2016-08-26 06:00

2016-08-26 06:00

Satsa även på äldre bostäder!

KBAB:

Sedan flera år finns en lag om att bostadsbolagens vinster ska föras över till kommunerna. Enligt Karlstads kommun går denna överföring till bostadssociala ändamål. Men flera kommuner i landet avstår från detta, kloka nog att inse att bostadsbolagen behöver sina vinster för att förbättra bostäder som byggdes på 1960- och 70-talen. Självklart ska alla kommunens invånare bidra till detta.

Det är hög tid för ledningen i Karlstads bostadsaktiebolag, KBAB, att nu även granska bakom kulisserna: se trista trappuppgångar som inte har målats på åtskilliga årtionden och staket runt uteplatser som är i ett bedrövligt skick. Till bostäder som byggdes på 1960- och 70-talen finns inte längre reservdelar. Bovärdama får ”lappa och laga” så gott det går. Ingen positiv arbetsmiljö att försöka göra sitt bästa i och ändå få kritik från hyresgästerna.

Och var finns miljötänkandet, när spisar och kyl/frys i bästa fall byts ut efter 18 år? En pensionär med låg pension, eller en ensamstående förälder, har inte ekonomi för att göra några förändringar i sin bostad med hjälp av KBAB:s plusval.

Den vinst som under flera år har förts över till Karlstads kommun behöver KBAB mer än väl. Det är hög tid att visa att även de gamla bostäderna kan ha hög kvalitet!

Optimist

Sedan flera år finns en lag om att bostadsbolagens vinster ska föras över till kommunerna. Enligt Karlstads kommun går denna överföring till bostadssociala ändamål. Men flera kommuner i landet avstår från detta, kloka nog att inse att bostadsbolagen behöver sina vinster för att förbättra bostäder som byggdes på 1960- och 70-talen. Självklart ska alla kommunens invånare bidra till detta.

Det är hög tid för ledningen i Karlstads bostadsaktiebolag, KBAB, att nu även granska bakom kulisserna: se trista trappuppgångar som inte har målats på åtskilliga årtionden och staket runt uteplatser som är i ett bedrövligt skick. Till bostäder som byggdes på 1960- och 70-talen finns inte längre reservdelar. Bovärdama får ”lappa och laga” så gott det går. Ingen positiv arbetsmiljö att försöka göra sitt bästa i och ändå få kritik från hyresgästerna.

Och var finns miljötänkandet, när spisar och kyl/frys i bästa fall byts ut efter 18 år? En pensionär med låg pension, eller en ensamstående förälder, har inte ekonomi för att göra några förändringar i sin bostad med hjälp av KBAB:s plusval.

Den vinst som under flera år har förts över till Karlstads kommun behöver KBAB mer än väl. Det är hög tid att visa att även de gamla bostäderna kan ha hög kvalitet!

Optimist