2015-10-17 06:00

2015-10-17 06:00

För lite älgmat i skogen

VÄRMLAND: Därför minskar stammen

Det finns flera förklaringar till varför älgstammen är mindre i dag än tidigare, men den i särklass viktigaste orsaken är att älgmaten inte räcker till. Det är faktiskt så, att på många platser i Värmland finns det inte för lite älg utan i stället för mycket älg i förhållande till tillgången på lämplig föda.

Det här är heller inte speciellt svårt att se, det är bara att gå ut och kontrollera omfattningen av älgskador och se hur nerbetat asp- och rönnsly är. Eller varför inte fundera ett slag på varför slaktvikterna sjunker?

Jag är medlem i Jägarförbundet sedan många år men blir närmast mörkrädd när representanter för Värmland uttalar sig. Antingen är kunskapsnivån genant låg i Värmlandsavdelningen av förbundet eller också kör man med skrämselpropaganda i oklart syfte.

Om vi vill öka stammen av älg så krävs flera åtgärder: mer stödutfodring och viltvård, fredning av produktiva älgkor och anläggning av ett mycket större jakttryck på alla pinntjurar. Och visst, se också se till att vargstammen minskar. Men, som sagt, det är matbrist ute i skogarna nu!

Mer älgjakt!

Det finns flera förklaringar till varför älgstammen är mindre i dag än tidigare, men den i särklass viktigaste orsaken är att älgmaten inte räcker till. Det är faktiskt så, att på många platser i Värmland finns det inte för lite älg utan i stället för mycket älg i förhållande till tillgången på lämplig föda.

Det här är heller inte speciellt svårt att se, det är bara att gå ut och kontrollera omfattningen av älgskador och se hur nerbetat asp- och rönnsly är. Eller varför inte fundera ett slag på varför slaktvikterna sjunker?

Jag är medlem i Jägarförbundet sedan många år men blir närmast mörkrädd när representanter för Värmland uttalar sig. Antingen är kunskapsnivån genant låg i Värmlandsavdelningen av förbundet eller också kör man med skrämselpropaganda i oklart syfte.

Om vi vill öka stammen av älg så krävs flera åtgärder: mer stödutfodring och viltvård, fredning av produktiva älgkor och anläggning av ett mycket större jakttryck på alla pinntjurar. Och visst, se också se till att vargstammen minskar. Men, som sagt, det är matbrist ute i skogarna nu!

Mer älgjakt!