2017-03-18 06:00

2017-03-18 06:00

Bli sambo med ditt husdjur

CIVILSTÅND:

Många av oss lever tillsammans med husdjur. Det är fint och vi älskar dem, men den dystra sanningen är att vi i grund och botten anser att de är jämförbara med leksaker.

Många får djur som små, ofta kaniner eller andra gnagare, för att ”lära sig ansvar”. Tänk om man skulle resonera likadant om ett mänskligt barn: ”Jag ska köpa ett barn för att lära mig ansvar... Men om barnet bits eller blir sjukt så är det bäst om vi avlivar det och skaffar ett nytt. Eller om jag tröttnar på mitt djur, då får jag ta och släppa ut det i det fria.”

Det mest logiska om man vill ha husdjur är att det endast ska vara tillåtet att adoptera, och det ska ske på samma seriösa sätt som när man adopterar mänskliga barn.

Bara för att någon inte talar vårt språk och inte ser ut som vi är den inte mindre värd. Älska ditt djur som ett barn; bli sambo med djur, inte ägare!

Olle Olsson

Många av oss lever tillsammans med husdjur. Det är fint och vi älskar dem, men den dystra sanningen är att vi i grund och botten anser att de är jämförbara med leksaker.

Många får djur som små, ofta kaniner eller andra gnagare, för att ”lära sig ansvar”. Tänk om man skulle resonera likadant om ett mänskligt barn: ”Jag ska köpa ett barn för att lära mig ansvar... Men om barnet bits eller blir sjukt så är det bäst om vi avlivar det och skaffar ett nytt. Eller om jag tröttnar på mitt djur, då får jag ta och släppa ut det i det fria.”

Det mest logiska om man vill ha husdjur är att det endast ska vara tillåtet att adoptera, och det ska ske på samma seriösa sätt som när man adopterar mänskliga barn.

Bara för att någon inte talar vårt språk och inte ser ut som vi är den inte mindre värd. Älska ditt djur som ett barn; bli sambo med djur, inte ägare!

Olle Olsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.