2016-06-08 06:01

2016-06-08 06:01

Vikten av värderingar

LEDARE

På nationaldagen höll Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra tal på Mosebacketerassen i Stockholm. En stor del av talet ägnades åt att hylla de svenska värderingarna, som Kinberg Batra pekade ut som strävsamhet, samarbete och samhörighet.

Hon var också rättfram när hon beskrev problemen med hederskulturer och hur unga kvinnor riskerar att giftas bort, inte tillåts röra sig fritt eller gå klädda hur de vill. Budskapet i talet var att de svenska värderingarna hotas när människors frihet begränsas i religionens eller kulturens namn. Kursändringen inom Moderaterna jämfört med under förre partiledaren Fredrik Reinfeldt kunde inte vara tydligare.

Att en svensk partiledare skulle ta upp sådana känsliga frågor i ett tal vore närapå otänkbart för bara några år sedan. Efter övergreppen i Köln, rapporterna om sexuella trakasserier i simhallar, kandidaten till Miljöpartiets partistyrelse Yasri Khans vägran att ta en kvinnlig reporter i hand och nu senast TV4:s reportage om kvinnornas utsatthet på asylboenden var däremot en debatt om värderingar till slut oundviklig.

Den senaste tiden har vi sett flera tecken på detta. När statsminister Stefan Löfven (S) presenterade sin nya regering i maj passade han även på att nämna behovet av insatser för demokratiska och jämställda värderingar i utanförskapsområdena. I SVT Agendas partiledardebatt nyligen diskuterades hur vår syn på jämställdhet mellan kvinnor och män kolliderar med den som dominerar i Mellanöstern. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor var tydlig i debatten när hon bland annat föreslog att asylsökande som döms för sexualbrott bör utvisas.

Liberalernas partiledare Jan Björklund konstaterade i samma diskussion att många människor som nu kommer hit har föreställningar om jämställdhet som vi lämnade på 1800-talet och att det måste kunna diskuteras. Björklund menade att frågan hade förtigits av rädsla för att bli stämplad som islamofob. Kontrasten till hur tonfallet i debatten är nu jämfört med så sent som i höstas kunde inte vara större.

Att borgerligheten vågar lyfta frågan om betydelsen av värderingar och inte minst vilka som bör prägla det svenska samhället är välkommet. Oviljan att diskutera detta tidigare har varit förödande, inte minst för de kvinnor och män som lidit (och fortfarande lider) under religiöst och kulturellt förtryck. Det är först när beslutsfattarna erkänner problemet och det tillåts diskuteras som lösningar kan presenteras. Bristen på vilja till debatt bland de etablerade partierna resulterade även i att frågan tyvärr övergavs helt åt Sverigedemokraterna.

Diskussionen om de svenska värderingarna kommer att bli lika jobbig som den är nödvändig. Här har borgerligheten ett tydligt försprång jämfört med de rödgröna. Hos dem verkar debatten knappt ha börjat.

Hon var också rättfram när hon beskrev problemen med hederskulturer och hur unga kvinnor riskerar att giftas bort, inte tillåts röra sig fritt eller gå klädda hur de vill. Budskapet i talet var att de svenska värderingarna hotas när människors frihet begränsas i religionens eller kulturens namn. Kursändringen inom Moderaterna jämfört med under förre partiledaren Fredrik Reinfeldt kunde inte vara tydligare.

Att en svensk partiledare skulle ta upp sådana känsliga frågor i ett tal vore närapå otänkbart för bara några år sedan. Efter övergreppen i Köln, rapporterna om sexuella trakasserier i simhallar, kandidaten till Miljöpartiets partistyrelse Yasri Khans vägran att ta en kvinnlig reporter i hand och nu senast TV4:s reportage om kvinnornas utsatthet på asylboenden var däremot en debatt om värderingar till slut oundviklig.

Den senaste tiden har vi sett flera tecken på detta. När statsminister Stefan Löfven (S) presenterade sin nya regering i maj passade han även på att nämna behovet av insatser för demokratiska och jämställda värderingar i utanförskapsområdena. I SVT Agendas partiledardebatt nyligen diskuterades hur vår syn på jämställdhet mellan kvinnor och män kolliderar med den som dominerar i Mellanöstern. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor var tydlig i debatten när hon bland annat föreslog att asylsökande som döms för sexualbrott bör utvisas.

Liberalernas partiledare Jan Björklund konstaterade i samma diskussion att många människor som nu kommer hit har föreställningar om jämställdhet som vi lämnade på 1800-talet och att det måste kunna diskuteras. Björklund menade att frågan hade förtigits av rädsla för att bli stämplad som islamofob. Kontrasten till hur tonfallet i debatten är nu jämfört med så sent som i höstas kunde inte vara större.

Att borgerligheten vågar lyfta frågan om betydelsen av värderingar och inte minst vilka som bör prägla det svenska samhället är välkommet. Oviljan att diskutera detta tidigare har varit förödande, inte minst för de kvinnor och män som lidit (och fortfarande lider) under religiöst och kulturellt förtryck. Det är först när beslutsfattarna erkänner problemet och det tillåts diskuteras som lösningar kan presenteras. Bristen på vilja till debatt bland de etablerade partierna resulterade även i att frågan tyvärr övergavs helt åt Sverigedemokraterna.

Diskussionen om de svenska värderingarna kommer att bli lika jobbig som den är nödvändig. Här har borgerligheten ett tydligt försprång jämfört med de rödgröna. Hos dem verkar debatten knappt ha börjat.