2016-09-02 06:00

2016-09-02 06:00

Antalet vilda djur minskar

JAKT: Tävling i oreglerat massdödande

Varför tillåts gemensamhetsjakter med många jägare och hundar på bland annat räv och grävling i augusti, september? Det är ju inget jaktvilt som jägarna slaktar och tar med sig hem.

De påstår själva att de är ivriga att jaga dessa djur för att de är så skadliga. Har de själva kommit fram till det, eller är de indoktrinerade av den stora jakttidningens rovdjurskampanj och tidningens uppmaning i årets augustinummer: ”Den första augusti 2016 är det åter dags för en jakt­tidnings klassiker, Rovdjurskampanjen. Då kan alla rovdjursjägare inleda årets jakt och fångstsäsong. För fjortonde året i rad får alla jägare som skjuter eller fångar räv, grävling, mård, mink, iller, kråka, skata, måsfågel eller nötskrika chansen att både göra en betydelsefull viltvårds­insats och vara med om att vinna fina priser.”

I Sverige dödas cirka 350 000 djur varje år som inte är jaktvilt och därför vanligtvis inte tas tillvara av jägare som delar tidningens inställning. En del av dem är ungdomar som tävlar i tidningens ungdomsklass.

Den senaste förstapristagaren i tidningens tävling rapporterade att han hade dödat sju grävlingar, 28 rävar, 32 minkar och 394 fåglar vilket gav honom 10 470 poäng – exempelvis gav en räv 120 poäng och en fågel 15.

Detta sker helt oreglerat utan att någon biolog eller bygdens naturvänner tillfrågas. Naturen utarmas och möjligheten till spännande möten med vilda djur minskar drastiskt. Det är dags att reglera jakten på icke jaktvilt samt förbjuda tävlingar i massdödande!

Emma, Ingemar, Inger, Kent

Jaktkritiker

Varför tillåts gemensamhetsjakter med många jägare och hundar på bland annat räv och grävling i augusti, september? Det är ju inget jaktvilt som jägarna slaktar och tar med sig hem.

De påstår själva att de är ivriga att jaga dessa djur för att de är så skadliga. Har de själva kommit fram till det, eller är de indoktrinerade av den stora jakttidningens rovdjurskampanj och tidningens uppmaning i årets augustinummer: ”Den första augusti 2016 är det åter dags för en jakt­tidnings klassiker, Rovdjurskampanjen. Då kan alla rovdjursjägare inleda årets jakt och fångstsäsong. För fjortonde året i rad får alla jägare som skjuter eller fångar räv, grävling, mård, mink, iller, kråka, skata, måsfågel eller nötskrika chansen att både göra en betydelsefull viltvårds­insats och vara med om att vinna fina priser.”

I Sverige dödas cirka 350 000 djur varje år som inte är jaktvilt och därför vanligtvis inte tas tillvara av jägare som delar tidningens inställning. En del av dem är ungdomar som tävlar i tidningens ungdomsklass.

Den senaste förstapristagaren i tidningens tävling rapporterade att han hade dödat sju grävlingar, 28 rävar, 32 minkar och 394 fåglar vilket gav honom 10 470 poäng – exempelvis gav en räv 120 poäng och en fågel 15.

Detta sker helt oreglerat utan att någon biolog eller bygdens naturvänner tillfrågas. Naturen utarmas och möjligheten till spännande möten med vilda djur minskar drastiskt. Det är dags att reglera jakten på icke jaktvilt samt förbjuda tävlingar i massdödande!

Emma, Ingemar, Inger, Kent

Jaktkritiker