2016-07-21 06:00

2016-07-21 06:00

Manifestera för demokratin

Debatt: Utøya

De förlorade sina liv i sin stolta kamp mot det som de avskydde allra mest: extremism och terrorism – det ständiga hotet mot vårt öppna och fria samhälle. Detta hot finns överallt, ständigt lurande runt omkring oss, skriver Pontus Rahm och Alexander Paulsson.

För snart fem år sedan inträffade det som inte får hända. En oacceptabel och fruktansvärd händelse som alla norrmän för alltid kommer att bära med sig, vi i Sverige likaså. En attack mot det öppna och fria samhället som vi har kämpat så hårt för. En attack mot de unga människor som bar demokratins fana högt. Vi bär fanan åt dem som inte längre kan bära den och det kommer vi med stolthet och övertygelse att göra för alltid.

Den 22 juli 2011, för fem år sedan, attackerades Arbeiderpartiets Ungdomsförbund (AUF) under deras sommarläger på Utøya i Norge. Enskilda individer, unga och oskyldiga, demokratins förkämpar förlorade sina liv på grund av terrorn. De förlorade sina liv i sin stolta kamp mot det som de avskydde allra mest: extremism och terrorism – det ständiga hotet mot vårt öppna och fria samhälle. Detta hot finns överallt, ständigt lurande runt omkring oss. Vi ser det i extremhögern dagligen.

Under årets Almedalsvecka utryckte Jimmie Åkesson följande: Vi måste dansa svensk dans på nationaldagen, inte afrikansk. Just den retoriken och bakomliggande viljan är direkt farlig för det samhälle som AUF:s ungdomar kämpade för. Det måste finnas viktigare saker i ett samhälle än hur man dansar, så som hur vi gemensamt sänker arbetslösheten och minskar klyftorna och segregationen.

Fredagen den 22 juli klockan 18.00 samlas vi till en manifestation för Utøya, mot terrorism, för att hedra alla de människor som förlorade sina liv på Utøya och för att ta ställning mot all form av terrorism och extremism, oavsett vem som begår dessa handlingar. Hoppas vi ses!

Pontus Rahm

Distriktsstyrelseledamot, SSU Värmland

Alexander Paulsson

Internationell ledare, SSU Värmland

För snart fem år sedan inträffade det som inte får hända. En oacceptabel och fruktansvärd händelse som alla norrmän för alltid kommer att bära med sig, vi i Sverige likaså. En attack mot det öppna och fria samhället som vi har kämpat så hårt för. En attack mot de unga människor som bar demokratins fana högt. Vi bär fanan åt dem som inte längre kan bära den och det kommer vi med stolthet och övertygelse att göra för alltid.

Den 22 juli 2011, för fem år sedan, attackerades Arbeiderpartiets Ungdomsförbund (AUF) under deras sommarläger på Utøya i Norge. Enskilda individer, unga och oskyldiga, demokratins förkämpar förlorade sina liv på grund av terrorn. De förlorade sina liv i sin stolta kamp mot det som de avskydde allra mest: extremism och terrorism – det ständiga hotet mot vårt öppna och fria samhälle. Detta hot finns överallt, ständigt lurande runt omkring oss. Vi ser det i extremhögern dagligen.

Under årets Almedalsvecka utryckte Jimmie Åkesson följande: Vi måste dansa svensk dans på nationaldagen, inte afrikansk. Just den retoriken och bakomliggande viljan är direkt farlig för det samhälle som AUF:s ungdomar kämpade för. Det måste finnas viktigare saker i ett samhälle än hur man dansar, så som hur vi gemensamt sänker arbetslösheten och minskar klyftorna och segregationen.

Fredagen den 22 juli klockan 18.00 samlas vi till en manifestation för Utøya, mot terrorism, för att hedra alla de människor som förlorade sina liv på Utøya och för att ta ställning mot all form av terrorism och extremism, oavsett vem som begår dessa handlingar. Hoppas vi ses!

Pontus Rahm

Distriktsstyrelseledamot, SSU Värmland

Alexander Paulsson

Internationell ledare, SSU Värmland