2015-09-29 15:00

2015-09-29 16:41

Falkholts lagar lokal mat

NOREBYN: De brinner för god mat

Nära mat. Krögarparet Falkholt strävar efter att laga så ren mat som möjligt, med lokalt vilt och fisk.
– För oss är mat jätteviktigt, säger Carin Falkholt.

– Det här är ingen stor business som vi tjänar mycket pengar på, men däremot serverar vi schyssta produkter, fortsätter hon. Man kan inte tänka bara ekonomi på det här. Till slut kommer hjärtat i kapp.

De pratar själva inte om ekologiskt, men det är ändå det som ligger i bakgrunden. Carin och Christer Falkholt köper inte in nöt och gris. I stället köper de vilt – älg, rådjur och bäver – från lokala jägare som de själva styckar och fryser in.

Hela djuret används

Fisken är antingen lokalt fångad gädda, gös och abborre, eller kravodlad lax. Men man tar inte från alla vatten. Sjöns ph-värde spelar in, något som man till exempel kan se på färgen på gäddans buk.

Det är alltid hela djur som köps in, och allt används.

– Benen kokar vi fonder på och fryser in koncentrerat, säger Christer Falkholt.

Ren mat

Det handlar om att själva se hela kedjan, att kunna välja bort produkter som är fulla med E-ämnen, eller kött från djur som ätit foder med antibiotika i. Carin Falkholt pratar om ”clean food” – ren mat – med så få mellanhänder som möjligt och med mycket näringsämnen.

– Köper du billigt kött kan du tänka ”vad har det här djuret fått utstå? Vad har det ätit? Det är en sund tanke, säger Carin Falkholt.

Litar folk för mycket på livsmedelsindustrin?

– Vi tror att många inte bryr sig, ärligt talat. Det är lättvindigt att köpa något färdigt och micra. Man prioriterar inte att laga mat.

Christer Falkholt menar att konsumenterna är medskyldiga till att maten fått fler tillsatser i sig.

– Hur ofta ser du någon vända på paketet och kolla innehållsförteckningen? Jag ser det aldrig, säger han. Mycket färdig mat innehåller dåliga E-nummer som slår ut immunförsvaret. Se på alla sjukdomar som drabbar folk i inte alltför hög ålder. Mycket beror naturligtvis på matintaget.

Vegetariskt

Själva har de utbildat sig mer och mer i vegetarisk mat, och de äter det mycket själva. Men i Dalsland upplever de ännu inte ”någon större efterfrågan” på vegetariska rätter.

Vad tänker ni om att köttkonsumtionen är så stor i dag?

– Vi kan inte göra något åt det, säger Carin Falkholt. Vi kan bara hoppas och be att man börjar tänka på kvaliteten kring det man stoppar i sig.

– Det här är ingen stor business som vi tjänar mycket pengar på, men däremot serverar vi schyssta produkter, fortsätter hon. Man kan inte tänka bara ekonomi på det här. Till slut kommer hjärtat i kapp.

De pratar själva inte om ekologiskt, men det är ändå det som ligger i bakgrunden. Carin och Christer Falkholt köper inte in nöt och gris. I stället köper de vilt – älg, rådjur och bäver – från lokala jägare som de själva styckar och fryser in.

Hela djuret används

Fisken är antingen lokalt fångad gädda, gös och abborre, eller kravodlad lax. Men man tar inte från alla vatten. Sjöns ph-värde spelar in, något som man till exempel kan se på färgen på gäddans buk.

Det är alltid hela djur som köps in, och allt används.

– Benen kokar vi fonder på och fryser in koncentrerat, säger Christer Falkholt.

Ren mat

Det handlar om att själva se hela kedjan, att kunna välja bort produkter som är fulla med E-ämnen, eller kött från djur som ätit foder med antibiotika i. Carin Falkholt pratar om ”clean food” – ren mat – med så få mellanhänder som möjligt och med mycket näringsämnen.

– Köper du billigt kött kan du tänka ”vad har det här djuret fått utstå? Vad har det ätit? Det är en sund tanke, säger Carin Falkholt.

Litar folk för mycket på livsmedelsindustrin?

– Vi tror att många inte bryr sig, ärligt talat. Det är lättvindigt att köpa något färdigt och micra. Man prioriterar inte att laga mat.

Christer Falkholt menar att konsumenterna är medskyldiga till att maten fått fler tillsatser i sig.

– Hur ofta ser du någon vända på paketet och kolla innehållsförteckningen? Jag ser det aldrig, säger han. Mycket färdig mat innehåller dåliga E-nummer som slår ut immunförsvaret. Se på alla sjukdomar som drabbar folk i inte alltför hög ålder. Mycket beror naturligtvis på matintaget.

Vegetariskt

Själva har de utbildat sig mer och mer i vegetarisk mat, och de äter det mycket själva. Men i Dalsland upplever de ännu inte ”någon större efterfrågan” på vegetariska rätter.

Vad tänker ni om att köttkonsumtionen är så stor i dag?

– Vi kan inte göra något åt det, säger Carin Falkholt. Vi kan bara hoppas och be att man börjar tänka på kvaliteten kring det man stoppar i sig.

Tartar på dalsländsk gös

Ca 50 gram fisk per person

Dill

Chili

Citronolja

Rostade sesamfrön

Löjrom

Hacka gös, dill, och chili fint och blanda detta på skärbrädan med pressad lime, salt och citronolja till en bra konsistens.

Om du inte önskar rå fisk – stek hastigt tartaren i ringarna. Ta försiktigt bort ringen med en vass kniv.

Forma ett ägg av löjrommen och lägg den ovanpå. Peppra lite med din favoritpeppar.

 

Källa: Falkholts Dalslandskrog