2015-02-28 06:00

2015-02-28 06:00

Lagstiftningen behöver skärpas

DJURSKYDD:

Det är många som i dagarna har upprörts över uppgifterna om att danska bönder avlivar underviktiga spädgrisar genom att ta tag i deras bakben och slå dem med huvudet i betonggolvet, något som är fullt lagligt och även förekommer i Sverige. Och naturligtvis är det upprörande!

Men de kultingar som slipper bli krossade mot ett betonggolv då? De flesta kan se fram mot sex månader i en kal och trång betongbox innan de transporteras till slakt, gasas med koldioxid och går en plågsam död till mötes.

Sveriges grisföretagare har tagit fram ett förslag till vad de kallar för ett djuromsorgsprogram, för att kunna kringgå djurskyddslagen och tjäna mer pengar – något som skulle innebära ett ännu större lidande för grisarna. Landsbygdsminister Sven Erik Bucht och Jordbruksverket har ännu inte godkänt förslaget och jag hoppas innerligt att de inte kommer göra det. Det är snarare så att djurskyddslagstiftningen behöver skärpas.

Lena Persson

Det är många som i dagarna har upprörts över uppgifterna om att danska bönder avlivar underviktiga spädgrisar genom att ta tag i deras bakben och slå dem med huvudet i betonggolvet, något som är fullt lagligt och även förekommer i Sverige. Och naturligtvis är det upprörande!

Men de kultingar som slipper bli krossade mot ett betonggolv då? De flesta kan se fram mot sex månader i en kal och trång betongbox innan de transporteras till slakt, gasas med koldioxid och går en plågsam död till mötes.

Sveriges grisföretagare har tagit fram ett förslag till vad de kallar för ett djuromsorgsprogram, för att kunna kringgå djurskyddslagen och tjäna mer pengar – något som skulle innebära ett ännu större lidande för grisarna. Landsbygdsminister Sven Erik Bucht och Jordbruksverket har ännu inte godkänt förslaget och jag hoppas innerligt att de inte kommer göra det. Det är snarare så att djurskyddslagstiftningen behöver skärpas.

Lena Persson