Där kommer vi fortsätta att rulla och röra, och ha kvar den hantverksmässiga biten, säger Carina Johansson.

De nya mjölktankarna är redan på plats. Så även tetrapak-maskinen. Utmed väggar och tak går rör där mjölken transporteras mellan de olika maskinerna.

– Vi går från en produktion på kanske 100 liter om dagen till 5 000 liter om dagen, säger Malin Jakobsson, och berättar att de redan knutit ett 20-tal mjölkbönder och butiker i hela Dalsland till sig.

Intill rummet med tankarna finns dessutom kylrum, diskrum, lager, laboratorium samt omklädningsrum för personalen.

Både Malin och Carina är vana vid att lägga ner många timmar både med och i mejeriet. Förhoppningen är att det ska lugna ner sig i sommar och Carina hoppas att hon till och med kan ta lite semester i år.

Dalsspiras nya mejeriinvigs i dag, fredag.

Det är ganska exakt två år sedan som Carina Johansson, grundare och produktionsansvarig, och dottern Malin Jakobsson, vd, stod och pratade samtidigt som de rullade chevre i mejeriet i Rännelanda. Växa och bli större, eller lägga ner helt, var den stora frågan.

– Vi behövde få upp lönsamheten, och funderade på hur vi skulle kunna göra det, säger Carina Johansson.

De hade fått förfrågningar från lokala mjölkbönder om de inte kunde starta komjölksproduktion, och det var rätt tid för komjölken.

Nya lokaler

Skulle de växa behövde de nya lokaler.

– Vi visste att vi ville vara i Färgelanda, behålla den lokala anknytningen. Vi har våra bönder här runt omkring, säger Malin Gustavsson.

De var tidigt intresserade av Björnhuset i Färgelanda och när Lantmännen förra året aviserade att de flyttade sin pannkakstillverkning, fick de lämpliga lokaler.

Tanken var att produktionen skulle vara i gång redan i början av året. Så blev det inte och de är fortfarande inte riktigt redo att dra i gång. Flytten av getproduktionen försenades, men det påverkar däremot inte starten för komjölksproduktionen, som nu är tänkt att ske i början av juni.

Olika farhågor

De har olika förväntningar, eller farhågor, inför starten av mejeriet.

– Jag är nervös över om vi har alla med oss på resan,säger Malin Jakobsson.

– Jag funderar på om den nya youghurtgrytanfungerar som den ska, säger Carina Johansson.

– Det märks att vi har olika ansvarsområden, väl? säger Malin Jakobsson och skrattar.

De mesta i det nya mejeriet kommer att vara automatiserat.

– Du kan i princip starta och övervaka processen hemifrån, säger Malin Jakobsson, och berättar att de kommer att ha kvar hantverket i getostproduktionen.

– Där kommer vi fortsätta att rulla och röra, och ha kvar den hantverksmässiga biten, säger Carina Johansson.

De nya mjölktankarna är redan på plats. Så även tetrapak-maskinen. Utmed väggar och tak går rör där mjölken transporteras mellan de olika maskinerna.

– Vi går från en produktion på kanske 100 liter om dagen till 5 000 liter om dagen, säger Malin Jakobsson, och berättar att de redan knutit ett 20-tal mjölkbönder och butiker i hela Dalsland till sig.

Intill rummet med tankarna finns dessutom kylrum, diskrum, lager, laboratorium samt omklädningsrum för personalen.

Både Malin och Carina är vana vid att lägga ner många timmar både med och i mejeriet. Förhoppningen är att det ska lugna ner sig i sommar och Carina hoppas att hon till och med kan ta lite semester i år.

Dalsspiras nya mejeriinvigs i dag, fredag.

  • Jessica Eriksson