2016-07-12 06:00

2016-07-12 06:00

Ett steg fram, två steg tillbaka

Bubbel från Almedalen:

Dessutom har Sara Skyttedal större genomslagskraft än resten av KD har tillsammans, skriver Byrån.

När Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor gjorde entré på Almedalens scen var mot bakgrunden av en stor och vajande svensk fana, låt vara en digital sådan. Det dröjde givetvis inte länge innan hon anklagades för än det ena, än det andra – alltsammans väldigt grumligt.

Byrån noterar att de som vill återföra debatten till att den svenska flaggan är ett uttryck för rasism kommer att få väldigt mycket att göra framöver. Den som inte noterat att nationalismen är på starkt återtåg i svensk politik har blundat väldigt hårt. Statsministern själv flankerades av en svensk fana på scenen, om än något mindre än Busch Thors. Möjligen innebär detta att vi kan se fram emot kvalificeringsförsök. Svenska flaggor över en viss storlek är rasism, men små går bra.

Tja-la-la-la-la

Det hör inte till vanligheterna att en pressträff avbryts för applåder. Journalister har en tendens att avhålla sig från den typen av utspel och har oftast fullt upp med att anteckna och fundera på frågeställningar. Så icke under Jimmie Åkessons (SD) pressträff i Almedalen dock. Såväl under som efter pressträffen möttes partiledaren av rungande applåder från publikum. Detta berodde dock inte på journalistkåren utan på att SD hade fyllt tältet till brädden med partimedlemmar.

Byrån kan inte låta bli att fundera på varför SD gör på det här viset. Nog för att partiet har en inte odelat positiv historia med pressen, men om man ändå arrangerar en pressträff är det ju lika bra att journalisterna får plats. Inte är det väl så att det var enda sättet för Åkesson att slippa att faktiskt träffa partiets gräsrötter?

Siktet inställt

Under Sverigedemokraternas dag i Almedalen gick KDU:s ordförande Sara Skyttedal till kraftig attack mot partiet. Skyttedal anklagade SD för att inte ha levererat något mer än populistisk retorik med invandringsfientlig utgångspunkt. Samtidigt lanserade KDU en rapport om hur svensk migrations- och integrationspolitik behöver reformeras i grunden.

Byrån noterar att Skyttedals kamp mot SD kan bli den tuffaste partiet har mött på länge. Hon har gjort sig känd för sin handlingskraft och för att följa sina övertygelser. Dessutom har hon större genomslagskraft än resten av KD har tillsammans.

Klart bakåt?

Känslorna går isär internet i Försvarsmakten. Myndigheten måste spara och vill så väl sänka lönerna samt öka arbetstiden för de anställda. Detta är naturligtvis inte uppskattat, särskilt så när försvarets män och kvinnor knappast kan beskyllas för att vara överbetalda i nuläget. Snarast är de klena villkoren ett av skälen till att det är svårt att rekrytera till Försvaret.

Så när myndigheten tog plats i Almedalen var det flera närvarande anställda som tyckte att det kostade mer än det smakade att betala bland andra Alexandra Pascalidou och förre finansministern Anders Borg för att de skulle delta i Försvarets seminarier. Att Borg dränerar Försvaret är visserligen inget nytt, men förr var det åtminstone under protest från myndigheten.

Svenska Nyhetsbyrån

När Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor gjorde entré på Almedalens scen var mot bakgrunden av en stor och vajande svensk fana, låt vara en digital sådan. Det dröjde givetvis inte länge innan hon anklagades för än det ena, än det andra – alltsammans väldigt grumligt.

Byrån noterar att de som vill återföra debatten till att den svenska flaggan är ett uttryck för rasism kommer att få väldigt mycket att göra framöver. Den som inte noterat att nationalismen är på starkt återtåg i svensk politik har blundat väldigt hårt. Statsministern själv flankerades av en svensk fana på scenen, om än något mindre än Busch Thors. Möjligen innebär detta att vi kan se fram emot kvalificeringsförsök. Svenska flaggor över en viss storlek är rasism, men små går bra.

Tja-la-la-la-la

Det hör inte till vanligheterna att en pressträff avbryts för applåder. Journalister har en tendens att avhålla sig från den typen av utspel och har oftast fullt upp med att anteckna och fundera på frågeställningar. Så icke under Jimmie Åkessons (SD) pressträff i Almedalen dock. Såväl under som efter pressträffen möttes partiledaren av rungande applåder från publikum. Detta berodde dock inte på journalistkåren utan på att SD hade fyllt tältet till brädden med partimedlemmar.

Byrån kan inte låta bli att fundera på varför SD gör på det här viset. Nog för att partiet har en inte odelat positiv historia med pressen, men om man ändå arrangerar en pressträff är det ju lika bra att journalisterna får plats. Inte är det väl så att det var enda sättet för Åkesson att slippa att faktiskt träffa partiets gräsrötter?

Siktet inställt

Under Sverigedemokraternas dag i Almedalen gick KDU:s ordförande Sara Skyttedal till kraftig attack mot partiet. Skyttedal anklagade SD för att inte ha levererat något mer än populistisk retorik med invandringsfientlig utgångspunkt. Samtidigt lanserade KDU en rapport om hur svensk migrations- och integrationspolitik behöver reformeras i grunden.

Byrån noterar att Skyttedals kamp mot SD kan bli den tuffaste partiet har mött på länge. Hon har gjort sig känd för sin handlingskraft och för att följa sina övertygelser. Dessutom har hon större genomslagskraft än resten av KD har tillsammans.

Klart bakåt?

Känslorna går isär internet i Försvarsmakten. Myndigheten måste spara och vill så väl sänka lönerna samt öka arbetstiden för de anställda. Detta är naturligtvis inte uppskattat, särskilt så när försvarets män och kvinnor knappast kan beskyllas för att vara överbetalda i nuläget. Snarast är de klena villkoren ett av skälen till att det är svårt att rekrytera till Försvaret.

Så när myndigheten tog plats i Almedalen var det flera närvarande anställda som tyckte att det kostade mer än det smakade att betala bland andra Alexandra Pascalidou och förre finansministern Anders Borg för att de skulle delta i Försvarets seminarier. Att Borg dränerar Försvaret är visserligen inget nytt, men förr var det åtminstone under protest från myndigheten.

Svenska Nyhetsbyrån