2016-05-07 06:00

2016-05-07 06:00

Respektlös anarki råder

A-TRAKTORER:

Svar till Roger Nilsson (NWT 6/5):

Anarkistiska idéer i vårt samhälle. Några få timmar per vecka handlar det inte om. Det handlar om stök hela nätterna, inte bara på helgerna utan på vardagarna också. Hela flerfamiljshus längst gatorna får sin nattro förstörda, inte bara ”någon” i en lägenhet. Det här är ett gissel för folk men ingen vågar säga ifrån, därför att en del försöker förminska problemet och tycker att de ”står upp för ungdom”. Ska man låta härjningar och störningar bara vara i samhället, så får man slopa ordnngsstadgarna i polislagen och lagarna om störningar i Jordabalken och Hälso- och sjukvårdslagen också. Då får fyllos supa var de vill (i ditt trapphus eller varför inte på din hustomt), då får ungdomar spela dunka dunka hela nätterna, då får folkmobb kasta sten i dina rutor (om de anser att de demonstrerar mot något), då får ”kreativa” ungdomar spraya graffiti på din dörr och ditt hus, då kan ungdomarna vägg i vägg få festa så att dina ungar inte får sova och med tiden blir nervösa etc etc etc. Det blir anarki i vårt samhälle, om vi bara låter folk göra vad de vill i det offentliga rummet och i några andra fall. Bara för att ungdomarna ”har roligt” innebär det inte att folk lider mindre och att beteendet ska accepteras. Ja, en del raggare är på sina håll också ett gissel men dom är i allmänhet kända av polisen också. Riktiga raggare är rejält folk, som sällan beter sig illa. De har ett rejält och genuint intresse för sina jänkare och är i allmänhet gifta, har jobb och ungar. Men det finns en del ”rötägg” också i den kategorin som hörs väl. Mc-klubbarnas medlemmar har också ett genuint intresse för sina fordon. Men de åker inte upp och ner på gatorna om nätterna och vrålar och härjar för det. Ditt resonemang liknar mycket en del drogliberalers, som anser att vi inte ska traumatisera och lagstifta mot användandet av olika droger, utan ”låta dom som vill använda droger”. De brukar också ta fram utanförskapskortet som du gör i din insändare. Det behövs verkligen inte att sitta och fundera ihop fel, oljuden är mer påtagliga än så. Och som sagt, några få timmar handlar det inte heller om. Bara för att A-traktorsungdomarna gör något annat än pysslar med datorer innebär det inte att det de gör i det här fallet är något positivt kreativt. Oljuden och okynneskörningarna är destruktiva ur många synvinklar liksom fylla och drogande också är. Vi får inte införa anarki i Sverige. Vi måste visa på våra unga, att man inte ska göra andra illa utan att man ska respekt för varandra. Annars går det inte att leva i ett samhälle, med andra människor. Då får A-traktorförarna flytta ut i urskogen och härja där, så att vi andra slipper få våra ungar och vår egen nattro störd. Ett A-traktorkollektiv i obebyggd urskog vore väl kreativt om något. Öronpluggar åt alla oss andra fungerar inte. Jag har prövat. Om A-traktorungdomarnas föräldrar tror att de är goda föräldrar genom att stötta härjningarna är det hela en ordningsfråga. Det är Polisens uppgift att upprätthålla lag och ordning i ett demokratiskt samhälle, inte anarkistiska ”låt dom hållas”-attityder. Folk försöker sova i sina hem. Det tycker en del är oviktigt, fast samhället är uppbyggt på att folk ska kunna arbeta. Hur bra är det att behöva vara trött på jobbet? För att man inte får sova? Hur bra är det för gamla som ligger ängsliga över oväsendet på gatan utanför? Hur bra är det, då de små inte får sova och är extra griniga av detta, då de ska till dagis?

Hans-Tommy Berg

Far och farfar

Svar till Roger Nilsson (NWT 6/5):

Anarkistiska idéer i vårt samhälle. Några få timmar per vecka handlar det inte om. Det handlar om stök hela nätterna, inte bara på helgerna utan på vardagarna också. Hela flerfamiljshus längst gatorna får sin nattro förstörda, inte bara ”någon” i en lägenhet. Det här är ett gissel för folk men ingen vågar säga ifrån, därför att en del försöker förminska problemet och tycker att de ”står upp för ungdom”. Ska man låta härjningar och störningar bara vara i samhället, så får man slopa ordnngsstadgarna i polislagen och lagarna om störningar i Jordabalken och Hälso- och sjukvårdslagen också. Då får fyllos supa var de vill (i ditt trapphus eller varför inte på din hustomt), då får ungdomar spela dunka dunka hela nätterna, då får folkmobb kasta sten i dina rutor (om de anser att de demonstrerar mot något), då får ”kreativa” ungdomar spraya graffiti på din dörr och ditt hus, då kan ungdomarna vägg i vägg få festa så att dina ungar inte får sova och med tiden blir nervösa etc etc etc. Det blir anarki i vårt samhälle, om vi bara låter folk göra vad de vill i det offentliga rummet och i några andra fall. Bara för att ungdomarna ”har roligt” innebär det inte att folk lider mindre och att beteendet ska accepteras. Ja, en del raggare är på sina håll också ett gissel men dom är i allmänhet kända av polisen också. Riktiga raggare är rejält folk, som sällan beter sig illa. De har ett rejält och genuint intresse för sina jänkare och är i allmänhet gifta, har jobb och ungar. Men det finns en del ”rötägg” också i den kategorin som hörs väl. Mc-klubbarnas medlemmar har också ett genuint intresse för sina fordon. Men de åker inte upp och ner på gatorna om nätterna och vrålar och härjar för det. Ditt resonemang liknar mycket en del drogliberalers, som anser att vi inte ska traumatisera och lagstifta mot användandet av olika droger, utan ”låta dom som vill använda droger”. De brukar också ta fram utanförskapskortet som du gör i din insändare. Det behövs verkligen inte att sitta och fundera ihop fel, oljuden är mer påtagliga än så. Och som sagt, några få timmar handlar det inte heller om. Bara för att A-traktorsungdomarna gör något annat än pysslar med datorer innebär det inte att det de gör i det här fallet är något positivt kreativt. Oljuden och okynneskörningarna är destruktiva ur många synvinklar liksom fylla och drogande också är. Vi får inte införa anarki i Sverige. Vi måste visa på våra unga, att man inte ska göra andra illa utan att man ska respekt för varandra. Annars går det inte att leva i ett samhälle, med andra människor. Då får A-traktorförarna flytta ut i urskogen och härja där, så att vi andra slipper få våra ungar och vår egen nattro störd. Ett A-traktorkollektiv i obebyggd urskog vore väl kreativt om något. Öronpluggar åt alla oss andra fungerar inte. Jag har prövat. Om A-traktorungdomarnas föräldrar tror att de är goda föräldrar genom att stötta härjningarna är det hela en ordningsfråga. Det är Polisens uppgift att upprätthålla lag och ordning i ett demokratiskt samhälle, inte anarkistiska ”låt dom hållas”-attityder. Folk försöker sova i sina hem. Det tycker en del är oviktigt, fast samhället är uppbyggt på att folk ska kunna arbeta. Hur bra är det att behöva vara trött på jobbet? För att man inte får sova? Hur bra är det för gamla som ligger ängsliga över oväsendet på gatan utanför? Hur bra är det, då de små inte får sova och är extra griniga av detta, då de ska till dagis?

Hans-Tommy Berg

Far och farfar

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.