2016-05-09 06:00

2016-05-09 06:00

Politik som förskräcker

NORRA RÅDA/HAGFORS: Hyreshus rivs och skolavdelningar stängs

Som återvändare till min födelseort – den vackra kyrkbyn Norra Råda, villatätorten som ligger centralt i Hagfors kommun inklämt mellan Klarälven och den långa Rådasjön – kan jag med förskräckelse undra om jag har hamnat bakom den gamla järnridån? Detta med tanke på hur den röda kommunledningen i Hagfors agerar.

Man har låtit rivit två stora hyreshus med affärslokal och cirka 30 lägenheter, detta när det finns ett behov i byn av hyresrätter för seniorer och ungdomar. Har politikerna någon plan om framtiden?

Och nu vill man avveckla mellanstadiet i skolan, med motiveringen att det inte är ekonomi det handlar om, utan man vill skapa en ”bättre” skola. Jag kan inte tro att de styrande av illvilja vill att invånarna helt ska tappa framtidstro och tvingas flytta härifrån. Kan det vara politiskt revirpinkande?

Såväl den politiska oppositionen som invånarna och till och med Socialdemokraternas egna ungdomsförbund, SSU, vill ha en oberoende analys av skolfrågan. Ekvationen är enkel: om de seniorer som nu bor i villor och gärna vill in i en lägenhet belägen på orten, kan sälja sina hus, då kan barnfamiljer få högklassiskt boende i en villa till en mycket billig penning. Villkoret för barnfamiljerna är att det finns en fungerande skola för låg och -mellanstadieeleverna på orten, så att de inte behöver transporteras med buss flera mil varje dag.

Kommunpolitiker: för att vinna måste man våga satsa; agera nu som i en demokrati!

Ma La

Som återvändare till min födelseort – den vackra kyrkbyn Norra Råda, villatätorten som ligger centralt i Hagfors kommun inklämt mellan Klarälven och den långa Rådasjön – kan jag med förskräckelse undra om jag har hamnat bakom den gamla järnridån? Detta med tanke på hur den röda kommunledningen i Hagfors agerar.

Man har låtit rivit två stora hyreshus med affärslokal och cirka 30 lägenheter, detta när det finns ett behov i byn av hyresrätter för seniorer och ungdomar. Har politikerna någon plan om framtiden?

Och nu vill man avveckla mellanstadiet i skolan, med motiveringen att det inte är ekonomi det handlar om, utan man vill skapa en ”bättre” skola. Jag kan inte tro att de styrande av illvilja vill att invånarna helt ska tappa framtidstro och tvingas flytta härifrån. Kan det vara politiskt revirpinkande?

Såväl den politiska oppositionen som invånarna och till och med Socialdemokraternas egna ungdomsförbund, SSU, vill ha en oberoende analys av skolfrågan. Ekvationen är enkel: om de seniorer som nu bor i villor och gärna vill in i en lägenhet belägen på orten, kan sälja sina hus, då kan barnfamiljer få högklassiskt boende i en villa till en mycket billig penning. Villkoret för barnfamiljerna är att det finns en fungerande skola för låg och -mellanstadieeleverna på orten, så att de inte behöver transporteras med buss flera mil varje dag.

Kommunpolitiker: för att vinna måste man våga satsa; agera nu som i en demokrati!

Ma La

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.