2015-08-28 06:00

2015-08-28 06:00

Bra med satsning på läraryrket

STATUS:

Det är bra att det äntligen satsas på att göra läraryrket mer attraktivt med höjda löner och legitimation som ger status.

Jag blir besviken när jag i NWT 25/8 läser att lärarlegitimationen borde slopas för att det finns duktiga människor som gör ett minst lika bra arbete som utbildade lärare. Tänk om man skulle säga samma sak om sjuksköterskor? Det finns säkert människor som passar ypperligt som sjuksköterska och som har läst mycket medicin men inte gått programmet. Men yrkesstatusen höjs inte då.

Lärarprogrammet är bra och har säkert alltid varit bra. Det är såklart i verkligheten man lär sig det praktiska och om vi ska ha ett skolsystem som inte uppmuntrar till utbildning så får vi upplysa människor som väljer lärarprogrammet om det. Det är många års studier och förlorad arbetsinkomst som individen satsar. Att då inte prioriteras till behöriga lärartjänster är konstigt.

A

Det är bra att det äntligen satsas på att göra läraryrket mer attraktivt med höjda löner och legitimation som ger status.

Jag blir besviken när jag i NWT 25/8 läser att lärarlegitimationen borde slopas för att det finns duktiga människor som gör ett minst lika bra arbete som utbildade lärare. Tänk om man skulle säga samma sak om sjuksköterskor? Det finns säkert människor som passar ypperligt som sjuksköterska och som har läst mycket medicin men inte gått programmet. Men yrkesstatusen höjs inte då.

Lärarprogrammet är bra och har säkert alltid varit bra. Det är såklart i verkligheten man lär sig det praktiska och om vi ska ha ett skolsystem som inte uppmuntrar till utbildning så får vi upplysa människor som väljer lärarprogrammet om det. Det är många års studier och förlorad arbetsinkomst som individen satsar. Att då inte prioriteras till behöriga lärartjänster är konstigt.

A