2016-10-11 06:00

2016-10-11 06:00

Pepparkaksgubbarna hotas med uteslutning

SKOLA: Problematisering

LUCIATÅG.

Varför ta bort pepparkaksgubbarna från skolornas luciatåg? Är inte det mer rasistiskt än att låta dem vara kvar? Vad ska föräldrarna säga till sina barn? Att de inte är okej att vara mörkhyad, att vi ska sortera människor i olika grupper?

Det är när vi uppmärksammar sådana ”problem” som vi gör samhället rasistiskt. Vi pekar ut en grupp och vill ha bort den. Ska vi inte låta alla vara med utan att behöva tänka på om man är svart eller vit? Ska inte skolan lära barnen att vi alla är lika mycket värda?

Det tycker i alla fall jag, och jag vill inte ta bort något för att det är mörkt. Annars: varför är inte tomtens skägg svart – om vi inte ska vara rasistiska...?

Arg skolelev

Varför ta bort pepparkaksgubbarna från skolornas luciatåg? Är inte det mer rasistiskt än att låta dem vara kvar? Vad ska föräldrarna säga till sina barn? Att de inte är okej att vara mörkhyad, att vi ska sortera människor i olika grupper?

Det är när vi uppmärksammar sådana ”problem” som vi gör samhället rasistiskt. Vi pekar ut en grupp och vill ha bort den. Ska vi inte låta alla vara med utan att behöva tänka på om man är svart eller vit? Ska inte skolan lära barnen att vi alla är lika mycket värda?

Det tycker i alla fall jag, och jag vill inte ta bort något för att det är mörkt. Annars: varför är inte tomtens skägg svart – om vi inte ska vara rasistiska...?

Arg skolelev

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.