Så uppstod barnfattigdomen

ekonomi: Inflationen åt upp löneutvecklingen

Publicerad: 2012-04-04 07:30
I början av 70-talet kunde man med en enkel medellön klara familjeförsörjningen för fyra personer i vilken också ingick villa, bil, tv och utlandsresor, framhåller insändarskribenten.
Foto: PRESSENS BILD
 [Förstora] 

Det har skrivits en del och sagts en massa i debatterna i tv om orsakerna till hur det är nu beträffande barnfattigdom. En del av orsakerna har en historisk förklaring, som bör framhållas nu när olika politiker försöker skaffa billiga röstpoäng.

Jag, och många som jag har frågat, undrar över hur man i början av 70-talet med en enkel medellön kunde klara familjeförsörjningen för fyra personer i vilken också ingick villa, bil, tv och utlandsresor. I dag behövs minst två medellöner för att göra det. Detta medför, om man skiljer sig, att man bara har en lön att leva på. Då får åtminstone en del ensamstående föräldrar svårt att få ekonomin att gå ihop. Om denna förälder dessutom inte har något arbete blir situationen än svårare.

Förklaringen till såväl den försämrade betalningsförmågan med en lön och svårigheterna att hitta arbeten ligger delvis i den löneutveckling som fackföreningarna bidrog med mellan 1976 och 1996. Den som tjänade 4 000 kronor i månaden 1976 fick 1996 ut cirka 17 000 i sitt lönekuvert, detta enligt Dagens Nyheter 25/3. Problemet var bara att inflationen hade ätit upp hela värdet av löneökningen. Men denna löneuppgång gav inte bara ett nollvärde för löntagarna i lönekuvertet – den orsakade också kostnadskriser för företagen, som tvingades rationalisera för att klara konkurrensen, eller flytta sin tillverkning utomlands. Därmed försvann också en mängd arbetstillfällen till låglöneländer.

Det är så att säga till att ha bundit ris åt egen rygg.

Man får leva på hoppet

Skriv ut!  Skriv ut!  |  Tipsa en vän!  Tipsa!  |  Rätta fel i artikeln!  Rätta!
Just nu på ettan
billiga resor billiga resor

Tävla i vår julkalender
Tipsa nwt.se!
Telefon: 054-19 90 00 (vxl)
Via sms/mms: 0730-12 12 12
Senaste nytt
Webbfrågan
Är du med i hemvärnet?

Adventslördag på Norsplan i Vålberg.
FLER

Har du en egen nyhet?

Vill du dela med dig av något som äger rum där du bor, eller en fin bild? Mejla in detta till oss! så kan det hamna under Läsarnas här på nwt.se. Läs mer om hur du bidrar till Läsarnas här.

Om nwt.se
Snart kommer nya nwt.se!
Välkommen att logga in!
För att läsa hela nwt.se behöver du vara prenumerant.
Logga in med ditt kundnummer och lösenord via länken uppe till höger, genom att klicka på en stängd artikel eller direkt här:
» Logga in!
Kundnumret finns på din faktura. Lösenord är ditt postnummer (fem siffror utan mellanslag), om du inte ändrat. Du kan också hämta dina kunduppgifter genom vår digitala prenumerationstjänst.
» Få kundnummer med personnummer
» Få kundnummer med e-postadress
» Få kundnummer med andra uppgifter
Våra nyheter - när och hur du vill

Värmlandsfyndet
Dagens ros/firarhörnan
Sök recept
Till hittarecept.se