2016-03-30 13:42

2016-03-30 13:42

Ser hellre ett samgående med några norska fylken

STORREGIONER LÄRAR'N PÅ VÄLS: Från Laholm till Långflon

SAMARBETE

Så har då våra byråkrater ånyo uppkastat ett som jag hade hoppats dött förslag om landets uppspaltning i ett fåtal storregioner. De vill till exempel skapa ett gigantiskt Norrlandslän för allt och alla norr om Gävle – huga! – enligt tidens motto: störst är bäst!

För Värmlands del anses det lämpligast att länet slås ihop med Västra Svealand och Halland. Hallänningarna, som alltid hävdat att de vill stå på egna ben, blev nog mest chockade och tittar nu i kartboken efter var Värmland kan ligga! Skåne har man ju kamperat med i historien – men Värmland...?

Självklart skulle Torsby kommun med sina 10 000 invånare, trots sin stora yta, förvandlas till en lätt förbisedd lillebror i denna föreslagna västsvenska konstellation.

Alltså: från Laholm till Långflon. Det enda dessa orter har gemensamt, och som förstås vanligt folk inser, är den första bokstaven i ortnamnen. Inget fel dock på samarbete, på alla plan och i alla väderstreck!

Själv vill jag för Torsbys del gärna se ett närmare samgående med några norska fylken. Då kunde jag på köpet riktigt få glädja mig åt de duktiga norska skidåkarnas framgångar samt kunna samarbeta med vettigt jägarfolk, som vet hur en vargstam ska förvaltas!

För övrigt anser jag att landstingen med sina uppsjöar av administrativ personal bör avskaffas, liksom att vi klarar oss förträffligt utan en flitigt represterande landshövding.

Så har då våra byråkrater ånyo uppkastat ett som jag hade hoppats dött förslag om landets uppspaltning i ett fåtal storregioner. De vill till exempel skapa ett gigantiskt Norrlandslän för allt och alla norr om Gävle – huga! – enligt tidens motto: störst är bäst!

För Värmlands del anses det lämpligast att länet slås ihop med Västra Svealand och Halland. Hallänningarna, som alltid hävdat att de vill stå på egna ben, blev nog mest chockade och tittar nu i kartboken efter var Värmland kan ligga! Skåne har man ju kamperat med i historien – men Värmland...?

Självklart skulle Torsby kommun med sina 10 000 invånare, trots sin stora yta, förvandlas till en lätt förbisedd lillebror i denna föreslagna västsvenska konstellation.

Alltså: från Laholm till Långflon. Det enda dessa orter har gemensamt, och som förstås vanligt folk inser, är den första bokstaven i ortnamnen. Inget fel dock på samarbete, på alla plan och i alla väderstreck!

Själv vill jag för Torsbys del gärna se ett närmare samgående med några norska fylken. Då kunde jag på köpet riktigt få glädja mig åt de duktiga norska skidåkarnas framgångar samt kunna samarbeta med vettigt jägarfolk, som vet hur en vargstam ska förvaltas!

För övrigt anser jag att landstingen med sina uppsjöar av administrativ personal bör avskaffas, liksom att vi klarar oss förträffligt utan en flitigt represterande landshövding.

  • Martin Söderlund

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.