2016-07-11 13:57

2016-07-11 13:57

Höger och vänster avslutar Almedalen

Signerat: På plats i Almedalen

I år var det M och V som drog nitlotten under Almedalsveckan genom att vara ute sist, när de flesta besökare redan åkt hem. De kan trösta sig med att de enligt det rullande schemat ligger bättre till under valåret 2018.

Moderaterna hade formellt sin dag på lördag, men hade förstås presenterat en del av sina nya förslag redan innan, när möjligheterna till uppmärksamhet var större. Det rörde bland annat tanken om ett bidragstak så att ett hushåll till exempel inte skall kunna stapla flera bidrag på varandra och att det därmed inte blir lönsamt att arbeta. En på det stora hela välkommen utveckling av arbetslinjen således.

Det märks att det hänt en del i M sedan Anna Kinberg Batra tog över som partiledare. I år var det hennes första riktigt egna tal utifrån egna utgångspunkter, givetvis oerhört präglade av migrationskrisen under förra sommaren och hösten. Nu är det viktigt att integrationen börjar fungera och M reser krav på svenskundervisning och samhällsinformation för att få ersättning och permanent uppehållstillstånd. Och visst måste man kunna begära av de som vill bosätta sig här att de lär sig vårt språk och hur vårt samhälle fungerar. Samtidigt så måste vi vara medvetna om att SFI många gånger fungerar dåligt och att det måste vara möjligt med andra sätt att verifiera inhämtade språkkunskaper.

Även frågan om sexuella övergrepp har fått förnyad aktualitet, bland annat genom rapporter om ofredanden och våldtäkter på festivaler. Nästan alla partiledare tog upp detta i sina tal, så också Kinberg Batra. Hon föreslog bland annat en ny brottsrubricering – grovt sexuellt utnyttjande – som ändå får ses mest som symbolpolitik. Det lär vara rätt få fall som skulle kunna dömas enligt den när problemet är att det generellt döms för ofta i den nedre delen av straffskalan.

Det verkar som om M nu börjar hitta hem igen, men än saknas den där äkthetskänslan, vilket märktes under Kinberg Batras tal. Känslan var mer att man nu lanserar ett antal förslag efter att ha konsulterat några fokusgrupper och studerat åsiktsströmmar hos väljarna, snarare än att man bottnar i en egen idégrund.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt talade inför blott 600 personer under söndagskvällen, blott en tiondel av det antal som såg S-ledaren Stefan Löfven (där S dock förmodligen bussat in stora mängder eftersom hans siffror skiljde sig så kraftigt från alla andras, även om han som statsminister i sig lockade fler). Vänsterpartiets stora förslag rörde gratis mediciner för alla över 80 år, något som skulle betalas med återinförd förmögenhetsskatt.

Eller inte. En anledning till varför den skatten togs bort var att den inte inbringade några intäkter att tala om då kapitalet flydde ut ur landet. Men att sätta de rika mot pensionärer är ett vedertaget vänsterpopulistiskt grepp. Nu kommer de aldrig att få gehör för det hos de övriga rödgröna ändå.

Även kravet på stopp för vinster in välfärden kommer att stöta på patrull. Utredaren Ilmar Reepalu kommer, enligt uppgifter till Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad, att föreslå vissa vinstbegränsningar men inget stopp. Då hotar Sjöstedt med att stoppa sitt partis stöd åt regeringen. Nå, nu lär riksdagsmajoriteten kunna rädda honom från det också, då allianspartierna och SD sagt att de inte heller kommer att acceptera ett förslag likt Reepalus.

Nu är dock Almedalen över för i år och det var tydligt hur den migrationskris som utspelat sig sedan besökarna åkte hem från Visby förra året kom att prägla årets upplaga. Det märktes särskilt på att Migrationsverket hade flera intressanta debatter och seminarier där de informerade på temat Ny lag, ny verklighet.

Det visade sig dock att det återstår en del innan verket och andra som sysslar med asylmottagning har tagit till sig denna nya verklighet. Till exempel så kom en diskussion om arbetet med återvändande för dem som fått avslag på sin asylansökan, där bland andra Karin Eriksson från Kristinehamns kommun deltog, mest att handla om hur man ändå kan hjälpa de som då stannar kvar. Och generaldirektören Anders Danielsson gjorde sitt famösa uttalande om Sverige inte knäcks av alla de som kom hit förra året.

