2016-08-08 06:00

2016-08-08 06:00

Sätta folk på gatan typisk moderatpolitik

Replik: Arbetsmarknad

Än en gång har Moderaterna gått tillbaka till den gamla gråmoderatpolitiken. Som gråsosse känns det lite tryggt att veta var man har er, men jag förstår att ni sällan träffar grupperna ni pratar om, skriver Anton Levein.

Svar till Christian Holm Barenfeld (NWT 3/8)

Det ska löna sig att arbeta relativt med att vara sjuk, jobbsökande eller att ha funktionshinder som gör att man inte tar sig in på arbetsmarknaden. Genom att människor inte slöar ner sig i soffan utan aktivt, genom hemsk levnadsstandard tvingas ut i arbetsmarknaden, vare sig det handlar om cancersjuka Fredrik eller Sofie som sökt fler än två hundra jobb och samtidigt inte lyckas ta sig in på universitetet så skapas fler jobb och allt blir bättre.

Än en gång har Moderaterna gått tillbaka till den gamla gråmoderatpolitiken. Som gråsosse känns det lite tryggt att veta var man har er, men jag förstår att ni sällan träffar grupperna ni pratar om. De där som ska ha fått för höga bidrag, den ensamstående mamman med fyra barn som knappt klarar av att få ekonomin att gå ihop, men som ni utmålar som samhällets fiende. Det kan knappast vara så att en fyrabarnsfamilj med två sjuka föräldrar som får 30 000 kronor i sjukpenning, bostads och barnbidrag tillsammans kan anses vara bortskämda.

För mig som socialdemokrat är det relativt enkelt. Det handlar om jobb, välfärd och den svenska modellen. Genom jobbet kvalificerar man in sig i de flesta försäkringar, för att vid sjukdom eller arbetslöshet sedan kompenseras i förhållande till vad en tjänade innan. Socialdemokraterna har sedan valet 2014 haft som mål att Sverige 2020 ska nå EU:s lägsta arbetslöshet, ett mål som är djärvt.

En sak är säker, sedan regeringen kom till makten har arbetslösheten sjunkit och sysselsättningen ökat något enormt. Välfärden behöver ytterligare resursförstärkningar. Det kan inte finnas något annat mål än att leverera världens bästa välfärd till Sveriges invånare. I regeringens höstbudget så tillförs ytterligare 11 välfärdsmiljarder till skolan, vården och omsorgen. Detta gör att fler kan anställas inom välfärden.

Jobben ska vara trygga och många. Kass-packare och skoputsare är något som bör tillhöra det förgångna ståndsamhället. Istället bör vi jobba för att den offentliga sektorn ska gå före när det kommer till frågor som rätt till heltid, jämställda löner och tillsvidareanställningar samtidigt som de utan ett arbete, med sjukdom eller andra hinder för att arbeta ska leva ett värdigt liv.

Jag tycker det är en föraktfull överklasspolitik Moderaterna här lanserar. Jag kommer även fortsatt rösta på Arbetarepartiet Socialdemokraterna.

Anton Levein

Socialdemokrat

Svar till Christian Holm Barenfeld (NWT 3/8)

Det ska löna sig att arbeta relativt med att vara sjuk, jobbsökande eller att ha funktionshinder som gör att man inte tar sig in på arbetsmarknaden. Genom att människor inte slöar ner sig i soffan utan aktivt, genom hemsk levnadsstandard tvingas ut i arbetsmarknaden, vare sig det handlar om cancersjuka Fredrik eller Sofie som sökt fler än två hundra jobb och samtidigt inte lyckas ta sig in på universitetet så skapas fler jobb och allt blir bättre.

Än en gång har Moderaterna gått tillbaka till den gamla gråmoderatpolitiken. Som gråsosse känns det lite tryggt att veta var man har er, men jag förstår att ni sällan träffar grupperna ni pratar om. De där som ska ha fått för höga bidrag, den ensamstående mamman med fyra barn som knappt klarar av att få ekonomin att gå ihop, men som ni utmålar som samhällets fiende. Det kan knappast vara så att en fyrabarnsfamilj med två sjuka föräldrar som får 30 000 kronor i sjukpenning, bostads och barnbidrag tillsammans kan anses vara bortskämda.

För mig som socialdemokrat är det relativt enkelt. Det handlar om jobb, välfärd och den svenska modellen. Genom jobbet kvalificerar man in sig i de flesta försäkringar, för att vid sjukdom eller arbetslöshet sedan kompenseras i förhållande till vad en tjänade innan. Socialdemokraterna har sedan valet 2014 haft som mål att Sverige 2020 ska nå EU:s lägsta arbetslöshet, ett mål som är djärvt.

En sak är säker, sedan regeringen kom till makten har arbetslösheten sjunkit och sysselsättningen ökat något enormt. Välfärden behöver ytterligare resursförstärkningar. Det kan inte finnas något annat mål än att leverera världens bästa välfärd till Sveriges invånare. I regeringens höstbudget så tillförs ytterligare 11 välfärdsmiljarder till skolan, vården och omsorgen. Detta gör att fler kan anställas inom välfärden.

Jobben ska vara trygga och många. Kass-packare och skoputsare är något som bör tillhöra det förgångna ståndsamhället. Istället bör vi jobba för att den offentliga sektorn ska gå före när det kommer till frågor som rätt till heltid, jämställda löner och tillsvidareanställningar samtidigt som de utan ett arbete, med sjukdom eller andra hinder för att arbeta ska leva ett värdigt liv.

Jag tycker det är en föraktfull överklasspolitik Moderaterna här lanserar. Jag kommer även fortsatt rösta på Arbetarepartiet Socialdemokraterna.

Anton Levein

Socialdemokrat