2016-02-12 06:00

2016-02-12 06:00

Vi vill ha sovmorgon

SKOLA:

Vi tycker att skolan börjar för tidigt, oftast klockan 08.00. Forskare säger att en tonårings hjärna inte är helt vaken innan klockan 10, så en man borde börja 09.30 och ha längre skoldagar. Kanske kortare raster också, så att dagen blir effektivare. När man börjar tidigt blir man stressad, hinner inte äta frukost och får dåligt humör.

Nu kräver forskare att tonåringar ska få sovmorgon. En ny amerikansk studie visar att barn och ungdomar behöver längre sovmorgon ju äldre de blir, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt.

Sömniga tonåringar

Vi tycker att skolan börjar för tidigt, oftast klockan 08.00. Forskare säger att en tonårings hjärna inte är helt vaken innan klockan 10, så en man borde börja 09.30 och ha längre skoldagar. Kanske kortare raster också, så att dagen blir effektivare. När man börjar tidigt blir man stressad, hinner inte äta frukost och får dåligt humör.

Nu kräver forskare att tonåringar ska få sovmorgon. En ny amerikansk studie visar att barn och ungdomar behöver längre sovmorgon ju äldre de blir, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt.

Sömniga tonåringar

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.