2016-08-08 06:01

2016-08-08 06:01

Varför sätta grupper mot varandra?

Replik: Arbetsmarknad

Att använda de hundra mest utsatta familjerna som slagträ för att skapa en bild av folk kan få försörjningsstöd hur enkelt som helst medan andra tvingas arbeta, det är bara så lågt, skriver Gunilla Svantorp.

Svar till Christian Holm Barenfeld (NWT 3/8)

Jag blir beklämd över Christian Holm Barenfelds artikel om att få alla i arbete. Beklämd därför att han där målar upp en bild som inte stämmer. Det är så de partier gör som vill sätta människor mot varandra, som vill att vi ska gruppera folk och sedan börja titta snett på varandra. Det är så himla farligt och så onödigt. Han vill ge bilden av att regeringen inget gör och att hans parti, Moderaterna, sitter inne med hela lösningen på stora samhällsutmaningar.

Ett citat från artikeln ”I dag kan till exempel de samlade bidragen för en familj med fyra barn uppgå till närmare 30 000 kronor efter skatt.” och så fortsättningen ”Det är betydligt mer än vad många i Sverige har kvar i plånboken efter att ha arbetat och betalat skatt”. Vad är detta om inte ett försök att sätta grupper av människor mot varandra? Dessutom tar han ut en väldigt liten grupp av människor, cirka hundra stycken ensamstående föräldrar i hela Sverige, och sätter dessa utsatta människor mot de många miljoner människor som klarar att försörja sig själva. Oerhört fult gjort. Att använda de hundra mest utsatta familjerna som slagträ för att skapa en bild av folk kan få försörjningsstöd hur enkelt som helst medan andra tvingas arbeta, det är bara så lågt.

Regeringen arbetar för att Sverige ska ha fler i jobb, färre sjukskrivna, en välfärd i världsklass och trygga trygghetssystem. Det är det vårt samhällsbygge syftar till – ett samhälle som håller ihop.

Vi vet att jobben är nyckeln och vi vet också att många företagare skriker efter arbetskraft samtidigt som vi vet att många står långt ifrån arbetsmarknaden. Det är därför regeringen investerar för fler jobb och gör den största välfärdssatsningen på decennier med 10 miljarder extra till välfärden. Vi vet att många nyanlända behöver komma in i det svenska samhället. Det är därför regeringen satsar på språkutbildning, validering och snabbspår. Vi vet att sjukskrivningarna ökat sedan 2010. Det är därför regeringen presenterat ett brett åtgärdspaket med 25 olika åtgärder.

Moderaterna har skickligt etablerat begreppet utanförskap. Men i ordet lägger de också sådana som dig och mig som är hemma från jobbet någon dag för att vi har feber eller är förkylda. De leker skickligt med ord och bluffar med siffror och det är på tiden att vi ser igenom detta och faktiskt sätter fokus på de som ännu inte kommit in i vår gemenskap. Och där är jobb och egen försörjning en nyckel, och det är därför den socialdemokratiskt ledda regeringen arbetar så hårt med utbildning och praktikplatser och på att stärka välfärdssystemen.

Det är inte en slump att nuvarande regering i budgeten hittills investerat 60 miljarder i den svenska modellen, som innehåller utbildning, välfärdssatsningar och trygghetssystem, samtidigt som Moderaterna i sina budgetförslag valt att lägga 64 miljarder på skattesänkningar.

Vi kommer inte att lösa något med bluffande av siffror, med att ställa människor mot varandra eller genom att se till att de allra rikaste får mer pengar på banken – det är bara genom gemensamma insatser, en förstärkt välfärd, stora investeringar i jobb och utbildning som vi kan ge alla människor möjligheter till egen försörjning. Det jobbar alla vi socialdemokrater med att förverkliga varje dag. Det är verkligen stor, stor skillnad på socialdemokratisk och moderat politik.

Gunilla Svantorp (S)

Riksdagsledamot, Årjäng

Svar till Christian Holm Barenfeld (NWT 3/8)

Jag blir beklämd över Christian Holm Barenfelds artikel om att få alla i arbete. Beklämd därför att han där målar upp en bild som inte stämmer. Det är så de partier gör som vill sätta människor mot varandra, som vill att vi ska gruppera folk och sedan börja titta snett på varandra. Det är så himla farligt och så onödigt. Han vill ge bilden av att regeringen inget gör och att hans parti, Moderaterna, sitter inne med hela lösningen på stora samhällsutmaningar.

Ett citat från artikeln ”I dag kan till exempel de samlade bidragen för en familj med fyra barn uppgå till närmare 30 000 kronor efter skatt.” och så fortsättningen ”Det är betydligt mer än vad många i Sverige har kvar i plånboken efter att ha arbetat och betalat skatt”. Vad är detta om inte ett försök att sätta grupper av människor mot varandra? Dessutom tar han ut en väldigt liten grupp av människor, cirka hundra stycken ensamstående föräldrar i hela Sverige, och sätter dessa utsatta människor mot de många miljoner människor som klarar att försörja sig själva. Oerhört fult gjort. Att använda de hundra mest utsatta familjerna som slagträ för att skapa en bild av folk kan få försörjningsstöd hur enkelt som helst medan andra tvingas arbeta, det är bara så lågt.

Regeringen arbetar för att Sverige ska ha fler i jobb, färre sjukskrivna, en välfärd i världsklass och trygga trygghetssystem. Det är det vårt samhällsbygge syftar till – ett samhälle som håller ihop.

Vi vet att jobben är nyckeln och vi vet också att många företagare skriker efter arbetskraft samtidigt som vi vet att många står långt ifrån arbetsmarknaden. Det är därför regeringen investerar för fler jobb och gör den största välfärdssatsningen på decennier med 10 miljarder extra till välfärden. Vi vet att många nyanlända behöver komma in i det svenska samhället. Det är därför regeringen satsar på språkutbildning, validering och snabbspår. Vi vet att sjukskrivningarna ökat sedan 2010. Det är därför regeringen presenterat ett brett åtgärdspaket med 25 olika åtgärder.

Moderaterna har skickligt etablerat begreppet utanförskap. Men i ordet lägger de också sådana som dig och mig som är hemma från jobbet någon dag för att vi har feber eller är förkylda. De leker skickligt med ord och bluffar med siffror och det är på tiden att vi ser igenom detta och faktiskt sätter fokus på de som ännu inte kommit in i vår gemenskap. Och där är jobb och egen försörjning en nyckel, och det är därför den socialdemokratiskt ledda regeringen arbetar så hårt med utbildning och praktikplatser och på att stärka välfärdssystemen.

Det är inte en slump att nuvarande regering i budgeten hittills investerat 60 miljarder i den svenska modellen, som innehåller utbildning, välfärdssatsningar och trygghetssystem, samtidigt som Moderaterna i sina budgetförslag valt att lägga 64 miljarder på skattesänkningar.

Vi kommer inte att lösa något med bluffande av siffror, med att ställa människor mot varandra eller genom att se till att de allra rikaste får mer pengar på banken – det är bara genom gemensamma insatser, en förstärkt välfärd, stora investeringar i jobb och utbildning som vi kan ge alla människor möjligheter till egen försörjning. Det jobbar alla vi socialdemokrater med att förverkliga varje dag. Det är verkligen stor, stor skillnad på socialdemokratisk och moderat politik.

Gunilla Svantorp (S)

Riksdagsledamot, Årjäng