2016-08-09 06:00

2016-08-09 06:00

Obegriplig tystnad om kostymören bakom pjäsens alla magiska dräkter

SUNNE/VÄSTANÅ TEATER: Ett misstag som snarast bör rättas till

Efter en fantastisk kväll med Västanå teaters uppsättning av Selma Lagerlöfs Löwensköldska ringen i Berättarladan i Sunne gick vi med stort intresse in till den stora kostymutställningen bredvid.

Kostymeringen var en så stark och väsentlig del i det vi fått se, den verkar i en stark treenighet med skådespeleriet och musiken. Inger Hallström Stinnerboms tankar kring hur kläderna kan lyfta och förtydliga karaktärer och sinnesstämningar är intressanta att få veta mer om, och hon är i det textila en konstnär i sin egen rätt. Rikedomen i utställningen är också stor, väl värd ett eget besök.

Döm då om min förvåning när det i hela den stora utställningslokalen inte finns ens en enda liten rad om vem som har skapat all denna magi i dräktform. Som sommarturist i Värmland och förstagångsbesökare i Berättarladan saknar jag förhandskunskaper som kanske är självklart för alla värmlänningar, men vi är många som kommer till denna kulturpärla för första gången.

När jag frågar i kassan vem som har gjort dräkterna och varför kostymören inte fått någon presentation i lokalen saknas dock svar. Eventuellt har något hängt tidigare och tagits bort. Ingen vet.

Nog rättas väl detta till snarast?

Jag har aldrig tidigare besökt en konstutställning utan att få veta konstnärens namn. Kvinnor glöms oftare än män. Låt det här vara ett misstag som inte upprepas!

Anna Gullberg

Falun

Efter en fantastisk kväll med Västanå teaters uppsättning av Selma Lagerlöfs Löwensköldska ringen i Berättarladan i Sunne gick vi med stort intresse in till den stora kostymutställningen bredvid.

Kostymeringen var en så stark och väsentlig del i det vi fått se, den verkar i en stark treenighet med skådespeleriet och musiken. Inger Hallström Stinnerboms tankar kring hur kläderna kan lyfta och förtydliga karaktärer och sinnesstämningar är intressanta att få veta mer om, och hon är i det textila en konstnär i sin egen rätt. Rikedomen i utställningen är också stor, väl värd ett eget besök.

Döm då om min förvåning när det i hela den stora utställningslokalen inte finns ens en enda liten rad om vem som har skapat all denna magi i dräktform. Som sommarturist i Värmland och förstagångsbesökare i Berättarladan saknar jag förhandskunskaper som kanske är självklart för alla värmlänningar, men vi är många som kommer till denna kulturpärla för första gången.

När jag frågar i kassan vem som har gjort dräkterna och varför kostymören inte fått någon presentation i lokalen saknas dock svar. Eventuellt har något hängt tidigare och tagits bort. Ingen vet.

Nog rättas väl detta till snarast?

Jag har aldrig tidigare besökt en konstutställning utan att få veta konstnärens namn. Kvinnor glöms oftare än män. Låt det här vara ett misstag som inte upprepas!

Anna Gullberg

Falun