Avslutningsvis en reflektion kring de magsura kommentarer som brukar dyka upp i samband med Almedalsveckan om att det enbart skulle vara ett roséimpregnerat jippo för eliten inom politik, samhälle och media. Politikerveckan är ett utmärkt exempel på den svenska öppenheten. Vem som helst kan åka hit (även om boendepriserna kan avskräcka med tro mig, med god planering går det också att fixa) och frotteras med hög och låg på ett sätt som knappast är möjligt någon annanstans och någon annan gång. Det skall vi värna om.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Moderaterna hade formellt sin dag på lördag, men hade förstås presenterat en del av sina nya förslag redan innan, när möjligheterna till uppmärksamhet var större. Det rörde bland annat tanken om ett bidragstak så att ett hushåll till exempel inte skall kunna stapla flera bidrag på varandra och att det därmed inte blir lönsamt att arbeta. En på det stora hela välkommen utveckling av arbetslinjen således.

Det märks att det hänt en del i M sedan Anna Kinberg Batra tog över som partiledare. I år var det hennes första riktigt egna tal utifrån egna utgångspunkter, givetvis oerhört präglade av migrationskrisen under förra sommaren och hösten. Nu är det viktigt att integrationen börjar fungera och M reser krav på svenskundervisning och samhällsinformation för att få ersättning och permanent uppehållstillstånd. Och visst måste man kunna begära av de som vill bosätta sig här att de lär sig vårt språk och hur vårt samhälle fungerar. Samtidigt så måste vi vara medvetna om att SFI många gånger fungerar dåligt och att det måste vara möjligt med andra sätt att verifiera inhämtade språkkunskaper.

Även frågan om sexuella övergrepp har fått förnyad aktualitet, bland annat genom rapporter om ofredanden och våldtäkter på festivaler. Nästan alla partiledare tog upp detta i sina tal, så också Kinberg Batra. Hon föreslog bland annat en ny brottsrubricering – grovt sexuellt utnyttjande – som ändå får ses mest som symbolpolitik. Det lär vara rätt få fall som skulle kunna dömas enligt den när problemet är att det generellt döms för ofta i den nedre delen av straffskalan.

Det verkar som om M nu börjar hitta hem igen, men än saknas den där äkthetskänslan, vilket märktes under Kinberg Batras tal. Känslan var mer att man nu lanserar ett antal förslag efter att ha konsulterat några fokusgrupper och studerat åsiktsströmmar hos väljarna, snarare än att man bottnar i en egen idégrund.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt talade inför blott 600 personer under söndagskvällen, blott en tiondel av det antal som såg S-ledaren Stefan Löfven (där S dock förmodligen bussat in stora mängder eftersom hans siffror skiljde sig så kraftigt från alla andras, även om han som statsminister i sig lockade fler). Vänsterpartiets stora förslag rörde gratis mediciner för alla över 80 år, något som skulle betalas med återinförd förmögenhetsskatt.

Eller inte. En anledning till varför den skatten togs bort var att den inte inbringade några intäkter att tala om då kapitalet flydde ut ur landet. Men att sätta de rika mot pensionärer är ett vedertaget vänsterpopulistiskt grepp. Nu kommer de aldrig att få gehör för det hos de övriga rödgröna ändå.

Även kravet på stopp för vinster in välfärden kommer att stöta på patrull. Utredaren Ilmar Reepalu kommer, enligt uppgifter till Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad, att föreslå vissa vinstbegränsningar men inget stopp. Då hotar Sjöstedt med att stoppa sitt partis stöd åt regeringen. Nå, nu lär riksdagsmajoriteten kunna rädda honom från det också, då allianspartierna och SD sagt att de inte heller kommer att acceptera ett förslag likt Reepalus.

Nu är dock Almedalen över för i år och det var tydligt hur den migrationskris som utspelat sig sedan besökarna åkte hem från Visby förra året kom att prägla årets upplaga. Det märktes särskilt på att Migrationsverket hade flera intressanta debatter och seminarier där de informerade på temat Ny lag, ny verklighet.

Det visade sig dock att det återstår en del innan verket och andra som sysslar med asylmottagning har tagit till sig denna nya verklighet. Till exempel så kom en diskussion om arbetet med återvändande för dem som fått avslag på sin asylansökan, där bland andra Karin Eriksson från Kristinehamns kommun deltog, mest att handla om hur man ändå kan hjälpa de som då stannar kvar. Och generaldirektören Anders Danielsson gjorde sitt famösa uttalande om Sverige inte knäcks av alla de som kom hit förra året.

Avslutningsvis en reflektion kring de magsura kommentarer som brukar dyka upp i samband med Almedalsveckan om att det enbart skulle vara ett roséimpregnerat jippo för eliten inom politik, samhälle och media. Politikerveckan är ett utmärkt exempel på den svenska öppenheten. Vem som helst kan åka hit (även om boendepriserna kan avskräcka med tro mig, med god planering går det också att fixa) och frotteras med hög och låg på ett sätt som knappast är möjligt någon annanstans och någon annan gång. Det skall vi värna om.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör