2015-03-12 06:00

2015-03-12 06:00

Pälsdjur plågas innan de dödas

KLÄDER:

På stenåldern gav sig våra förfäder ut på jakt av djur i skog och på fält. De var tvungna att bära djurs hudar och päls för att inte frysa ihjäl under de bistra vintrarna.

Kylan kan fortfarande vara bitande under denna mörka årstid, men lyckligtvis behöver vi inte längre gå ut i skogen och ta livet av ett djur för att hålla oss varma. I dag används päls framför allt i ett dekorativt syfte.

En annan skillnad är att de djur som blir päls i Sverige i dag plågas hela livet. Minkar tillbringar hela sina liv i en bur så liten att de knappt kan ta ett steg innan de når gallret.

Men det måste inte vara så. Vi kan vara båda moderiktiga och varma utan att djur plågas och dödas. Vi kan säga nej till stenålderskläder. Ett djurs hår och hud hör hemma på dess egen kropp, inte på en människas.

Martin Smedjeback

På stenåldern gav sig våra förfäder ut på jakt av djur i skog och på fält. De var tvungna att bära djurs hudar och päls för att inte frysa ihjäl under de bistra vintrarna.

Kylan kan fortfarande vara bitande under denna mörka årstid, men lyckligtvis behöver vi inte längre gå ut i skogen och ta livet av ett djur för att hålla oss varma. I dag används päls framför allt i ett dekorativt syfte.

En annan skillnad är att de djur som blir päls i Sverige i dag plågas hela livet. Minkar tillbringar hela sina liv i en bur så liten att de knappt kan ta ett steg innan de når gallret.

Men det måste inte vara så. Vi kan vara båda moderiktiga och varma utan att djur plågas och dödas. Vi kan säga nej till stenålderskläder. Ett djurs hår och hud hör hemma på dess egen kropp, inte på en människas.

Martin Smedjeback