2015-11-17 13:59

2015-11-17 13:59

Simon räddade livet på Mickel

BILLINGSFORS: Han brukar slussa båtar – nu fick han slussa en räv

Simon Bjaaland, slussvaktmästare vid Dalslands kanal mellan Billingsfors och Bengtsfors, fick en annorlunda slussning på måndagen.

Du räddade en räv i slussen i dag. Hur gick det till?

– Det var min kollega på 18:e slussen som ringde mig och berättade att det var en vandrare som hade sett att en räv fanns i slussen. Då sprang jag ner och tittade och den satt där på en liten sten och frös och skakade.

Varför satt han kvar?

– Han satt nere i slussbassängen mellan två slussportar och det var så höga kanter att han inte kom upp därifrån.

Vad gjorde du?

– Då öppnade jag en av slussportarna, och gick och satte fart på honom, så då hoppade han ner i vattnet och simmade ut genom slussen. Det var en tuff räv, som simmade i det kalla vattnet, och sedan klättrade han upp på kanten. När han kom upp gav han mig en blick – det var riktigt som att han tackade mig. Sedan ruskade han på sig och stack iväg.

– Det var ju tur att jag studerar, jag var hemma och läste i dag. Portarna brukar stå öppna, men nu var de stängda.

Hur har räven hamnat där nere, tror du?

– Jag vet inte, men det händer aldrig egentligen. Det här var första gången som något djur hamnade där, åtminstone sedan jag flyttade hit 2009.

Du räddade en räv i slussen i dag. Hur gick det till?

– Det var min kollega på 18:e slussen som ringde mig och berättade att det var en vandrare som hade sett att en räv fanns i slussen. Då sprang jag ner och tittade och den satt där på en liten sten och frös och skakade.

Varför satt han kvar?

– Han satt nere i slussbassängen mellan två slussportar och det var så höga kanter att han inte kom upp därifrån.

Vad gjorde du?

– Då öppnade jag en av slussportarna, och gick och satte fart på honom, så då hoppade han ner i vattnet och simmade ut genom slussen. Det var en tuff räv, som simmade i det kalla vattnet, och sedan klättrade han upp på kanten. När han kom upp gav han mig en blick – det var riktigt som att han tackade mig. Sedan ruskade han på sig och stack iväg.

– Det var ju tur att jag studerar, jag var hemma och läste i dag. Portarna brukar stå öppna, men nu var de stängda.

Hur har räven hamnat där nere, tror du?

– Jag vet inte, men det händer aldrig egentligen. Det här var första gången som något djur hamnade där, åtminstone sedan jag flyttade hit 2009.