2016-09-03 06:00

2016-09-03 06:00

Planet i närheten

:

Uppgifterna om att astronomer hittat en storleksmässigt jordliknande planet kring vår närmaste stjärna Proxima Centauri har kittlat fantasin. Men så är jag rymdnörd också. Proxima (som betyder just nära) tillhör trippelstjärnsystemet Alpha Centauri och ligger på bara 4,25 ljusårs avstånd. Proxima har figurerat i en rad science fiction-berättelser.

Nu rör det sig om en röd dvärgstjärna och planeten kretsar runt den på drygt 11 dagar. Det gör att sannolikheten för liv eller att den ens skulle vara bebolig inte är så stor. Men vem vet? Nu gäller det att ta oss dit också.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Uppgifterna om att astronomer hittat en storleksmässigt jordliknande planet kring vår närmaste stjärna Proxima Centauri har kittlat fantasin. Men så är jag rymdnörd också. Proxima (som betyder just nära) tillhör trippelstjärnsystemet Alpha Centauri och ligger på bara 4,25 ljusårs avstånd. Proxima har figurerat i en rad science fiction-berättelser.

Nu rör det sig om en röd dvärgstjärna och planeten kretsar runt den på drygt 11 dagar. Det gör att sannolikheten för liv eller att den ens skulle vara bebolig inte är så stor. Men vem vet? Nu gäller det att ta oss dit också.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör